Funkcja nawijania

Cze wszystkim

Mam problem z funkcją "deboss" funkcji nawijania, rzeczywiście funkcja automatycznie wybiera część do wytłoczenia i nie mogę wybrać drugiej części...   

Na przykład na załączonym obrazku staram się utrzymać kolanko i usunąć nadmiar blachy, ale funkcja działa odwrotnie.

Czy ktoś ma rozwiązanie??

Z góry dziękuję

capture.png

Witam

Istnieje już zasada, której należy przestrzegać, a mianowicie, że szkic uzwojenia nie powinien być większy niż część  (z wyjątkiem przypadku całego cylindra).

Wydaje mi się, że lewa linia twojego szkicu jest zbyt daleko od części po prawej wyciętej w przecinku.

Co więcej, w drzewie tworzenia nie widzę, jak wygiąłeś swoją blachę na okrągło. Moim zdaniem funkcja nawijania nie jest do tego stworzona.

Powinieneś opublikować swój artykuł, aby zobaczyć wyraźniej i powiedzieć, co może pójść nie tak.

Pozdrowienia

4 polubienia

Na pierwszy rzut oka widać, że jest to rzeczywiście część zewnętrzna 

w łokciu, który jest brany pod uwagę 

Więc jeśli to łokieć, który musisz zachować 

Szkic musi reprezentować zgięcie

@+

1 polubienie

Oto część, gięcie zostało wykonane przez funkcję blachy 

coude_serpentincuve.sldprt

Witam

To potwierdza moje pierwsze wrażenie. Używasz funkcji, która nie jest do tego przeznaczona.

Używasz  wytłaczania nawijania zamiast prostego usuwania materiału. Ale nie jest to denerwujące, ponieważ problem wynika z twojego szkicu, który nie jest dobry. Jedna ocena jest błędna. Szanowałem twój sposób wykonania głównego kształtu, poprawiłem tylko szkic 8.

Trzeba rozumować tak, jak w przypadku usunięcia materiału , gdzie jest to, co znajduje się na szkicu, powoduje usunięcie. W Twoim przypadku poprosiłeś o usunięcie całej blachy, co oczywiście nie było celem.

Załączam obraz szkicu, który należy zmodyfikować.

Jeśli jesteś w V2019, mogę przekazać Ci zmodyfikowany plik.

Pozdrowienia

courbe_serpentin_cuve_-_2019-12-03_22_14_50-.jpg
2 polubienia

Zozo_mp Usunięcie materiału będzie "normalne" w planie szkicu, nie da takiej samej rozwiniętej długości jak przy uzwojeniu, czy się mylę?

Witam

Nie, jeśli usuwasz materiał z płaskiego arkusza za pomocą funkcji rozłożenia.

@Ac kobra czy @GT22 lub inni koledzy potwierdzą, jak to zrobić.

Tutaj zmodyfikowałem tylko szkic uzwojenia bez modyfikowania twojego projektu. Z drugiej strony dla mnie łatwiej jest usunąć materiał i potem się wygiąć (pewnie dlatego, że zawsze mam w głowie to, co dzieje się w warsztacie. Ale z funkcją nawijania nadal działa.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry evening@thibcapelli

Możesz również zamknąć ten temat, wybierając swoje pytanie jako najlepszą odpowiedź.

Dziękuję

@tous Myślę, że w końcu zrozumiałem, jaki jest sens wyznaczania poprawnej odpowiedzi  MDR

2 polubienia

Zabawnie jest łączyć to pytanie z tym (https://www.lynkoa.com/forum/solidworks/probl%C3%A8me-courbe-projet%C3%A9e)

. Widzimy, że problem jest prawie taki sam... Zainteresowanie nadaniem naszym pytaniom dość szerokiego kontekstu...
1 polubienie

Potwierdzam to, co zozo_mp powiedział, jeśli przejdziesz przez rozłożony, a następnie usuniesz swój materiał, a następnie złożysz, będzie działał poprawnie, a twoje cięcie będzie bliższe rzeczywistości.

1 polubienie