Mapa bazowa SOLIDWORKS do AUTOCAD

Witam wszystkich, oto jestem dzisiaj znowu z nową prośbą:D

Więc proszę bardzo, jestem odpowiedzialny za stworzenie pozorów "biura projektowego" (oczywiście w cudzysłowie, ponieważ prośby nie są zbyt techniczne)

Podnoszenie wykonujemy za pomocą dźwigów samojezdnych, a niektórzy klienci proszą nas o plany elewacji + plany rozmieszczenia maszyn na DWG dostarczone przez ich usługi.
Pracuję z 3 programami: Solidworks (stworzyłem i przypisałem funkcje do wszystkich elementów do planów elewacji), Autocad (odczyt dwg + lokalizacje dźwigów na ich planach) oraz likaplan (oprogramowanie producenta do badania realizacji naszych wind z każdym dźwigiem producenta, co pozwala mi wprowadzić w ładny kartridżu stworzony na SW wszystkie praktyczne dane maszyny)

Problem dnia jest następujący: czy możliwe jest zaimportowanie mapy bazowej solidworks do programu Autocad, aby uniknąć ponownego wpisywania wszystkich danych maszyny na innej mapie bazowej w programie Autocad?

Z góry dziękujemy, na pewno znajdziecie mnie dziś w innym poście... (Trochę się szkolę w pracy, a moja skromna wiedza na temat CAD sięga czasów szkoły średniej...:D)

Dobranoc

1 polubienie

Nie bardzo rozumiem tę potrzebę.

Jeśli plan został wykonany w oprogramowaniu, całkiem możliwe jest wyeksportowanie go do Autocada (plik/zapisz jako).
Ponieważ jest to powtarzająca się potrzeba, skorzystasz z utworzenia pliku konfiguracyjnego (przypisywanie encji do warstwy itp.), ale moduł oprogramowania jest dość wyraźny, aby to zrobić.

3 polubienia

@stefbeno

Witam, celem nie jest eksport planu, ale po prostu kartridża z danymi, ponieważ muszę wydrukować (w 80% przypadków) plan elewacji (wykonany za pomocą montażu SW) i plan układu (z dwg dostarczonego przez klienta) oba z tymi samymi danymi w kartridżu, stąd zainteresowanie eksportem samej mapy bazowej (na SW zrobiłem szablon mapy bazowej A3, który wypełniam wymaganymi danymi)

Witam

Jak mówi stefbeno, nie ma powodu, dla którego prosty zapis /dwg z SW nie miałby załatwić sprawy.

1 polubienie

Witam @FUZ3D to było w porządku, dziękuję

Inną opcją jest zaimportowanie pliku dwg klienta do części oprogramowania (nawet jeśli jest to tylko szkic) i zrobienie wszystkiego w oprogramowaniu, nawet jeśli oznacza to ostatecznie utworzenie pliku dwg w celu dostarczenia go do klienta.

Zaoszczędzi Ci to konieczności żonglowania 2 programami, co już nie jest łatwe, gdy opanujesz to oprogramowanie

@stefbeno
To by było rozwiązanie, ale pliki dwg dostarczane przez klientów to plany z wieloma jednostkami (ulice, istniejące lub przyszłe budynki, sieci gazowe itp.) SW się myli w momencie importu (chyba że nie zrobię tego we właściwy sposób?)

Jeśli plik klienta jest dobrze wykonany z warstwami dla ulic, budynków..... kiedy lub otwórz dwg w SW, możesz wybrać, które warstwy chcesz otworzyć , a które nie

1 polubienie