Dzielenie pokoju

Witam

Przychodzę do Was w związku z problemem z funkcją łupania, posiadam część wykonaną z korpusów spawanych mechanicznie i chcę ją podzielić, ten manewr już mi się udało nie tak dawno i nie miałem tego samego problemu.

Mogę tylko podzielić moją część, nie mogę już zapisać podzielonych obiektów, podczas zapisywania otrzymuję komunikat o błędzie z Solidworks, informuje mnie, że nazwa mojego pliku jest nieprawidłowa (obraz CF). Próbowałem kilku technik nagrywania, przechodząc przez funkcję podziału i funkcję "Zapisz ciała" i za każdym razem daje mi to samo przesłanie. Czy masz pomysł, rozwiązanie, aby mnie odblokować?

Dziękuję, Cdt,

Joss

fractionner.png

Witam

Najwyraźniej zwrócony błąd polega na tym, że nazwa pliku jest pusta.

1 polubienie

To jest miejsce, którego nie rozumiem, nigdy nie prosiłem go o wybranie pliku w C:\Program Files\Solidworks Corps....... Ale w obszarze Z:\Base BE\Rysunek bazowy..... (jak widać w lewym dolnym rogu ekranu, w Menedżerze właściwości)

Witam

A priori musisz naprawić instalację lub odinstalować i ponownie zainstalować, jak pokazano poniżej:

"Po skontaktowaniu się z pomocą techniczną Solidworks, udało mi się rozwiązać problem, wykonując czystą dezinstalację/instalację programu.  Myślę, że odpowiedź jest taka, że jakiś inny otwarty program powodował problemy z oryginalną instalacją. [...]"

https://forum.solidworks.com/thread/80672

Inne rozwiązanie:

Wygląda na to, że rozwiązałem swój problem, przenosząc szablony części do niestandardowego folderu, zmieniając lokalizacje plików w sys prefs, a następnie ponownie uruchamiając oprogramowanie.

Zaznaczyć

Przenoszenie plików szablonów i

Narzędzia > Opcje > Szablony domyślne z zaznaczoną opcją "Zawsze używaj tych domyślnych szablonów dokumentów".

@PL, uh... Nie, nie mogę sobie pozwolić na marnowanie tyle czasu, poczekam na więcej odpowiedzi;p

Ale mimo wszystko dziękuję za radę!

EDIT: Zamiast tego spróbuję 2 rozwiązania ;)

Drugie rozwiązanie też nie działa, już nie wiem jak to zrobić :-/

W każdym razie nie instalowałbym ponownie Solidworks, szybciej będzie mi odtworzyć część od początku...

1 polubienie

A jeśli utworzysz nowy zespół z wybranymi częściami zgodnie z żądaniem

edytując przykładową nazwę w obszarze X 1_3 lub 1_X zestawu

Zachowywanie nazwy, nazwy folderu, plików klienta i daty

w zależności od liczby podzespołów

@+ ;-))

Można spróbować naprawić instalację SolidWorks z panelu sterowania, klikając prawym przyciskiem myszy. Normalnie nic to nie zmienia.

Jeśli masz premię, robisz krok, a następnie rozpoznajesz funkcję. Sprawdź, czy coś zmienia i zajmuje to mniej czasu niż przeprojektowanie.

1 polubienie
Ten sam problem występuje na kilku stacjach roboczych? Jeśli nie, zapoznaj się z moim samouczkiem, aby zresetować ustawienia.

Witam 

5-6 lat później nie wiem czy ktokolwiek zobaczy moją wiadomość, ale też mam ten sam problem. Wczoraj udało mi się odblokować, odzyskując z kosza monetę, którą usunąłem. 

Nie wiem, dlaczego pojawia się ten błąd, dziś rano ten sam problem i od tego czasu utknąłem. Robię Joystick i muszę pociąć uchwyt na kilka części, aby móc go wydrukować. Udało mi się go raz przyciąć na jednym ujęciu i od tamtej pory nie mogę nagrać żadnej innej partii. Otrzymuję dokładnie ten sam komunikat o błędzie. Posiadając licencję studencką nie chcę próbować odinstalowania solidworks ryzykując utratę moich modeli, na których pracowałem przez 2 miesiące :$ 

Witam

Którą wersję Solidworks posiadasz (2021 i 2022)?

Powinieneś otworzyć swój własny post! Byłoby prościej, bo dokopywanie się nie zachęca nas do reagowania ;)

Sam zastanawiałem się, dlaczego wiadomość wyszła z zawieszenia, myśląc o błędzie w aktualizacji wersji forum.

Do pluche

2 polubienia

Witam

Chciałbym ponownie otworzyć ten temat. Rzeczywiście, korzystam z wersji 2022 SP 2.0 i mam dokładnie ten sam problem, co wtedy, gdy temat był początkowo otwarty.
Czy ktoś znalazł rozwiązanie?

Nie mogę się doczekać, aby Cię przeczytać,

Z poważaniem.

Cytat
Zozo_mp
Luty 20
Witam
Którą wersję Solidworks posiadasz (2021 i 2022)?
Powinieneś otworzyć swój własny post! Byłoby prościej, bo wykopaliska nie zachęcają do odpowiedzi :wink:
Sam zastanawiałem się, dlaczego wiadomość wyszła z zawieszenia, myśląc o błędzie w aktualizacji wersji forum.
Do pluche

Witaj @Rebière.S

Czy mógłbyś wysłać swoją monetę?
Rzeczywiście, często patrząc na część lub jej konstrukcję, możemy dostrzec, gdzie jest problem.
mile widziane byłyby również zdjęcia PB

Pozdrowienia

Witam

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź.
Okazuje się, że z pomocą wsparcia znaleźliśmy źródło problemu. Okazuje się, że był to problem ze szkicowaniem. Rzeczywiście, użyłem funkcji "konwertuj elementy" na okrągłej krawędzi i wygenerowała ona okrąg w szkicu, ale w kilku elementach, zamiast prostego koła. Wygląda na to, że to jest przyczyna problemu. Muszę zaznaczyć, że zarys szkicu był dobrze i naprawdę zamknięty. Narysowałem więc ręcznie okrąg, który zmusiłem do zatrzymania się i powtórzyłem manipulację. ułamka. Problem został rozwiązany.

Mając nadzieję, że w przyszłości może pomóc innym,

Pozdrowienia.

2 polubienia

Witaj @Rebière.S

Cieszę się, że rozwiązałeś swój pb.

Czy mógłbyś zamknąć temat? Możesz wybrać swoją ostatnią odpowiedź jako najlepszą odpowiedź.

Pozdrowienia

Nie mam pojęcia, jak zamknąć temat, czy nawet wybrać odpowiedź jako najlepszą. Nie dlatego, że nie próbujesz.

@Rebière.S nie będziesz mógł zamknąć tematu, ponieważ przeniosłeś się na temat, który nie został utworzony przez Ciebie.
Dlatego wspomniałem o @Zozo_mp , abyś mógł stworzyć swój własny temat.
Jeśli jest to Twój temat, możesz kliknąć na najlepsze pole odpowiedzi (tutaj zakreślone na czerwono):

1 polubienie