Jak działają światła

Witam

Nie rozumiem logiki i działania światła punktowego. Chciałbym zasymulować oświetlenie mojego produktu w bardziej realistyczny sposób. Opis proponowanych narzędzi skłania mnie do myślenia, że musi to być możliwe. SW 2019 SP 2.0 z Realview lub bez

Zamiast długiego, niechlujnego tekstu załączam plik wyjaśniający moje przerażenie.

Z góry dziękuję za światła (spot)

Kamień

eclairage_spot.pdf

Cześć Pierre

Czy możesz wyświetlić inne światła, ponieważ twój pasożytniczy cień przypomina lampę lub reflektor, który oświetla krawędź.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór. 

Dla mnie SW tak naprawdę nie tworzy realistycznych renderingów. Inne oprogramowanie robi to lepiej z szybszymi silnikami. Ale nie o to chodziło. Aby uzyskać lepsze wyniki (lepsze niż samo oprogramowanie) należy skorzystać z Photoview 360, który jest uzupełnieniem oprogramowania. Przed użyciem musi być aktywowany w suplementach. Daje dostęp do menu pozwalającego na poprawne renderowanie, ale nie będąc naprawdę realistycznym.

Wygląda na to, że wyświetlane obrazy nie korzystają z widoku zdjęć. 

Czarne renderowanie pokazuje, że punkt jest wyłączony w sw. 

untitled.png
2 polubienia

Witam i dziękuję Zozo i Soringowi za czas poświęcony mojemu problemowi.

Rzeczywiście, nie korzystałem z Photoview360, ponieważ chcę tutaj dynamicznego renderowania i do tego ostatecznie używam opcji SW Realview.

Jeśli chodzi o cienie pasożytnicze, zmieniają się one w zależności od orientacji pomieszczenia i nie są spowodowane innym światłem. Nie ma aktywów poza miejscem

Jeśli chodzi o rendering, pojawia się, gdy tylko stożek światła przestanie wylewać się z pomieszczenia i dotknie rogów planszy, patrz załączony dokument.

Przekopując się przez forum strony mogłem zobaczyć, że problemy z renderowaniem są nawracające w SW. Obawiam się , że Soring ma rację, SW nie jest do tego najlepszym narzędziem. Udało mi się użyć oprogramowania do renderowania Keyshot, które jest znacznie potężniejsze i bardziej intuicyjne, Blender też nie jest zły. Ale uczę CAD na SolidWorks i umownie muszę się tego trzymać, nawet jeśli chodzi o pojęcia na obrzeżach czystego CAD (może dodatek Visualize poprawia to, ale nie wiem tego, jest zbyt drogi). Ale nawet jeśli nie jest to zbyt wydajne, przynajmniej możemy zrobić, aby funkcje zapowiedziane i opisane w pomocy działały.

Być może potrzebna jest do tego koniunkcja parametrów, że odbicie jest równe 0,548 z wielkością zwierciadlaną powierzchni wynoszącą na przykład 0,314159. Coś w rodzaju cyfrowego Stonehenge, które w bardzo specyficznej konfiguracji pokazuje nam Prawdę...

eclairage_spot_2.pdf
1 polubienie

Cześć Pierre

Rzeczywiście, światło w SW jest katastrofalne. Jednak...

Chociaż mój realview zniknął i dlatego mam render brzydkiego giga halo, znalazłem rozwiązanie twojego problemu.

Po kilku testach, w tym dołożeniu w płycie, zauważyłem, że rozkład światła zależy od jakości topologii pomieszczenia. Wywnioskowałem, że muszę podnieść jakość modelu, z opcji dokumentu, jakości obrazu, a wszystkie wskaźniki ustawiłem na max i bingo, spot reaguje w czasie rzeczywistym i bardziej w odległych krokach.

Po włączeniu Realview powinieneś mieć czystą aureolę.

1 polubienie

Witam

Rzeczywiście, zachowanie jest bardzo różne w zależności od tego, czy Realview jest włączony, czy nie.
Dzięki RealView uzyskuje się równomierne oświetlenie oświetlanego obszaru i czyste kołowe przejście do reszty powierzchni.
Zmniejszenie kąta nachylenia stożka daje wynik zgodny z tym, czego oczekuje się od "stożkowego" reflektora.
         Kąt 55° Kąt 38°                                       
Z Realview

Bez Realview, czyli podstawowego wyświetlacza SolidWorks, to bzdura. Oświetlony obszar pojawia się tylko wtedy, gdy belka zawiera jeden z rogów górnej powierzchni płyty, a jeśli obszar istnieje, jego kształt nie jest okręgiem.
 Bez Realview

W przypadku Photoview 360 zachowanie jest podobne do Realview z geometrycznego punktu widzenia, ale z różną intensywnością w oświetlonym obszarze.
Uwaga: przetwarzanie bardzo obciąża kartę graficzną...
 Z Photoview 360

Podsumowując: spot nie działa pod prostym wyświetlaczem SolidWorks...

Pozdrowienia.

2 polubienia

Dziękuję za pomoc. W rzeczywistości problem wydaje się pochodzić z mojego SW 2019, ponieważ z moim drugim SW w roczniku 2021 znajduję twoje wyniki (ale muszę przejść przez serwer i czasami zauważalnie się opóźnia). Należy pamiętać, że światła punktowe nie działają bez włączonej opcji Realview. A nawet wtedy jest dość biednie. Konieczne byłoby dozowanie gradientu światła na krawędzi plamki świetlnej. Przechodzi od niczego do niczego.

Jeszcze raz dziękuję i życzę miłego wieczoru

2 polubienia

Dobry wieczór @Pierre Mihailoviciu

Jeśli mogę tak powiedzieć, powinieneś używać światła punktowego, a nie punktowego.

Masz główne typy

Otoczenie, które oświetla model we wszystkich kierunkach ze sprzężeniem zwrotnym odbić ścian i obiektu wokół modelu

Kierunkowe: Promienie są proste, jednokierunkowe, jak promienie słoneczne.

Uwaga : Zauważysz, że atmosfera i kierunek są wyśrodkowane na środku modelu bez możliwości zmiany punktu ostrości. Jeśli więc ustawisz trzy kierunki, wszystkie będą wskazywać ten sam punkt bez możliwości zmiany środka ostrości.

Reflektor punktowy jest skierowany na określony obszar, który ma być używany do oświetlenia globalnego.  Reflektor musi być traktowany w tym samym celu, co reflektor kierunkowy, z wyjątkiem tego, że możesz umieścić na nim punkt centralny w dowolnym miejscu. Bardzo dobrze, jeśli oświetlisz pomieszczenie kilkoma obiektami (scena wnętrza)

Punkt (punktualny) pozwala Ci zrobić to, co chciałeś na początku (patrz załączony obrazek)

Oczywiście te cztery sposoby oświetlenia muszą być zaprojektowane zgodnie z dokonanym wyborem tła i środowiska, które może, ale nie musi, emitować światło przez własne powierzchnie.

Nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale musisz wziąć pod uwagę wszystkie światła, powierzchnie odbijające światło i środowisko. Światło odbija się wszędzie bezpośrednio lub pośrednio. I nie mówię tu o aparatach.

Pozdrowienia

PS: jeśli chcesz mi dać swój osobisty BAL, a ja zrobię Ci kopie kilku stron mojego podręcznika (w języku angielskim z USA) 530 stron.

W przeciwnym razie możesz go kupić https://www.amazon.com/Photorealististic-Rendering-Using-SolidWorks-Photoview/dp/1589340302

Na załączonym zdjęciu użyłem tylko solid z Realview bez photoview 360          (ani Visualyse    hihihi)

test_lumiere_ponctuelle_vue_ndeg_2.sldprt.jpg
test_lumiere_ponctuelle_vue_ndeg_1.sldprt
1 polubienie