Mapa bazowa - uzupełnienia informacyjne

Witam @ Wszyscy

Znowu problemy ze zrozumieniem.

Chciałbym dodać ilość (w sensie liczby sztuk), ale ten wybór nie jest mi oferowany

Nie wiem czy ilość jest znana z części czy tylko z ASM (co byłoby bardziej logiczne)

Odpowiednio zmodyfikowałem plan tła, ale oczywiście to nie działa

Pozdrowienia

1 polubienie

Solidworks nie wie, jak policzyć liczbę części innych niż w zestawieniu komponentów.
Skąd może wiedzieć, gdzie ta część jest używana na szczegółowym rysunku części?

Możliwe jest umieszczenie właściwości tekstowej Quantity i wypełnienie jej ręcznie, co często jest wykonywane. (konto do wykonania ręcznie lub według nomenklatury)
Lub w bardziej skomplikowany sposób, aby wypełnić właściwość quantity nomenklaturą wyodrębnioną na przykład w Excelu i wyeksportować plan z wypełnioną ilością poprzez pobranie go dzięki oprogramowaniu Visiativ (Integracja) lub znaleźć makro, które to zrobi.

2 polubienia

Witam;

Zgadzam się z @sbadenis , właściwość Quantity dostępna na liście Solidworks jest gorsza niż fałszywy z'amis...
Ta zmienna daje wartość, ale: Czy jest ona ręcznie zapisana w zestawie (tym na głowicy? Podzespół posła do Parlamentu Europejskiego? … nie ma sposobu, aby się dowiedzieć).
Opieramy się tylko na ilościach BOM dla naszych rysunków montażowych, a na rysunkach częściowych "ręcznie" raportujemy całkowite ilości w BOM MEP.
(Umieściłem je w cudzysłowie, ponieważ stworzyłem makro do ponownego przeliczania moich części w konkretnym zespole i sprawdzania ilości wprowadzonej w naszych posłach...)

@Zozo_mp : Czy się mylę, gdzie masz teraz narzędzia MyCAD?
W takim przypadku należy skorzystać z narzędzia SmartBom: Aby edytować pełne zestawienie komponentów zespołu w formacie programu Excel.
Pozostaje problem związany z aktualizacjami zestawów w porównaniu z programem Excel... Zawsze istnieje ryzyko.

Podsumowując moją opinię: Nie używaj właściwości "Ilość", ale polegaj na zestawieniach komponentów zespołu + ręczna interwencja na zestawieniach komponentów części MEP.

Pozdrowienia.

Do way@Zozo_mp zostały rozwiązane problemy z instalacją Solidworks?
(Jeśli tak, pamiętaj, aby zapisać ustawienia w zewnętrznym pliku -*.sldreg)

3 polubienia

Witam @sbadenis
Dziękuję bcp za odpowiedź w bardzo krótkim czasie :raised_hands: :clap: :raised_hands: :clap:

Podejrzewałem trochę o niemożliwości, ale ponieważ wszystkie te części są dołączone do jednego ASM, pomyślałem bardzo naiwnie, że w ASM jest link bez PArt.

@Maclane

Nie mam narzędzi MyCad.

Rzeczywiście, zamierzam zrobić kopię zapasową pliku *.sldreg
Dziękuję za dodatkową opinię.

Pozdrowienia

1 polubienie

W przeciwnym razie istnieje metoda estymacji @pl

Wstawianie ilości części na rysunku - Projektowanie 3D / Modelowanie objętościowe - myCAD Forum (lynkoa.com)

Trzeba wszystko dokładnie przeczytać, ponieważ przedstawia dwa różne rozwiązania.

Zobaczmy, czy to może ci pomóc :slight_smile:

2 polubienia