Witam
Mam skrzynkę z kamieniem, której nie mogę przetworzyć
Kontekst:
4 równoległe profile wytłaczane tworzące podłogę , które uważa się za zespawane ze sobą (dodanie węzłów w SW wzdłuż długości profilu)
Podłoga wykonuje łącznie: 2500x600 (grubość 50)
Udało mi się dość łatwo wykonać przypadek obliczeń, w którym obciążenie jest równomiernie rozłożone na powierzchni profili.
Z drugiej strony, zgodnie z obowiązującą normą, muszę załadować profile o wadze 300 kg na powierzchnię 500 mm x 500 mm wyśrodkowaną na profilach.
Nie potrafię zamodelować tego przypadku obliczeń... Ktoś ma pomysł?
Próbowałem siatki, ale cały czas się zawiesza
Z góry dziękuję za odpowiedzi!
Witam
Nie mam przed sobą modelu, ale musisz zdefiniować obszar 500² za pomocą linii podziału.
Aby to zrobić, stwórz szkic z kwadratem o boku 500 mm z każdej strony (nie jest to najtrudniejsze ;-) )
Tworzenie linii podziału
Wstawianie ==> Krzywa ==> linia podziału.
Gdy to zrobisz, możesz użyć tego ograniczonego obszaru, aby zastosować obciążenie statyczne lub dynamiczne.
Zaletą linii separacji jest to, że jej obecność w ogóle nie wpływa na symulację, w przeciwieństwie do innych technik.
Oto samouczek, który zrobiłem na temat linii podziału https://www.lynkoa.com/contenu/les-lignes-de-s%C3%A9paration-1
Druga zaleta, jeśli ładunek obejmuje dwie belki, działa prawidłowo. Zachowaj ostrożność, jeśli belki są rozdzielone, aby zaplanować duże przemieszczenie z ograniczeniem odległości. Pozwala to na różne ugięcia między dwiema belkami, w zależności od miejsca, w którym przeniesiesz szkic.
Powinieneś wykonać kilka symulacji, przenosząc szkic separacji w bezpieczne miejsce, zabezpieczy to twoje wyniki.
Pozdrowienia
PS:
[Nie na temat wł.]
Myślałem, że norma to 500 kg na m² dla podłóg o konstrukcji metalowej.
[Nie na temat/Wyłącz]
Dobry wieczór
Postaram się temu przyjrzeć jutro.
Pozdrowienia
Witam
Dziękuję za szybką odpowiedź, Obliczenia działają doskonale z systemem linii separacji, ale tylko dla obiektów siatkowych, jeśli chodzi o belki Symulacja mówi mi, że nie można zastosować zlokalizowanej siły, niezależnie od tego, czy jest to siła, czy masa na odległość.
W pewnym momencie udało mi się, przykładając siłę do punktów mojej linii separacji, a następnie dzieląc przyłożoną siłę przez liczbę punktów, wyniki wydawały się spójne, ale po ponownym otwarciu modelu Simulation daje mi kolejny błąd, gdy nic nie zmieniłem:
Un ou plusieurs des chargements/déplacements imposés/contacts/entités associées au connecteur ne sont pas valides.
Siatka nawet o tym nie myślę, nawet jeśli zazębiam się bardzo grubo podczas obliczeń Symulacja mówi mi, że mój komputer nie jest wystarczająco mocny!
Dla normy w rzeczywistości to zależy, istnieje 6 możliwych klas z różnymi obciążeniami i za każdym razem 3 przypadki obciążeń:
-Równomiernie rozłożone obciążenie
-Obciążenie skoncentrowane na powierzchni 500x500
-Skoncentrowane obciążenie na powierzchni 200x200
Podłoga musi mieć ugięcie mniejsze niż 25 mm pod tymi naprężeniami.
Witam
Czy jest możliwe, aby podać wskazówki dotyczące rozmiarów belek, a zwłaszcza ich profilu (IPN, UPN itp.).
Prosimy o zamieszczenie nam zdjęcia przynajmniej części swojego złożenia (załącz jpeg lub w formacie obrazków i nie wyświetlaj na forum, ponieważ często jest nieczytelne). Musisz spojrzeć na wygląd węzłów w swoim zespole (czy wszystkie mają ten sam kolor)
Mam pomysł z tyłu głowy, kiedy o to pytam, ponieważ w przypadku większości edycji nie powinieneś używać trybu wiązki, ale trybu głośności.
Innymi słowy, przekształcasz wszystkie swoje obiekty, promienie, w objętość, a twoje życie zostanie zmienione. Aby korzystać z trybu wiązki, potrzebujesz bardzo rygorystycznych warunków (brak wcięć na krawędziach, brak światła, styki ramy i brak skosów itp.), a poniżej rozmiaru 200 x 200 tryb wiązki nie przynosi nic, poza PB.
Pozdrowienia
Witam
W końcu mi się udało, wyszło to z linii podziału, zrobiłem duży prostokąt o wymiarach 500x500, który przecinał 4 profile, a następnie przyłożyłem swoje mocne punkty.
Moje rozwiązanie, które działa:
Zrób małe kwadraty na całej powierzchni i rozłóż siłę przyłożoną do tych punktów (patrz zdjęcie poniżej:
https://ibb.co/hgncye
https://ibb.co/gHrRrz
Na wypadek, gdybyś się zastanawiał, pośrodku znajdują się węzły, które symulują fakt, że profile są ze sobą zespawane, a zatem współpracują ze sobą (miałem szalone wyniki z profilami uważanymi za niezależne belki
Uważam, że mój problem został rozwiązany, twoja odpowiedź była właściwa, to moja aplikacja uległa erozji!
Notatka osobista => Nie prowadź linii podziału przez profile!
Dla twojej informacji, jest jeszcze jeden problem,
Po zapisaniu dokumentu, po jego ponownym otwarciu i po niezmienianiu niczego, nie było możliwości ponownego uruchomienia badania!
...
Nie wiem, co skłania cię do zaplątywania węzłów w środku, ale dla mnie, jeśli zaakceptujesz tę uwagę , nie jest to właściwy sposób postępowania.
W symulacji musisz jak najbardziej zbliżyć się do prawdziwego życia. I unikaj zbyt powszechnego błędu polegającego na nakładaniu zbyt wielu linków na model.
Jeśli zobaczę obraz przed symulacją, który jest najciekawszy, to wyraźnie widać, że Twoje profile nie są belkami i nie powinny być tak traktowane.
Ponieważ twoje profile są ze sobą zespawane i niezbyt obrobione, nie powinieneś również używać trybu powłoki.
Oznacza to, że wszystko musi być przełączone na głośność.
Połączenie między profilami można połączyć na dwa sposoby, dobry i niezbyt dobry.
SolidWorks pozwala na umieszczenie złączy lutowanych, w tym przypadku "koralika lutowniczego""
Dobry : Jeśli umieścisz szwy spawalnicze, możesz również sprawdzić, czy twoje szwy nie są na przykład zbyt liczne lub, co bardziej irytujące, niewystarczające.
Mniej dobre : Wystarczy, że połączysz ze sobą swoje cztery profile, co pozwoli Ci zobaczyć ugięcie, aby spełnić normę. Jeśli przejdziesz przez biuro w celu uzyskania kwalifikacji, nie zatrzymają najgorszego , ale przetestują spoiny, które mogą być słabym punktem, jeśli nie będziesz ostrożny.
Zdecydowanie sugeruję, abyś wybrał właściwy, ponieważ pod dużym obciążeniem spawy śpiewają (por. most Millau ze spawanymi kesonami, które śpiewają, gdy przechodzi nad nim 35 ton). Drugim powodem jest to, że jeśli zignorujesz, równie dobrze możesz nie łączyć ze sobą modułów.
Ostatni punkt, zanim przeklniesz mnie definitywnie , w twoim przypadku umieściłbym CG masy w środku sześcianu po 500 z każdej strony. Pozwoli to wziąć pod uwagę ewentualny wyciek lub przynajmniej sprawdzić, czy może go nie być. Wykonuję zdalne ładowanie na różnych wysokościach, aby zobaczyć skrajny przypadek.
(Widziałem maszynę przechodzącą przez podłogę, ponieważ środek ciężkości był bardzo wysoki, podczas gdy masa maszyny była zgodna z tą, na którą pozwalała podłoga)
To tyle , jeśli chodzi o przyjacielskie uwagi i sugestie między profesjonalistami.
Pozdrowienia
PS: w przypadku problemu z niepowtarzalnością rozsądnie jest zawsze zapisywać wyniki badania symulacyjnego, a przede wszystkim nie zmieniać części , w przeciwnym razie nie można ponownie uruchomić badania bez przywrócenia odpowiednich parametrów.
Dziękuję za tę bardzo wyczerpującą odpowiedź, rzeczywiście przeklinam, ale to przede wszystkim moja maszyna będzie Cię przeklinać, gdy będzie musiała obliczyć odkształcenie siatki!!
Rzeczywiście, podniesiony CG nie myślałem o tym, jest dość spójny, zwłaszcza, że moje dwa profile krawędziowe nie mają takiego samego momentu kwadratowego jak dwa profile środkowe.
W rzeczywistości poszedłem na skrót, mówiąc, że profile są spawane, w rzeczywistości są między nimi ograniczone w rowkach, co sprawia, że są zjednoczone w zgięciu.
=> W trybie belki jest to jedyne rozwiązanie, które znalazłem, aby symulować to "połączenie" między profilami.
Będę musiał popracować nad moją siatką, aby oszczędzić moją maszynę, będę Cię informować na bieżąco!
Myślę o próbie wykonania 4 sztuk z ograniczeniem braku penetracji, ponieważ w rzeczywistości nie ma spawów @ śledź ... W każdym razie bardzo dziękuję za jasne i wyczerpujące odpowiedzi!