Obsługa koła zapadkowego Solidworks

Witam

Na próżno próbuję zdobyć koło zapadkowe (patrz załączony obrazek) do pracy na solidworks. Nie można utrzymać zapadek na profilu koła łańcuchowego. Nie można nałożyć ograniczenia "krzywki". Czy ktoś ma rozwiązanie?

capture_cliquet.jpg

Tworzy promienie talii

co najmniej równe twoim zapadkom

po prawej stronie koła zębatego

I tworzy powierzchnie

1 koło zębate 

2 zapadki

i wiąże te powierzchnie

@+

@gt22

Dobre wieści! Nic nie rozumiałem! Zwłaszcza,  jak robisz to z kołem 360°. Problem polega na tym, że zapadka porusza się w górę iw dół i napędza koło w przód iw tył.

Nie jestem pewien, czy ograniczenia mechaniczne typu "zębatka" działają w tym konkretnym przypadku.

Ale hej, jest ranek, jeszcze się nie rozgrzałam ;-)

Pozdrowienia

Witam, próbowałem" z mojej strony zrobić proste koło zapadkowe i dodać ograniczenie, jak na razie nie ma problemu, z drugiej strony na zewnątrz animacji działa na niektórych zębach, a następnie się blokuje, po prostu przez to, że anti-reverse "przeskakuje" z jednego zęba na drugi zamiast podążać za profilem. Wszystko to dlatego, że tył zęba jest sztywny, jeśli zrobisz to samo, tworząc ząb o łagodniejszym nachyleniu, ograniczenie będzie działać znacznie lepiej, ale nie będzie odpowiadać twojemu mechanizmowi.

Podsumowując, funkcja krzywki nie nadaje się do koła zapadkowego, ponieważ ma mieć utratę kontaktu między 2 częściami.

Oto mój przykład i ten , który działa w pudełku.

1 polubienie

Dobry wieczór FUZ3D

To potwierdza to, co prezentowałem ;-)

Myślę, że aby obejść ten problem, trzeba zacząć od prostego splajnu ułożonego w linii i pojedynczego punktu na grzechotce.

Działa bardzo dobrze, w tym zarówno jako proste kliknięcie zapobiegające cofaniu, jak i jako grzechotka napędowa, z grzechotką poruszającą się naprzemiennie od lewej do prawej.

Mam to trochę w ryzach (pliniusz jest brzydki, ale hej, działa ;-)   ), ale po prostu musisz schować splajn i presto! ani widziany! ani znany! Jest to pomysł, który należy dalej zgłębiać.  (patrz załączone zdjęcie)

Pozdrowienia

roue_cliquet_animee.jpg
2 polubienia