Funkcja wpustu i czopa

Witam

Przychodzę do Ciebie, aby skorzystać z Twojej wiedzy

Aby narzędzie do czopowania wpuszczanego działało na elemencie blachy, takim jak ten

Z góry dziękuję

tenon_mortaise.jpg

Przynajmniej z solidworks 2017 bo nie mam tego w 2016 roku

Witam

Zajrzyj tam , aby sprawdzić , czy znajdziesz to, czego szukasz, ponieważ jest to nowa funkcja na 2018 rok...

2 polubienia

Dziękuję kobra 427, ale już się na to natknąłem i nadal nie mogę tego zrobić

Witam

Właśnie przeprowadziłem test tej funkcji i doszedłem do wniosku, że nie można przekształcić plied w wpuszczany/czop.

Aby zintegrować tę funkcję, potrzebujesz 2 korpusów blaszanych w swoim etui.

Działa to na to samo ciało pod jedynym warunkiem, że zapętla się z powrotem na sobie.

Tak to wygląda na tym samym typie blachy co Ty.

Zrobiłem więc arkusz w kształcie litery L po lewej stronie i arkusz w kształcie litery S po prawej.

Na początku funkcji użyj 2 wystąpień i małych wartości, takich jak 5 mm, aby mieć podgląd funkcji, jeśli wartości są zbyt duże, nic nie pokazuje.

Z drugiej strony, w przypadku blachy, która zapętla się z powrotem, byłem zmuszony zostawić 0,1 mm luzu na przejęcie funkcji. (w przeciwnym razie mówi, że to się pokrywa... nawet jeśli się nie dotyka).

Postaram się to szczegółowo opisać w ciągu dnia, jeśli będę mógł  i jeśli będzie to twoja prośba ;)

2 polubienia

Oto moja piaskownica w SW2018

Przetestowałem z kawałkiem w kształcie litery L (szara część), aby sprawdzić, czy funkcja grupowa jest użyteczna.... I nie, ponieważ są 3 ciała i potrzebujesz tylko 2.

Stworzyłem więc kawałek w kształcie litery U (na czerwono), tam to działa, grupa 1 po lewej i grupa 2 po prawej.

W załączeniu znajduje się moja część w SolidWorks 2018

Potem są inne drobne ustawienia do wprowadzenia w tej funkcji, ale nadal jest ona intuicyjna (gra.. Odchylenie... Opóźnienie czasowe... itp.)

tenon_mortaise_en_s.sldprt
3 polubienia