Witam
Po 15 latach pracy przy specjalistycznych maszynach przerzuciłem się na lekką konstrukcję metalową.
SW nie jest najbardziej odpowiednim oprogramowaniem dla tej dziedziny, dlatego szukam pomocy, aby uzyskać szybkość i wydajność w projektowaniu moich modeli i tworzeniu moich planów.
Po odbyciu różnych szkoleń i zapytaniu o nie, zdałem sobie sprawę, że potrzebuję spersonalizowanego wsparcia od tych, którzy są przyzwyczajeni do konstrukcji metalowych.
Wsparcie to będzie oczywiście wypłacane.
Z góry dziękuję za pomoc.
Stéphane
Witaj stephane.roquier,
Dochodzę do tematu, budowniczy naszego budynku korzysta z tego => Tekla Structures – Oprogramowanie BIM dla konstrukcji | Tekla
Wydaje się, że nie jest tak źle i dość kompletnie pod względem typów plików.
Powodzenia.
@+.
AR
Witaj AR,
Zapytałem o Tekla, która rzeczywiście byłaby bardziej odpowiednia.
Tylko to wymagałoby nowej licencji, szkoleń, czasu, aby się z tym uporać... To byłaby duża inwestycja finansowa i osobista, a w tej chwili nie mogę sobie na to pozwolić.
Dziękujemy za Twoją opinię.
Stéphane
Witam ponownie stéphane.roquier,
Była możliwość zrobienia konstrukcji dla kilku wersji, zapomniałem o tym, wygląda dobrze.
Aby zobaczyć =>https://www.solidworks.com/fr/media/solidworks-2023-sheet-metal-and-structures
również to od 2020 roku => https://www.solidworks.com/fr/media/whats-new-solidworks-2020-structure-system
@+.
AR.
Tak, Visiativ pokazał mi te funkcje, ale w tamtym czasie uważałem, że są one bardzo ograniczone. Zamierzam dowiedzieć się o wersji 2023, która wygląda na bardziej rozwiniętą.
Dziękuję!
Uwaga dla stolarzy: jaka byłaby najlepsza metoda projektowania tego typu ramy? Wiele elementów jest podobnych, ale nie jest do końca identycznych (konfiguracje, rodzina pomieszczeń itp.). Wiedząc, że musisz mieć plany, szybkość,...
Dziękuję!!
W przeciwnym razie istnieje taki moduł (nietestowany i nieznany przed badaniami):
https://www.thesteeldetailer.com
Może się to opłacić, nawet jeśli z tym modułem może być bardziej funkcjonalny dla stolarstwa, ale zachowujemy pewną ciężkość oprogramowania, w przeciwieństwie do oprogramowania w stylu Teckla stworzonego dla stolarki.
Owszem, jest też SolidSteel, ale jest to dodatkowy moduł do dokupienia.
Tak, moduł w ogóle jest płatny, wtedy musisz zobaczyć stosunek kosztów do oszczędności czasu.
Jeśli kosztuje 4000 € i po 2 transakcjach jest zwracany, ponieważ zaoszczędziłeś sto godzin, to inwestycja jest tego warta.
Może skontaktuj się z nimi, aby uzyskać wersję demonstracyjną.
Skontaktowałem się z nimi, mam dokumenty i ceny. Moduł jest w języku angielskim. I jestem nową małą firmą, która nie może jeszcze zamortyzować inwestycji w 2 transakcjach
Witam;
Nie powinniśmy zaniedbywać samouczków Solidworks (tym razem samouczki oprogramowania są raczej dobrze zrobione...).
W przypadku struktury przedstawionej powyżej zacznę od utworzenia wszystkich moich rodzin części, które będą używane z funkcją " spawane mechanicznie "
(*.sldlfp), które zapisałbym w lokalizacji innej niż oryginalna z Solidworks.
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_Weldments_Creating_a_Custom_Profile.htm
(W takim przypadku należy pamiętać o zmianie położenia w opcjach Solidworks).
A ponieważ wolę pracować z zespołami, dla belek pionowych wygeneruję tyle, ile podpór o różnych rozmiarach.
Następnie mechanicznie spawany plan belek " dachowych " (nie znam technicznej terminologii zawodu).
…
Ale jest bardzo prawdopodobne, że skończysz z tyloma różnymi odpowiedziami, ilu jest rysowników... Każdy ma swoją metodę. Wszystko, co pozostaje do zrobienia, to znaleźć swój.
Pozdrowienia.
Witam
Regularnie korzystam z samouczków i na szczęście one tam są.
Nie używam jeszcze rodzin utworów, ale jednogłośnie muszę zacząć...
Jeśli chodzi o różne metody, informacje zebrane na tym forum pomogą mi udoskonalić moje.
Dziękuję!
Osobiście wykonuję główny szkielet w tym samym pomieszczeniu wielobryłowym.
Dzięki temu mam spójną i szybko aktualizowaną listę spawanych części.
Następnie wszystkie sprzęty takie jak gładka, okładziny, pokrycia dachowe, robię je w osobnych pomieszczeniach a potem montaż generalny.
Dziękuję Ronathan, to jest to, co ostatnio próbowałem zrobić i jest to rzeczywiście ciekawa metoda i najlepsza dla listy części. Ale nie zawsze bardzo praktyczne do rysowania (wybór ciał). Co więcej, czy istnieje sposób, aby ' odizolować › ›, ' zmontować ' › elementy spawane w część wielobryłową, aby uczynić z nich ciała? Przykład: 1 bryła, która nazywałaby się " słupek " i która zawierałaby rurę + płytki + blachy węzłowe, ale bez wyodrębniania jej z części. Nie wiem, czy wyrażam się jasno...
A potem import w trybie pokoju nie jest świetny.
Witaj STRO,
Tak, jest to możliwe, przeglądając listę części souées, w przypadku posła do PE to samo, dobrze zajmuje ciała.
Oto zdjęcie =>
Proszę bardzo, powodzenia.
@+.
AR.
Witaj AR,
Dziękuję za opinię, ale wyraziłem się źle.
Wracając do mojego przykładu z ramą i gdybym zrobił ją w jednym kawałku wielobryłowym, czy byłoby możliwe pogrupowanie ciał? Na przykład na moim obrazie pogrupuj rurkę i 2 klatki (na niebiesko) i nazwij je post 1.
Dla mnie wielobryłowy powinien być stosowany tylko do elementów spawanych, w przeciwnym razie trzeba przejść przez montaż.
W przypadku, który wyjaśniasz, mamy asm składający się ze słupów (jedna rura i 2 płyty = 1 prt wielokorpusowy), belek poprzecznych ditto (rura prostokątna + płyty), dźwigarów (rura prostokątna + arkusze + interfejsy ze słupami) i.
Robienie wszystkiego w jednym kawałku będzie nie do zniesienia, jeśli dasz radę...
Najważniejsze pytanie dotyczące rodzin części/konfiguracji: polega ono na określeniu powtarzających się części standardowych, części topologicznie bliskich, ale specyficznych dla każdego przypadku (więc może po to, aby umieścić w nim model części).
Pytanie o śledzenie w czasie jest ważne: jeśli zaktualizujesz element biblioteczny, jak zachowają się stare projekty? Może być konieczne rozważenie eksportu (pack'ngo) umowy po jej zakończeniu w celu zamrożenia na czas.
Witaj STRO,
Jeśli dobrze zrozumiałem pytanie, czy możesz wstawić istniejący gramofon do pliku .prt? Technicznie jest to możliwe, wykonując " wstaw > kawałek " w części, ale szybko stanie się to daniem spaghetti i jak to się mówi @stefbeno jeśli później zmodyfikujesz ten gramofon, twoje stare koncepcje pójdą na marne, ta metoda powinna być używana oszczędnie i świadomie.
Witaj STRO,
Tak, jest to możliwe, ale radzę tego nie robić, lepiej przeprojektować go jako część spawaną.
Jak na przykład dla twojej belki z płytkami, jak na twoim zrzucie ekranu lub tak jak moje ujęcie C-jointa tuż przed.
Proszę bardzo.
Powodzenia.
AR.