Zdalna siła w symulacji

Cze wszystkim.

Próbuję zasymulować test IK10 na części w Solidworks... to znaczy upadek masy 5 kg na wysokości 0,4 m na mój kawałek.
I tu właśnie boli dno: nie mogę wymyślić, jak umieścić siłę w pewnej odległości od pokoju

Witam;

Mówimy o tym tutaj:

(znacznik czasu: 10:55)

… eratum: Wygląda na to, że możesz upuścić część (lub zespół) na podłogę, ale nie upuścić czegoś na część...

Pozdrowienia.

1 polubienie

To prawie to samo, ale w odwrotnej kolejności :wink:
Więc może być sposób, aby coś z tym zrobić!

@Maclane : No właściwie... Nie! Oczywiście, gdy mamy wersję premium Solidworks, nie mamy dostępu do wszystkich opcji symulacji. Jestem więc w stanie wykonać tylko obliczenia statyczne. Radość i szczęście! :sleepy:

Rzeczywiście, drogi @coin37coin ... musisz upuścić bardzo duży bilet, aby uzyskać dostęp do wersji " Solidworks Simulation Professional "...
Zastanawiam się jednak, czy nie jest możliwe porozumienie (w zależności od złożoności i poufności utworu, który ma zostać zmasakrowany 5-kilogramowym młotem kowalskim) między Twoją prośbą a użytkownikiem tego forum z tego typu wersją...
Uwaga dla amatorów?

1 polubienie

Pomysł nie jest nieprzyjemny ... ale nie jest to wykonalne, ponieważ musi być wykonane ze wszystkimi naszymi projektami :slight_smile:

Nie, nieważne, nadal żałowałbym symulacji Creo, śliniąc się nad modułami poza zasięgiem Solidworks :laughing:

Edit: Z drugiej strony właśnie znalazłem funkcję " zdalnego ładowania". Zobaczyć, jak to działa, ale myślę, że spełnia swoje zadanie. Będę Cię informować na bieżąco

Nigdy nie symulowałem czegoś takiego, ale jestem gotów spróbować, jeśli moduł statyki liniowej wystarczy, da mi trochę ćwiczenia... co to jest CDC?

Witam @coin37coin

Zdalne ładowanie nie jest do tego.
Służy do symulowania ciężaru lub siły, która jest przykładana do tego, co obliczasz, bez konieczności tworzenia siatki w celu wykonania tego połączenia. W związku z tym istnieją silne ograniczenia co do tego, co ta funkcja pozwala na wykonanie (na przykład, nie powinieneś w ogóle patrzeć na to, co dzieje się na ścianach Twojej części użytej do tego zdalnego obciążenia, zwłaszcza jeśli używasz opcji " sztywnej ", ponieważ sprawia to, że wybrane przez Ciebie ściany są nieodkształcalne).

1 polubienie