Format wymiany plików

Witam wszystkich,

Aby móc korzystać z jednego formatu dla moich podwykonawców i współpracowników, chciałbym wiedzieć, jaki format pliku byłby najbardziej odpowiedni do udostępniania moich zestawów 3D.
Obecnie używam . KROK, ale ten jest bardzo długi po otwarciu.

Chciałbym wiedzieć, czy używasz specjalnych formatów i czy kiedykolwiek miałeś przypadek, w którym udostępniałeś te same pliki swoim podwykonawcom i współpracownikom?

(Posiadam Solidworks 2014 Pro).

Dziękuję bardzo, miłego dnia!

Witam

Dla mnie jest to najczęściej używana oczyszczalnia ścieków.

Oprócz formatów STEP, IGES lub parasolid są również dość rozpowszechnione, ale nie jestem pewien, czy jest szybszy po otwarciu!

W przeciwnym razie, aby uzyskać prostą wizualizację, możesz również wyodrębnić w formacie edrawings, a nawet uczynić edrawings wykonywalnym, dzięki czemu osoby, które chcą wizualizować, nie muszą instalować Edrawings na swoim komputerze.

4 polubienia

Dla mnie zależy to od oprogramowania użytego do otwarcia pliku.

Jeśli plik jest następnie otwierany w oprogramowaniu CAD lub CAM opartym na tym samym programie do modelowania co oprogramowanie, preferowany powinien być format parasolid (szybszy, mniej ciężki, bardziej oczyszczający geometrię do apertury).

Ten krok jest zdecydowanie najczęściej używany, ale rzadko mam czysty wynik po zaimportowaniu. Ponadto w ewolucji kodowania nie ma wersjonowania. W przypadku oprogramowania SW 2014 mogą wystąpić problemy z otwieraniem kroków utworzonych przez nowsze oprogramowanie.

3 polubienia

Okej, też myślałem, że ParaSolid jest szybszy.

Wtedy unikam eDrawingu, uważam go za bardzo uciążliwy, a dodatkowo moim celem jest posiadanie identycznego pliku dla mojego podwykonawcy i moich współpracowników (w ten sposób mamy pewność, że plik jest tym, który zostanie wykonany).

Dziękuję za odpowiedzi ;)

Witam
Krok jest najczęstszy.

1 polubienie

STEP, IGES, Parasolid w kolejności

1 polubienie

Witam

Chociaż otwarcie trwa dłużej, oczyszczalnia ścieków jest nadal najlepsza, ponieważ jest obszerna. Tworzy objętości, gdy IGES tworzy powierzchnie, a tym samym generuje więcej problemów z połączeniami powierzchni (już go nie używam).

Najważniejszą kwestią jest stopień kompresji kroku (około 4x), który nie jest bez znaczenia w przypadku przesyłania poczty!

Parasolid to natywny format jądra (lub programu do modelowania) solidworks, solidedge i topsolid. Jeśli więc Twoi podwykonawcy korzystają z jednego z tych formatów, będziesz miał najlepszy transfer pod względem jakości eksportu/importu.

Do wymiany na Catia/solidworks polecam .sat, ponieważ podobnie jak parasolid dla solidworks, jest to modelowanie jądra Catia.

Mam nadzieję, że ci pomogłem

Pamięci ROM

2 polubienia

Witam

Silnik SAT od Catia? Nie wydaje mi się, żeby to był silnik produktów Audodesk, ale Catia używa własnego silnika, jeśli się nie mylę (ale mogę się mylić).

@+

1 polubienie

Cześć Kojot

Rzeczywiście, masz rację, poszedłem trochę szybko. Tyle dla mnie ;-)

Jest to rzeczywiście rdzeń dzienników autodesk, ale Catia integruje go szczególnie dobrze. Nawet w przypadku eksportu z Catia do solidworks polecam go zamiast kroku. Z drugiej strony nigdy nie miałem zbyt wielu problemów.

Ponownie

Mówiąc bardzo precyzyjnie, dowiaduję się, że Dassault kupił firmę Spatial (twórcę SAT) w 2000 roku...

http://www.01net.com/actualites/cao-dassault-systemes-rachete-acis-de-spatial-technology-114059.html

http://www.spatial.com/products/3d-acis-modeling

@+

@rom' s

Nie do końca zgadzam się z tobą w sprawie oczyszczalni ścieków.

Tak, to format wolumetryczny; Przechodzi jednak przez powierzchnie, które zszywa ze sobą, tworząc objętość.

Aby wyeksportować części, działa dobrze, ale jeśli chodzi o eksport złożenia, jest to trudniejsze. Są nawet przypadki, w których na pewno można go posadzić (dwa różne kawałki o identycznie ukształtowanej stronie styku).

iges działa w ten sam sposób (zszyte powierzchnie przekształcone w objętość)

Do listy oprogramowania z rdzeniem parasolid możemy dodać NX od siemens i Visicad.

2 polubienia