Witam wszystkich, oto jestem dzisiaj znowu z nową prośbą:D
Więc proszę bardzo, jestem odpowiedzialny za stworzenie pozorów "biura projektowego" (oczywiście w cudzysłowie, ponieważ prośby nie są zbyt techniczne)
Podnoszenie wykonujemy za pomocą dźwigów samojezdnych, a niektórzy klienci proszą nas o plany elewacji + plany rozmieszczenia maszyn na DWG dostarczone przez ich usługi. Pracuję z 3 programami: Solidworks (stworzyłem i przypisałem funkcje do wszystkich elementów do planów elewacji), Autocad (odczyt dwg + lokalizacje dźwigów na ich planach) oraz likaplan (oprogramowanie producenta do badania realizacji naszych wind z każdym dźwigiem producenta, co pozwala mi wprowadzić w ładny kartridżu stworzony na SW wszystkie praktyczne dane maszyny)
Problem dnia jest następujący: czy możliwe jest zaimportowanie mapy bazowej solidworks do programu Autocad, aby uniknąć ponownego wpisywania wszystkich danych maszyny na innej mapie bazowej w programie Autocad?
Z góry dziękujemy, na pewno znajdziecie mnie dziś w innym poście... (Trochę się szkolę w pracy, a moja skromna wiedza na temat CAD sięga czasów szkoły średniej...:D)
Jeśli plan został wykonany w oprogramowaniu, całkiem możliwe jest wyeksportowanie go do Autocada (plik/zapisz jako). Ponieważ jest to powtarzająca się potrzeba, skorzystasz z utworzenia pliku konfiguracyjnego (przypisywanie encji do warstwy itp.), ale moduł oprogramowania jest dość wyraźny, aby to zrobić.
Witam, celem nie jest eksport planu, ale po prostu kartridża z danymi, ponieważ muszę wydrukować (w 80% przypadków) plan elewacji (wykonany za pomocą montażu SW) i plan układu (z dwg dostarczonego przez klienta) oba z tymi samymi danymi w kartridżu, stąd zainteresowanie eksportem samej mapy bazowej (na SW zrobiłem szablon mapy bazowej A3, który wypełniam wymaganymi danymi)
Inną opcją jest zaimportowanie pliku dwg klienta do części oprogramowania (nawet jeśli jest to tylko szkic) i zrobienie wszystkiego w oprogramowaniu, nawet jeśli oznacza to ostatecznie utworzenie pliku dwg w celu dostarczenia go do klienta.
Zaoszczędzi Ci to konieczności żonglowania 2 programami, co już nie jest łatwe, gdy opanujesz to oprogramowanie
@stefbeno To by było rozwiązanie, ale pliki dwg dostarczane przez klientów to plany z wieloma jednostkami (ulice, istniejące lub przyszłe budynki, sieci gazowe itp.) SW się myli w momencie importu (chyba że nie zrobię tego we właściwy sposób?)
Jeśli plik klienta jest dobrze wykonany z warstwami dla ulic, budynków..... kiedy lub otwórz dwg w SW, możesz wybrać, które warstwy chcesz otworzyć , a które nie