Mam teraz wiele rodzin z domowymi pokojami z wieloma konfiguracjami, które dobrze działają. Biblioteka^^ Mam teraz szablony montażowe z gotowymi do użycia konfiguracjami, które standaryzują i ułatwiają pracę.
Mój problem polega na tym, że za każdym razem, gdy integruję część z mojej biblioteki" w zestawie z kilkoma konfiguracjami, konfiguracja części jest w zasadzie w trybie " tylko ta konfiguracja " (patrz obrazek), co jest źródłem błędów i straty czasu, jeśli nie zwrócisz na nią uwagi od razu.
Czy możemy ustawić konfiguracje części tak, aby po włożeniu jej do zestawu jej konfiguracja była w trybie " Wszystkie konfiguracje "?
O ile się nie mylę, to myślę, że nie ma możliwości zablokowania konfiguracji. Rzeczywiście, myślę, że to błąd, ponieważ również napotykam ten problem. Ja również opowiadam się za rozwiązaniem w tej sprawie. @+. AR.
Jeśli chodzi o konfiguracje zespołu docelowego: czy są to warianty projektowe (różne "produkty fizyczne", używając słownictwa 3DX), czy warianty reprezentacji (różne pozycje podzespołów)?
Jeśli zadaję to pytanie, to dlatego, że w przypadku wariantów reprezentacji zaleca się pracę z konfiguracjami pochodnymi. A w przypadku konfiguracji pochodnych problem z ustawieniem konfiguracji komponentu na "Ta konfiguracja" lub "Wszystkie konfiguracje" już nie występuje, ponieważ konfiguracje pochodne dziedziczą "dodatki" i "modyfikacje" wprowadzone do konfiguracji nadrzędnej.
W moim przypadku, ale myślę ogólnie o konstrukcji maszyny, jest to dla pozycji podzbiorów. Ale dla mnie warianty projektu lub położenia wymagają tej samej "funkcji" w zespole nadrzędnym, prawda?
Mówiąc prościej, mam np. enkoder, który ma swoje połączenie osiowe, czyli z boku. Możemy wziąć pod uwagę, które również mają określony rozmiar. Konfiguracje tych części (rodzina części lub różnica w konstrukcji i właściwościach w tym samym czasie) w 99% przypadków nie mają powodu do zmiany rozmiaru (w przypadku) w momencie, gdy cylinder w maszynie znajduje się w pozycji wsuniętej lub wysuniętej (mówiąc tylko o prostej konfiguracji) Ale kiedy już umieszczę łożyska,, nakrętki, enkodery, łożyska (wszystkie zarządzane przez rodziny, więc konfiguracje) musimy umieścić wszystko z powrotem we "wszystkich konfiguracjach", podczas gdy pewna logika wymagałaby, abyśmy wybierali poszczególne przypadki według konfiguracji całości, a nie na odwrót podczas tworzenia konfiguracji Często, poza kilkoma ograniczeniami, Nic się nie zmienia.
Mam nadzieję, że wszystko było jasne^^
Za wykonanie testu, to samo z pochodną konfiguracją. Wszystko przechodzi do "tej konfiguracji" po utworzeniu pochodnej konfiguracji.
Witam Do tej pory nie zwracałem na to uwagi, ale rzeczywiście tak się zachowuje w 2022 roku (nie pamiętam w 2021 roku). Prawdopodobnie genialny pomysł jednego z programistów SW. Nie widziałem żadnych ustawień ani poprawek tego zachowania w różnych SP. Prawdopodobnie takie samo zachowanie w 2023 i 2024 roku.
To też zachowanie w 2020 i 2018 roku, więc wydaje mi się, że nie pamiętam zbyt wiele! I nie jest to jedna z modyfikowalnych opcji konfiguracji w złożeniu:
Aby obejść ten problem, należy utworzyć wirtualne podzespoły dla podzespołów, które pozostają razem. Ponieważ każdy podzespół ma tylko jedną konfigurację, nie ma już problemu z zarządzaniem zespołem ogólnym (z wyjątkiem kilku części i podzespołów, które się poruszają).
Dla pozostałych części/podzespołów należy je wybrać (można wybrać więcej niż jedną) i kliknąć przycisk ' konfiguruj komponent ' i dostajesz tę ładną tabelę: Zwróć uwagę na pole, które zakreśliłem na czerwono, co pozwala szybko zobaczyć wszystkie konfiguracje, które się zmieniają
Witam Rzeczywiście, jest to możliwe, ale pozostaje rozwiązaniem do rozwiązywania problemów. Chciałbym mieć opcję, która stawia go w trudnej sytuacji. Bo to jest "śmieszne". Część, do której dodawane jest konfi, nie widzi wszystkich swoich wymiarów lub funkcji zmieniających się na "tę konfigurację". Filozofia powinna być taka sama... Wydaje mi się.
Nie zrozumiałem początkowej prośby... Zgadzamy się, na powyższym obrazku:
Wybór konfiguracji komponentu złożenia.
Wybór konfiguracji w złożeniu, w których konfiguracja komponentu ma zostać zastosowana.
W odpowiedzi na moje pytanie dotyczące konfiguracji montażowych
Czy są to warianty projektowe (różne "produkty fizyczne", używając terminologii 3DX), czy warianty reprezentacji (różne pozycje podzbiorów)?
Odpowiadasz:
[…]Dotyczy to pozycji podzbiorów.
Jesteśmy więc w przypadku konfiguracji dla " reprezentacji ". Zajmuję się również budową maszyn i regularnie moi koledzy pytają mnie " Czy powinienem zrobić konfigurację? Pochodna konfiguracja? A może stan wyświetlania? »
Weźmy prosty przypadek:
Maszyna, bez opcji (wariant konstrukcyjny), którą chcemy przedstawić w różnych stanach jej kinematyki pracy.
Ta maszyna wymaga tylko konfiguracji pierwszego poziomu (tj. konfiguracji " domyślnej "). Wszystkie inne konfiguracje, które mają być utworzone w celu reprezentowania podzbiorów na innych pozycjach, będą konfiguracjami pochodzącymi z konfiguracji " domyślnej " najwyższego poziomu.
Tak więc, gdy wstawiasz łożysko lub z kilkoma konfiguracjami pierwszego poziomu (ponieważ są to warianty rozmiarów), wstawiasz je do zespołu z aktywną konfiguracją " Domyślnego " pierwszego poziomu i nie musisz się martwić o wybór 2, ponieważ konfiguracja wybrana dla komponentu zostanie automatycznie zastosowana do wszystkich konfiguracji pochodzących ze złożenia. Na przykład krótki filmik...
Rzeczywiście możemy tak pracować, ale prawdą jest, że konfigurację można było zrobić na odwrót. Domyślnie podczas wstawiania komponentu stosujemy do wszystkich konfiguracji, następnie użytkownik wybiera to, co chce konkretnie dla każdej konfiguracji.
w moim przypadku mam zestaw z 3 pozycjami a więc 3 konfiguracjami pierwszego poziomu, aby pojawiały się na jednym widoku MEP. Nie ma więc pochodnej ani stanu wyświetlania. Nawiasem mówiąc, nigdy nie używam pochodnych konfiguracji. Pożyteczny?? Inaczej Wkładam do "domyślnej" konfiguracji, w tym czasie rzeczywiście nie ma obaw. Majstruję przy moich konfiguracjach i op, zmieniam długość i cóż nie, moja śruba jest w "tej konfiguracji". Dlatego od dłuższego czasu robię jedną lub więcej konfiguracji na sam koniec projektu. Ponieważ praca jest wykładnicza, a wraz z nią ryzyko błędów w nomenklaturze. Gdy tylko pojawi się konfiguracja, musisz być w 200% czujny. Niestety, podczas montażu często dochodzi do drobnych modyfikacji, a po zakończeniu konfiguracji,... Ostrożny! Nieomylna metoda, umieść różne ograniczenia w folderze na konfigurację. Usuń konfigurację. Odbuduj wszystko i odtwórz konfiguracje dla MEP.
Witam Przyjrzałem się nieco bardziej szczegółowo pochodnym konfiguracjom. Nie mam dla nich żadnego interesującego zastosowania na moim poziomie (tworzenie prostych części bez pochodnych lub bardzo niewiele), a po testach moje rodziny części cierpią na ten sam problem z konfiguracją.
Dziękuję za czas poświęcony na znalezienie rozwiązania. Przynajmniej tak w dużym uproszczeniu. Gdy tylko mam kilka konfiguracji, żadna z moich części ani zestawów nie pozostaje w trybie "wszystkie konfiguracje". Bez względu na to, jak bardzo obrócę problem, konfiguracja pozostaje zamrożona na świecie "ta konfiguracja".
Kliknięcie "wszystkie konfiguracje" działa w rzeczywistości tylko raz!