Szkolenia SW dla konstrukcji stalowych

Witam
Po 15 latach pracy przy specjalistycznych maszynach przerzuciłem się na lekką konstrukcję metalową.
SW nie jest najbardziej odpowiednim oprogramowaniem dla tej dziedziny, dlatego szukam pomocy, aby uzyskać szybkość i wydajność w projektowaniu moich modeli i tworzeniu moich planów.
Po odbyciu różnych szkoleń i zapytaniu o nie, zdałem sobie sprawę, że potrzebuję spersonalizowanego wsparcia od tych, którzy są przyzwyczajeni do konstrukcji metalowych.
Wsparcie to będzie oczywiście wypłacane.
Z góry dziękuję za pomoc.
Stéphane

Witaj stephane.roquier,
Dochodzę do tematu, budowniczy naszego budynku korzysta z tego => Tekla Structures – Oprogramowanie BIM dla konstrukcji | Tekla
Wydaje się, że nie jest tak źle i dość kompletnie pod względem typów plików.
Powodzenia.
@+.
AR

Witaj AR,
Zapytałem o Tekla, która rzeczywiście byłaby bardziej odpowiednia.
Tylko to wymagałoby nowej licencji, szkoleń, czasu, aby się z tym uporać... To byłaby duża inwestycja finansowa i osobista, a w tej chwili nie mogę sobie na to pozwolić.
Dziękujemy za Twoją opinię.
Stéphane

1 polubienie

Witam ponownie stéphane.roquier,
Była możliwość zrobienia konstrukcji dla kilku wersji, zapomniałem o tym, wygląda dobrze.
Aby zobaczyć =>https://www.solidworks.com/fr/media/solidworks-2023-sheet-metal-and-structures
również to od 2020 roku => https://www.solidworks.com/fr/media/whats-new-solidworks-2020-structure-system
@+.
AR.

1 polubienie

Tak, Visiativ pokazał mi te funkcje, ale w tamtym czasie uważałem, że są one bardzo ograniczone. Zamierzam dowiedzieć się o wersji 2023, która wygląda na bardziej rozwiniętą.
Dziękuję!

1 polubienie

Uwaga dla stolarzy: jaka byłaby najlepsza metoda projektowania tego typu ramy? Wiele elementów jest podobnych, ale nie jest do końca identycznych (konfiguracje, rodzina pomieszczeń itp.). Wiedząc, że musisz mieć plany, szybkość,...

Dziękuję!!

1 polubienie

W przeciwnym razie istnieje taki moduł (nietestowany i nieznany przed badaniami):

https://www.thesteeldetailer.com
Może się to opłacić, nawet jeśli z tym modułem może być bardziej funkcjonalny dla stolarstwa, ale zachowujemy pewną ciężkość oprogramowania, w przeciwieństwie do oprogramowania w stylu Teckla stworzonego dla stolarki.

1 polubienie

Owszem, jest też SolidSteel, ale jest to dodatkowy moduł do dokupienia.

1 polubienie

Tak, moduł w ogóle jest płatny, wtedy musisz zobaczyć stosunek kosztów do oszczędności czasu.
Jeśli kosztuje 4000 € i po 2 transakcjach jest zwracany, ponieważ zaoszczędziłeś sto godzin, to inwestycja jest tego warta.
Może skontaktuj się z nimi, aby uzyskać wersję demonstracyjną.

1 polubienie

Skontaktowałem się z nimi, mam dokumenty i ceny. Moduł jest w języku angielskim. I jestem nową małą firmą, która nie może jeszcze zamortyzować inwestycji w 2 transakcjach :wink:

1 polubienie

Witam;

Nie powinniśmy zaniedbywać samouczków Solidworks (tym razem samouczki oprogramowania są raczej dobrze zrobione...).

W przypadku struktury przedstawionej powyżej zacznę od utworzenia wszystkich moich rodzin części, które będą używane z funkcją " spawane mechanicznie "
(*.sldlfp), które zapisałbym w lokalizacji innej niż oryginalna z Solidworks.
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_Weldments_Creating_a_Custom_Profile.htm
(W takim przypadku należy pamiętać o zmianie położenia w opcjach Solidworks).

A ponieważ wolę pracować z zespołami, dla belek pionowych wygeneruję tyle, ile podpór o różnych rozmiarach.
Następnie mechanicznie spawany plan belek " dachowych " (nie znam technicznej terminologii zawodu).

Ale jest bardzo prawdopodobne, że skończysz z tyloma różnymi odpowiedziami, ilu jest rysowników... Każdy ma swoją metodę. Wszystko, co pozostaje do zrobienia, to znaleźć swój.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Witam
Regularnie korzystam z samouczków i na szczęście one tam są.
Nie używam jeszcze rodzin utworów, ale jednogłośnie muszę zacząć...
Jeśli chodzi o różne metody, informacje zebrane na tym forum pomogą mi udoskonalić moje.
Dziękuję!

Osobiście wykonuję główny szkielet w tym samym pomieszczeniu wielobryłowym.
Dzięki temu mam spójną i szybko aktualizowaną listę spawanych części.
Następnie wszystkie sprzęty takie jak gładka, okładziny, pokrycia dachowe, robię je w osobnych pomieszczeniach a potem montaż generalny.

2 polubienia

To samo dla mnie co @ronathan

Dziękuję Ronathan, to jest to, co ostatnio próbowałem zrobić i jest to rzeczywiście ciekawa metoda i najlepsza dla listy części. Ale nie zawsze bardzo praktyczne do rysowania (wybór ciał). Co więcej, czy istnieje sposób, aby ' odizolować › ›, ' zmontować  ' › elementy spawane w część wielobryłową, aby uczynić z nich ciała?   Przykład: 1 bryła, która nazywałaby się "  słupek " i która zawierałaby rurę + płytki + blachy węzłowe, ale bez wyodrębniania jej z części. Nie wiem, czy wyrażam się jasno...
A potem import w trybie pokoju nie jest świetny.

Witaj STRO,
Tak, jest to możliwe, przeglądając listę części souées, w przypadku posła do PE to samo, dobrze zajmuje ciała.
Oto zdjęcie =>
2024-04-18_112343

Proszę bardzo, powodzenia.
@+.
AR.

1 polubienie

Witaj AR,
Dziękuję za opinię, ale wyraziłem się źle.
Wracając do mojego przykładu z ramą i gdybym zrobił ją w jednym kawałku wielobryłowym, czy byłoby możliwe pogrupowanie ciał? Na przykład na moim obrazie pogrupuj rurkę i 2 klatki (na niebiesko) i nazwij je post 1.

Dla mnie wielobryłowy powinien być stosowany tylko do elementów spawanych, w przeciwnym razie trzeba przejść przez montaż.
W przypadku, który wyjaśniasz, mamy asm składający się ze słupów (jedna rura i 2 płyty = 1 prt wielokorpusowy), belek poprzecznych ditto (rura prostokątna + płyty), dźwigarów (rura prostokątna + arkusze + interfejsy ze słupami) i.

Robienie wszystkiego w jednym kawałku będzie nie do zniesienia, jeśli dasz radę...

Najważniejsze pytanie dotyczące rodzin części/konfiguracji: polega ono na określeniu powtarzających się części standardowych, części topologicznie bliskich, ale specyficznych dla każdego przypadku (więc może po to, aby umieścić w nim model części).
Pytanie o śledzenie w czasie jest ważne: jeśli zaktualizujesz element biblioteczny, jak zachowają się stare projekty? Może być konieczne rozważenie eksportu (pack'ngo) umowy po jej zakończeniu w celu zamrożenia na czas.

3 polubienia

Witaj STRO,

Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, czy możesz wstawić istniejący gramofon do pliku .prt? Technicznie jest to możliwe, wykonując " wstaw > kawałek " w części, ale szybko stanie się to daniem spaghetti i jak to się mówi @stefbeno jeśli później zmodyfikujesz ten gramofon, twoje stare koncepcje pójdą na marne, ta metoda powinna być używana oszczędnie i świadomie. :wink:

1 polubienie

Witaj STRO,
Tak, jest to możliwe, ale radzę tego nie robić, lepiej przeprojektować go jako część spawaną.
Jak na przykład dla twojej belki z płytkami, jak na twoim zrzucie ekranu lub tak jak moje ujęcie C-jointa tuż przed.
Proszę bardzo.
Powodzenia.
AR.

1 polubienie