Dobry wieczór @Pierre Mihailoviciu
Jeśli mogę tak powiedzieć, powinieneś używać światła punktowego, a nie punktowego.
Masz główne typy
Otoczenie, które oświetla model we wszystkich kierunkach ze sprzężeniem zwrotnym odbić ścian i obiektu wokół modelu
Kierunkowe: Promienie są proste, jednokierunkowe, jak promienie słoneczne.
Uwaga : Zauważysz, że atmosfera i kierunek są wyśrodkowane na środku modelu bez możliwości zmiany punktu ostrości. Jeśli więc ustawisz trzy kierunki, wszystkie będą wskazywać ten sam punkt bez możliwości zmiany środka ostrości.
Reflektor punktowy jest skierowany na określony obszar, który ma być używany do oświetlenia globalnego. Reflektor musi być traktowany w tym samym celu, co reflektor kierunkowy, z wyjątkiem tego, że możesz umieścić na nim punkt centralny w dowolnym miejscu. Bardzo dobrze, jeśli oświetlisz pomieszczenie kilkoma obiektami (scena wnętrza)
Punkt (punktualny) pozwala Ci zrobić to, co chciałeś na początku (patrz załączony obrazek)
Oczywiście te cztery sposoby oświetlenia muszą być zaprojektowane zgodnie z dokonanym wyborem tła i środowiska, które może, ale nie musi, emitować światło przez własne powierzchnie.
Nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale musisz wziąć pod uwagę wszystkie światła, powierzchnie odbijające światło i środowisko. Światło odbija się wszędzie bezpośrednio lub pośrednio. I nie mówię tu o aparatach.
Pozdrowienia
PS: jeśli chcesz mi dać swój osobisty BAL, a ja zrobię Ci kopie kilku stron mojego podręcznika (w języku angielskim z USA) 530 stron.
W przeciwnym razie możesz go kupić https://www.amazon.com/Photorealististic-Rendering-Using-SolidWorks-Photoview/dp/1589340302
Na załączonym zdjęciu użyłem tylko solid z Realview bez photoview 360 (ani Visualyse hihihi)

test_lumiere_ponctuelle_vue_ndeg_2.sldprt.jpgtest_lumiere_ponctuelle_vue_ndeg_1.sldprt