Mapa bazowa

Witam 

Chciałem wiedzieć, czy istnieje sposób na zduplikowanie/skopiowanie mep, aby mieć inną mapę tła (np. kartridż klienta), ale z zachowaniem faktu, że zmiany wprowadzone na mep 1 są przenoszone na inne. 

Na razie robię mój mep, a następnie kopiuję i ponownie ładuję plan w tle, co jest w porządku. Jeśli więc zmiana zostanie dokonana na jednym pośle, muszę ją również przenieść na drugiego posła.

Wydaje mi się, że była podobna dyskusja na forum ale nie mogę jej znaleźć. 

Dobranoc. 

Dobry wieczór myślę, że powinno to być możliwe dzięki zrobieniu makra

Witam

Jeśli dobrze rozumiem,

Załóżmy na przykład, że masz rysunek z planem tła o nazwie "A4 Krajobraz"

(który zawiera dokładną tabelkę rysunkową, dla której ustaliłeś reguły) i chcesz na przykład zmienić tło na "A4 Portrait"?

Jeśli wszystkie mapy bazowe zostały wcześniej utworzone, dlaczego nie kliknąć po prostu prawym przyciskiem myszy

arkusz, który chcesz edytować, a następnie kliknij przycisk Właściwość.

Zobacz załączony obraz.

fond_de_plan.png
1 polubienie

Potem, aby pójść dalej,

Ponieważ często muszę wykonać tę operację, utworzyłem makro, rejestrując manipulację, którą wykonałem, aby zmienić tło. (patrz poprzedni wpis)

@bart: Nie zmieniam formatu posła do Parlamentu Europejskiego. Ale trochę danych z kartridża. 

Na przykład: posiadanie niestandardowej mapy bazowej dla klienta. Mam więc plan dla dostawców z tabelką rysunkową, która nie pokazuje nazwy klienta (plan początkowy) po drugiej stronie, plan klienta: kopia planu początkowego,  z wyjątkiem poziomu kasety.

Witam

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby utworzenie nowego folio, które wskazuje na drugi szablon.

Rezultatem jest pierwszy szablon folio jego firmy i drugi folio klienta.

Nie martw się o aktualizację dokumentu, ponieważ wszystko odbywa się na tym samym pliku.

Jest tylko jeden plik Mep do zarządzania, a więc mniej zmartwień ;o).

2 polubienia

Moja zmiana rozmiaru była przykładem, działa to jeśli zmienisz tło z "Portret klienta A4"  NA PRZYKŁAD na "Portret dostawcy A4"

Osobiście to jest to, co robię w domu

Witam

Z pamięci na to pytanie udzielono już odpowiedzi na forum.

Chodziło o to, aby pobawić się warstwami, aby pokazać/ukryć informacje według klientów.

Warstwa klienta A, uderzenie klienta B itp.

Powodzenia

PS: Coś NAPRAWDĘ trzeba zrobić z tym bezużytecznym narzędziem wyszukiwania.

4 polubienia

Witam

Zgadzam się z @Jose-accessa, pozwala to uniknąć powielania treści podatnych na błędy

Warstwy mogą być do tego przydatne

6 polubień

Witam

Oto podobne pytanie dotyczące Lynkoa, które zostało rozwiązane:

http://www.lynkoa.com/forum/3d/1-plan-2-cartouches

Rim-b odparł:

Witam

Zrobiłem mały test i oto wynik. Właśnie skopiowałem i wkleiłem moje tło z jednej warstwy na drugą. W swojej aplikacji możesz wykonać 2 różne wkłady z żądanymi wartościami (pobranymi z 3D), po prostu przełącz się z jednej warstwy na drugą.

2 polubienia

Witam

Mam trochę ten sam problem, ale w inny sposób tworzę pierwszy rysunek moim kartridżem, zapisuję a następnie zmieniam właściwość arkusza (kasety klienta) i zapisuję plik pod inną nazwą.

Zaleta ewolucji na dwóch plikach podąża za częścią, 

Wada: są to 2 oddzielne pliki.

Chciałbym móc zrobić to samo, ale w tym samym pliku i przy użyciu arkusza 1, arkusza 2 itp. 

@SEPM. Gerald :SW 2013/14

Otwiera nowe pytanie, prawda? To lepsze dla czytelności!

1 polubienie

Dobry wieczór

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedzi.

@mathieu złość: Prawdopodobnie, ale najpierw będę musiał postępować zgodnie ze wszystkimi samouczkami...

@ s.leitao: twoje rozwiązanie polegające na posiadaniu 2 arkuszy jest tym, co obecnie robię (firma mep 1, następnie skopiuj/wklej na nowym arkuszu, a następnie zmień plan tła na drugim arkuszu). Ale gdy następuje zmiana na jednym z arkuszy stylu opisu lub nawet ewolucja części/złożenia, należy zaimportować nowe wymiary na obu płaszczyznach. Łapię się na tym, że muszę kopiować te zmiany, uważając, aby o nich nie zapomnieć.

Ale być może w kopii arkusza jest sposób, aby powiedzieć mu, aby śledził wszystkie ewolucje pierwszego arkusza.

@lucas.Prieur: Dziękuję za znalezienie linku. Będziesz musiał mi wyjaśnić metodę znajdowania podobnych pytań... Rzadko mi się to udaje.

@jose-accessa, jfaradon, lucas: Nie pomyślałem o przesunięciu warstwy tła. Ale kiedy generujesz plik PDF (lub inny format za pomocą konwertera wsadowego lub innego), czy istnieje sposób na wyświetlenie tego samego ujęcia, prosząc go o modyfikację warstwy za każdym razem? a także zmienić nazwę planu w tym samym czasie, w przeciwnym razie zostanie ona nadpisana przez następny.

Witam

Za pomocą BatchConverter możliwe jest utworzenie pliku dla każdego arkusza:

W przypadku planów dodaj nazwę arkusza, a nie indeks w nazwie eksportowanych plików:

Ta opcja jest związana z wyborami dokonanymi w ustawieniach menu:

Z drugiej strony, aby zmodyfikować warstwę w celu utworzenia pliku na warstwę, będziesz musiał przejść przez makro VB!

Najprostsze rozwiązanie (za pomocą makra lub ręcznie) jest następujące:

Po zakończeniu rysowania skopiuj rysunek do drugiego arkusza i aktywuj na nim drugą warstwę.

Rozpocznij drukowanie (za pomocą makra lub narzędzia BatchConverter) wszystkich arkuszy w dokumencie.

1 polubienie

W przypadku makra radzę pobrać mój przykład krok po kroku, aby rozpocząć:

http://www.lynkoa.com/search/enregistrer%20sous

Oto kilka przykładów zarządzania warstwami:

http://help.solidworks.com/2012/English/api/sldworksapi/Get_Layers_Example_VB.htm

http://www.3dcontentcentral.fr/search/secure/download-macro.aspx?id=179422

Witam

Osobiście, biorąc pod uwagę, jak szybka jest zmiana warstwy, nie zawracałbym sobie głowy próbą zautomatyzowania tego wszystkiego.

1 polubienie

@Jose-accessa : jest pewne, że jeśli zrobił to ręcznie i nie musi tego robić na wielu starych planach, jest to łatwiejsze ręcznie.

2 polubienia