Po pytaniu od Lynkonauta, gdzie odpowiedzią było użycie funkcji flex.
Zastanawiałem się, czy da się go użyć w drugą stronę.
Oznacza to, że zaprojektuj zakrzywioną część, a następnie zdziesiątkuj ją, aby utworzyć przepływ MEP (między innymi).
Więcej niż słowa, ładny obraz.
Jest to rura Ø114,3 o promieniu gięcia 317,5 (na włóknie neutralnym)
I zapomniałem, SW2014 SP5
Fred.
Jakie są właściwe parametry, które należy wypełnić, aby w końcu mieć ładną prostą rurkę (a skoro już przy tym jesteśmy, z opracowaną odpowiednią długością).
Aby zgiąć rurę, musisz przejść przez moduł z blachy.
W przypadku rury wygiętej nie jest to możliwe, chyba że rura jest otwarta, w którym to przypadku rurka zostanie rozłożona. Ale to nie jest to, czego szukasz.
Spróbuj zamodelować kwadratowy pręt pod modułem blaszanym, a nie rurę. Do funkcji szczotkowanej giętej blachy lub do konwersji na blachę.
Celem pytania byłaby możliwość "rozszyfrowania" paneli rurowych (w zasadzie ścian składających się z rzędu rur oddzielonych mieszkaniami).
W niektórych przypadkach są otwory (przejście drzwiowe, właz itp.) i gięcie (tak, aby panel tworzył ścianę i dach) i "rozszyfrowanie panelu pomogłoby mi zrobić "płaski" plan panelu, aby wykonać nacięcia przed gięciem.
Do projektowania rur (i paneli) używam konstrukcji spawanej (daje mi to rozwiniętą długość i pomaga mi w tworzeniu moich wilczych twarzy).
z oprogramowaniem komputerowym celem jest praca w prawdziwym 3D
Tak więc spłaszczenie ściany, sufitu i podłogi nie pasuje do funkcji kłody
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby ściany, dach i podłogę wyłożyć blachą i zrobić przejścia rurowe, rozłożyć obrusy i wyłożyć na tych powierzchniach ścianę, dach, podłogę
i po rozłożeniu blaszanej podstawy budynku
cóż, jeśli dobrze zrozumiałem ;-( Właściwie nie jestem pewien
Odpowiedziałem ci, wydaje mi się, że do twojej rozłożonej rurki, która działa prawie z pewnym ubytkiem w fałdach
Zasadniczo dodaj kawałek blachy, który reprezentowałby moje ściany z otworami, a rozłożony działa idealnie. (Nie myślałem o tym rozwiązaniu)
Narzędzie do deformacji działa, jak mówisz, całkiem dobrze.
Ale aby zrobić coś wystarczająco dobrego i wystarczająco czystego do rysunku, wydaje się, że muszę wykonać wiele dodatkowych kroków. Myślę, że w tych kilku ujęciach zachowam moją starą technikę (nowy utwór, który będzie rozwinięciem pierwszego).
Nie projektuję rurociągów, po prostu podążam za ogólnymi planami klientów.