Potrzebuję waszej pomocy w sprawie operacji Solidworks, której nie mogę zrozumieć. Jestem w wersji 2023 SP5.0
Mam do zrobienia kwadratowy kształt linii, wykonany przez bardziej przejściowe przejście, a następnie muszę usunąć materiał pod kątem. Dlatego rozkładam blachę, wyjmuję ją i składam... I wtedy zaczyna się tragedia.
To samo dotyczy tej samej wersji oprogramowania (i Sp). Myślę, że to dodaje uroku pomieszczeniu i nie ma innego wytłumaczenia! Z drugiej strony SW wciąż pozostaje w tyle na blasze i regularnie daje nam aberracje tego stylu...
Nie zwróciłem na @Scofield uwagi, ale jak wspomniałem w oryginalnym poście, słynne zigouigoui, pojawia się tylko na złożonej części, a nie na płaskim wzorze:
Rzeczywiście, istnieje konflikt wygładzania między promieniem 10 szkicu a zbiorem 0,11 przy cięciu, na próżno próbowałem różnych cięć o różnych promieniach i prześwitach...
A co, jeśli to nie był błąd, ale po prostu część z blachy, która nie powinna była zostać zaakceptowana... Obróbka blach SW może zginać i rozkładać tylko płaskie kształty połączone cylindrycznymi lub stożkowymi fałdami. Inaczej jest w przypadku górnych stron monety. Wyolbrzymiając wymiary (zmniejszona długość i zaakcentowany wierzchołek), oto geometria:
Dwie górne powierzchnie nie są płaszczyznami, a funkcje rozkładania i składania wywołują odkształcenia. Jest to prawdopodobnie źródło zigouigoui zaobserwowanego podczas tych operacji... Co ciekawe, nie ma żadnej widocznej anomalii spowodowanej usunięciem materiału z tej " przesadzonej " formy.
Dziękuję @m_blt za to obszerne badanie (między innymi uwielbiam kolorowanie krzywych prowadzących!)
W rzeczywistości zigouigoui jest widoczne... Jest po prostu nadmiernie stłumiony i można go zobaczyć tylko pod pewnymi kątami Tutaj z wysięgiem 50 zamiast 10