Obecnie pracuję w firmie w trakcie nabywania systemu ERP. Skupiliśmy się na dwóch dostawcach i chciałbym zebrać informacje zwrotne na temat wykorzystania ERP w połączeniu z SolidWorks.
Aby zobrazować moją prośbę, w mojej poprzedniej pracy wiele zadań w ramach ERP było wykonywanych ręcznie. Na przykład podczas tworzenia części:
Zaprojektowałem go w SolidWorks, zaktualizowałem pola (z wyjątkiem kodu artykułu).
Przesyłałem prośbę o utworzenie kodu do zakupów.
Po przetworzeniu mojego wniosku otrzymałem kod, który dodałem do pustego pola, zaktualizowałem swój plan, aby wyświetlić kod, a następnie udałem się do ERP, aby wypełnić wszystkie pola (numer planu, poprawka, oznaczenie, materiał itp.). Ręcznie wyeksportowałem mój plan w formacie PDF (numer planu powiązany z rewizją), a także inne niezbędne formaty plików, które połączyłem w ERP z moim kodem artykułu.
//
W przypadku rewizji zaktualizowałem plan, wyeksportowałem PDF i inne formaty w razie potrzeby, wróciłem do ERP, zaktualizowałem pole rewizji, a następnie ponownie połączyłem plan PDF i inne pliki pod kodem artykułu.
Dość powiedzieć, że w przypadku kodu było to wykonalne. Jednak przy dużej liczbie stało się to żmudne i uciążliwe.
Chcę zautomatyzować jak najwięcej rzeczy, z jednej strony aby zaoszczędzić czas, a z drugiej, aby uniknąć błędów ludzkich.
Oczywiście wydawcy często oferują ERP jako wzorzec. Ale czy nie moglibyśmy uznać SolidWorks za główną bazę SEO? A ERP wybierałby elementy z naszej bazy danych (która w tej chwili nie istnieje stricte mówiąc, nie korzystamy z PDM ani PLM), czy to by zadziałało?
Proszę bardzo, dziękuję ludziom, którzy mnie oświecą.
Mam nadzieję, że szybko uzyskają Państwo odpowiedzi na swoje pytania, ponieważ w tych dniach zajęto się bardzo podobnym tematem. Tutaj masz prawdziwych ekspertów w dziedzinie PDM oraz ERP i PLM
Tymczasem, oto co Visiativ ma do powiedzenia na ten temat
Nie przeprowadziliśmy pełnej integracji między Solidworks i CAPM. Zatrzymaliśmy się na importowaniu zestawień materiałów (za pomocą starego narzędzia opracowanego przez visiativ między Solidworks i Cegid: teraz musi być lepiej/prościej). To jest najważniejsze, aby nie zapomnieć o żadnych elementach. Te, które są już skodyfikowane w CAPM, linkują bezpośrednio, dla tych, w których artykuł CAPM nie istnieje, linia jest innego koloru i wiemy, że artykuł musi być utworzony w CAPM.
Nie tworzymy też automatycznych linków do naszych plików PDF (prawdopodobnie błąd, ale nasze pliki PDF są dobrze zorganizowane, więc łatwo je znaleźć za pomocą numeru planu).
To, co chcesz zrobić, jest piękne na papierze, ale może szybko wygenerować duże problemy (na przykład Solidworks, który robi bałagan w CAPM po stażyście, który zdemontował rodzinę części z 50 konfiguracjami). Często masz też więcej informacji w CAPM niż w 3D (normy, specyfikacje itp.), więc musiałbyś wypełnić wszystko w 3D, jeśli dojdziesz do końca tej logiki. Jeśli zaczniesz umieszczać również informacje, takie jak dostawca lub wiesz, czy przedmiot został kupiony lub wyprodukowany, może się okazać, że stale modyfikujesz 3ds, aby aktualizować informacje, które nie mają nic wspólnego z definicją produktu.
Rzeczywiście, Solidworks musi być masterem, a ERP slavem.
Następnie, zbiorczo, można zbiorczo eksportować właściwości plików Solidworks za pomocą narzędzi mycad, na przykład (plik CSV) w celu integracji z ERP.
Krótko mówiąc, wszystko jest wykonalne, nie ma potrzeby korzystania z EPDM (pliki CSV mogą załatwić sprawę i jeden katalog do wymiany). Musisz "tylko" zrobić serię testów.
Cześć wszystkim, Opracowaliśmy własną aplikację umożliwiającą połączenie oprogramowania z naszym systemem ERP z następującymi funkcjami:
Wstawianie obrazów części 3D
Aktualizacja wersji z oprogramowania do ERP
Wstawianie zestawień komponentów w oprogramowaniu w celu utworzenia podzespołów wykorzystywanych do materiałów eksploatacyjnych
W tym celu pracujemy z API Document Manager firmy SW i wstawiamy lub modyfikujemy dane w bazie danych ERP SQL lub za pomocą plików tekstowych. Nie wiem, z którego ERP korzystasz, ale musisz mieć na uwadze, że ta praca jest bardzo spersonalizowana i wymaga rozwoju po obu stronach, więc wymaga czasu i kosztów.