Funkcja "Rozciąganie"?

Witam

Mam płaski kawałek "SPIRAL" ze spiralnym usuwaniem materiału.

A ja chciałbym móc pociągnąć za środek mojej spirali w pionie, aby uzyskać rodzaj "spiralnego stożka" takiego jak na zdjęciu.

Czy istnieje funkcja, która pozwala to osiągnąć?

Z góry dziękuję.

photo.jpg

Oto część SOLIDWORKS

spirala.sldprt

Ogólnie rzecz biorąc, zaczynamy bardziej od gotowej części, a następnie ją rozwijamy, w tym celu zobacz ten samouczek:

https://www.lynkoa.com/contenu/r%C3%A9aliser-une-spire-pour-vis-darchim%C3%A8de-en-t%C3%B4lerie-0

m.legras : Nie można otworzyć części, powoduje awarię solidworks 2018...

Witam 

Mam wrażenie, że jest to bardziej skomplikowane niż się spodziewałem.

Zacząłem od pomysłu na funkcję stemplowania, ale polega ona na stworzeniu narzędzia w kształcie spirali. Z solidnego arkusza lub już przyciętego arkusza nie ma pojęcia o preferencjach/wykonalności.

Mała uwaga, dla tych, którzy będą śledzić ten post,  twoja spirala jest wykonana w półłuku, więc funkcja spirali sw nie będzie dla nas przydatna , myślę, że co nie ułatwia nam sprawy.

Czy twoja spirala jest narzucona? Możliwa jest też prawdziwa spirala (promień proporcjonalny do kąta obrotu), ale oznacza to, że Twoja szerokość nie będzie stała na poziomie 52 mm.

Aby zobaczyć reakcję moich współforumowiczów i rozwiązanie, które przyniosą.

@sbadenis zrobiłem ci DWG, że będziesz musiał tylko dodać grubość pod SW. (Jestem SW2019 nie miałem problemu)

Zobaczysz, w przeciwieństwie do twojego samouczka, ten dźwięk półkoli, a nie "prawdziwą" spiralę.

Nie jest wykluczone, że będziesz musiał zrewidować swoją koncepcję spirali, co powinno ułatwić sprawę, tak jak poprzednio, zależy to od Twoich wymagań / potrzeb.

Edycja:  aby nie tworzyć kolejnej odpowiedzi.

Przypomniało mi się to (wspomnienie biwakowania we Włoszech 30 lat temu ^^):

spirale.dwg
1 polubienie

Witam

Pociągnięcie po stożkowej spirali nie załatwiłoby sprawy?

1 polubienie

Dobry wieczór

Zamiatanie spiralą nie wystarczy, ponieważ musisz dodać niewielką część na górze.

Jeśli zależało Ci na idealnym kształcie, lepiej zacząć od "Bossing/Smoothed Base", ponieważ w moim modelu lądowanie na górze jest trochę "szumowiny"

Aby osiągnąć to za pomocą zamiatania, musisz zrobić spiralny stożek w dół (do góry nogami), aby można było wykonać płaską część góry.

Jednak dla MEP i do cięcia blachy, część musi być spłaszczona w drugim korpusie umieszczonym na drugiej płaszczyźnie, chyba że moi wybitni koledzy powiedzą nam, jak spłaszczyć płytę spiralną.

Muszę przyznać, że nie próbowałem ;-)

Pozdrowienia

spirale_m_legra_2020-03-11_20_23_43-window.jpg
1 polubienie

Widok z góry

Trochę leniwy, nie zrobiłem ZIP dla tych dwóch obrazów.

( NOoooooonnnn nie stukaj w głowę)

Pozdrowienia

spirale_m_legra_-_vue_2____-__2020-03-11_20_23.jpg
1 polubienie

Witam

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi.

Rzeczywiście, stworzę spiralę z półkola, ale bez problemu da się ją zrobić z funkcji SPIRALA.

Chodzi przede wszystkim o to, aby móc "rozłożyć" część, aby móc wysłać ją do cięcia na NC i aby funkcja składania była mniej więcej zgodna z efektem końcowym.

Witam ponownie,

Oto wizualizacja wyniku, którego szukam.

Z kwadratowej płytki, w której spiralne nacięcie w obróbce pozwoliłoby mi uzyskać taki wynik poprzez pociągnięcie za centralny punkt:

Witam

Najprostszym sposobem, jeśli chodzi o  cięcie laserowe lub CNC, jest rozpoczęcie od płaskiej geometrii.

Najprostszym sposobem jest narysowanie go zgodnie z zasadami sztuki geometrycznej w zależności od rodzaju spirali, którą chcesz uzyskać. W zależności od liczby kłów i liczby łuków 90°, 120° itp.  

Trzy-cztery, sześcio-środkowa spirala.     zobacz tutaj

Aby pomóc w określeniu, jaki typ spirali zostanie przyjęty, możesz rzutować rozłożoną krawędź na płaszczyznę znajdującą się powyżej. Gdy płaska spirala jest gotowa, użyj zamiast tego funkcji Gięcia, która zwykle daje coś bliższego rzeczywistości niż funkcja ze stożkową spiralą, która nie uwzględnia deformacji  metalu (równoważnej utracie na zgięciu) podczas przechodzenia na płasko do kształtu spirali.

Pozdrowienia

esquise_pour_definition_de_la_tole_spiralee_.sldprt.jpg
1 polubienie