Losowy kształt i nie oczekiwany przy składaniu

Cze wszystkim

Potrzebuję waszej pomocy w sprawie operacji Solidworks, której nie mogę zrozumieć.
Jestem w wersji 2023 SP5.0

Mam do zrobienia kwadratowy kształt linii, wykonany przez bardziej przejściowe przejście, a następnie muszę usunąć materiał pod kątem. Dlatego rozkładam blachę, wyjmuję ją i składam... I wtedy zaczyna się tragedia.

W wersji " rozłożonej " kształt wydaje się zdrowy

Z drugiej strony, po zakończeniu składania, pojawia się zigouigoui

Poza tym, że nie jest to oczekiwane ... Robi mi się niedobrze, gdy nie rozumiem, gdzie boli dno!
Jakieś opinie na ten temat?

W komputerze umieszczę dla ciebie monetę

Zigouigoui.SLDPRT (299.7 KB)

To samo dotyczy tej samej wersji oprogramowania (i Sp).
Myślę, że to dodaje uroku pomieszczeniu i nie ma innego wytłumaczenia!
Z drugiej strony SW wciąż pozostaje w tyle na blasze i regularnie daje nam aberracje tego stylu...

1 polubienie

Cześć, nie ma zigouigoui w wersji domowej 2025

Musisz tutaj powiększyć, to bardzo mały zigouigoui:
image
Chyba, że błąd zostanie naprawiony w 2025 roku, ale w to wątpię! :rofl:

1 polubienie

Nie ma gouigoui :smiley:
image

Nie zwróciłem na @Scofield uwagi, ale jak wspomniałem w oryginalnym poście, słynne zigouigoui, pojawia się tylko na złożonej części, a nie na płaskim wzorze:

image

1 polubienie

Rzeczywiście, istnieje konflikt wygładzania między promieniem 10 szkicu a zbiorem 0,11 przy cięciu, na próżno próbowałem różnych cięć o różnych promieniach i prześwitach...

1 polubienie

Dobry wieczór

A co, jeśli to nie był błąd, ale po prostu część z blachy, która nie powinna była zostać zaakceptowana... Obróbka blach SW może zginać i rozkładać tylko płaskie kształty połączone cylindrycznymi lub stożkowymi fałdami. Inaczej jest w przypadku górnych stron monety.
Wyolbrzymiając wymiary (zmniejszona długość i zaakcentowany wierzchołek), oto geometria:

Dwie górne powierzchnie nie są płaszczyznami, a funkcje rozkładania i składania wywołują odkształcenia. Jest to prawdopodobnie źródło zigouigoui zaobserwowanego podczas tych operacji...
image
Co ciekawe, nie ma żadnej widocznej anomalii spowodowanej usunięciem materiału z tej " przesadzonej " formy.

Chcę powiedzieć... Ja też nie!!

Zestaw 0,11, aby kształt był widoczny! Jeśli przyłożysz się do mniej, Solidworks musi rozważyć tworzenie w materii w próżni i odmawia

Dziękuję @m_blt za to obszerne badanie (między innymi uwielbiam kolorowanie krzywych prowadzących!)

W rzeczywistości zigouigoui jest widoczne... Jest po prostu nadmiernie stłumiony i można go zobaczyć tylko pod pewnymi kątami
Tutaj z wysięgiem 50 zamiast 10