Siła rozciągająca

Witam

Obecnie próbuję dowiedzieć się, jaka jest wartość siły pociągowej niezbędnej do tego, aby system był w równowadze. System, o którym mowa: obciążenie 8000 kg, na nachyleniu 8%.

Czy istnieje narzędzie, które da mi odpowiednią formułę? Czy ktoś z Was może mnie poprowadzić po formule?

Z poważaniem, Hugo

Powinieneś znaleźć to, czego szukasz TUTAJ

Witryna już skonsultowana, znajduję wartość X, a na innej stronie z bardziej "uproszczoną"  metodą, która mówi, że siła rozciągająca jest równa sile P, którą mnożymy przez sinus kąta nachylenia, znajduję wartość Y...

Brakuje 1 elementu, aby określić ten wysiłek: czy ładunek jest na kołach, czy ślizga się płaszczyzną na płaszczyźnie?

Co już znalazłeś/wypróbowałeś jako witrynę/formułę?

Na początku wychodzę od najprostszej hipotezy, czyli prostego ładunku z podporą płaską (nawet jeśli chodzi o przyczepę na dwóch osiach).

Spróbowałem strony wspomnianej powyżej przez PhilippeB: znaleziona wartość wymaganej siły pociągowej jest rzędu 139 kN dla prędkości Vf = 6 km/h w t = 10s.

Zastosowałem również PFS na układzie zrównoważonym, który daje mi tylko 11 kN: za pomocą wzoru znajdującego się na końcu na osi trakcyjnej: P*sin(8) - T = 0

Dziękuję tym, którzy odpowiedzieli, znalazłem rozwiązanie i wysiłek, którego szukałem.

Hugo