Formatuj plik nazewnictwo eksportu programu Excel

Cześć wszystkim

Mam problem między moimi zestawieniami materiałowymi Solidworks a zestawieniami komponentów wyeksportowanymi w formacie XLSX.

Oto niektóre z wartości w zestawieniach materiałowych Solidworks :

A oto, co otrzymuję w Excelu :

Eksport do Excela odbywa się z " niestandardowymi"  właściwościami komórki, które przekształcają określone wartości w daty.

Jednak zmodyfikowałem moje opcje w Excelu w następujący sposób :

Ale format komórek musi być wykonany podczas eksportu w formacie XLSX z solidworks, ponieważ pomimo zmodyfikowanych opcji Excela, pliki XLSX pozostają z formatem daty w niektórych komórkach.

Czy ktoś ma pomysł na to, co zmodyfikować lub zrobić, aby uzyskać plik excel identyczny z nomenklaturą solidworks?

Dziękuję bardzo.

Witam

Spróbuj wyeksportować plik CSV, który zaimportujesz z powrotem do programu Excel. Powinieneś być w stanie lepiej kontrolować parametry każdej kolumny (przynajmniej w Excel 365 możesz).

1 polubienie

Dziękujemy@froussel

To działa :+1:

Mamy program, który niestety radzi sobie tylko z Excelem i generujemy wiele nomenklatur...
Więc zobaczę o innym rozwiązaniu lub automatycznej konwersji CSV do XSLX.

Witam
To właśnie funkcja rekordu Solidworks z zestawienia komponentów opartego na tabeli robi to.
Bez przechodzenia przez eksport/import, nadal istnieją makra, więc formatowanie komórek można wykonać w locie, aby uniknąć przekształcenia w datę lub usunięcia 0 po lewej stronie.