Czy istnieje sposób na wymuszenie kierunku wymiaru kątowego?
Mam wymiar kątowy oparty na równaniu. Dopóki zmieniam wartość w pewnym zakresie, nie ma problemu, ALE, powiedzmy, że wartość wynosi 20°, jeśli ustawię wartość 0 (aby mieć kąt prosty), jest w porządku, aż do momentu, w którym chcę zmienić wartość z powrotem na 20°... Na tym polega dramat, zamiast iść w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, idzie zgodnie z ruchem wskazówek zegara, zmieniając narysowaną część łuku, więc znajduję się pod kątem 340°, który biegnie dookoła, zamiast śledzić małą część 20°... Mówię mu wyraźnie 20°, ale SW nadal znajduje głupi sposób, aby wywnioskować, że miałem na myśli 360°-20°... NIE, chcę tylko 20°!, poważnie...
Dlaczego wpis nie zachowuje znaczenia ustalonego przy jego tworzeniu? Jak można temu zaradzić?
Ze swojej strony nigdy nie znalazłem metody na uniknięcie tego zachowania SW. Regularnie mam ten problem, gdy wykonuję prace projektowe w różnych konfiguracjach. SW traci sens oceny i kończę z błędami projektowymi. Wymiarowanie kątów nigdy nie jest proste. Komplikuję sobie życie, kopiując szkice i modelując różne konfiguracje.
Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek ma rozwiązanie, ja też jestem chętnym, ale poza ewolucją oprogramowania, nie sądzę, aby istniała prosta metoda na uniknięcie tego rodzaju błędów
Z lisem my lisy mówimy inaczej, musimy być przebiegli. Zamiast dobrze wpisać 0, wstawiasz 0,001, więc zwiększa się od tej wartości. Często używam tej sztuczki, aby obejść PB.
To powiedziawszy, jest to chroniczny problem dla wielu funkcji oprogramowania (zwłaszcza tak zwanych inteligentnych wymiarów do wyznaczania skoku lub kąta).
Tak, to właśnie zrobiłem, postawiłem warunek, jeśli =0°, a następnie =0,000000001°, ale to nie wystarczy, ponieważ nie rozwiązuje to problemu przekroczenia wartości. Jeżeli element sterowany wymiarem kątowym przetnie inną linię, element ten zostanie zmodyfikowany i powrót do niższej wartości jest niemożliwy (ponieważ w trakcie procesu odwrócił kierunek). Musiałbym zrobić plik z moim szkicem, aby był jaśniejszy. I może jakieś rozwiązanie mi umknęło. Ograniczenie, które można dodać, być może. Rozpocząłem testowanie od zmiany wymiaru bocznego, ale muszę ponownie rozpocząć część szkicu, aby przetestować. W przeciwnym razie również przetestuję, tworząc cytaty w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara od samego początku.
Witam @tous Z mojej strony, zamiast robić kąt od np. 0 do 120, przesuwam odniesienie tak, że mam kąt od 90 do 210, z równaniami jest jeszcze lepiej, prosta zmienna globalna pozwala zachować logikę projektowania,
Podobnie jak moi koledzy oszukuję, @FUZ3D podsumowuję obie techniki. Mimo wszystko prawdą jest, że ten problem jest szczególnie bolesny i regularnie wpadamy w pułapkę, gdy nie przewidzieliśmy konfiguracji na 0° na początku budowy pliku i że musimy ją dodać później (gdy wszystko jest już gotowe )