Automatyczne zrażanie powtórzeń ciała

Witam

Szukam sposobu na automatyczne scalanie brył po cyklicznym powtórzeniu brył (losowa liczba brył zgodnie z wartościami właściwości). Próbowałem z funkcją kombajnu, ale logicznie każde nowe ciało lub te, które są usuwane, generują wadę rekonstrukcyjną.

Czy istnieje rozwiązanie bez przechodzenia przez makro?

Z góry dziękuję.

Alex

Witam

Musi to wynikać z warunków specyficznych dla części, ponieważ używając dość podstawowego modelu, nie mam żadnych problemów z odbudową (SW2016 SP5). Kombajn dobrze się aktualizuje w limicie maksymalnej liczby powtórzeń zdefiniowanej na początku. (w zasadzie, jeśli postawię 6 na początku, to 4 nie ma problemu, jeśli przejdę do 7, jest jeszcze jeden korpus, który nie jest dodawany do funkcji Połącz)

1 polubienie

Mam pomysł w głowie ale czy miałbyś wizję tego, co chciałbyś przeciekać aby zobaczyć :)

1 polubienie

Zajrzyj tutaj: https://www.my-cad.fr/actualites/trucs-et-astuces/conception/generic/temps-de-reconstruction-sur-solidworks/

Używa sztuczki, aby połączyć powtórzenie ciała, może ci to pomóc

1 polubienie

Też tak myślałem, ale dopiero się okaże, czy ma to zastosowanie w przypadku a.leblanc

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi, w końcu udało mi się znaleźć rozwiązanie bez przechodzenia przez cykliczne powtórzenia.

Cyril.f, czy możliwe jest zdefiniowanie kilku brył do scalenia bez ich wybierania?

DSL, MaD jest częścią poufną...

Nie martw się, najważniejsze, że znajdziesz rozwiązanie :)

1 polubienie

Pascal, bardzo ciekawa sztuczka z funkcją ducha, niestety nie mogę jej użyć w moim przypadku, w moim drzewie jest spirala... Dziękuję

Nie przyjrzałem się szczegółowo jego wskazówce, po prostu wczoraj natknąłem się na ten artykuł.

Gdy zobaczyłem twoje pytanie, to kliknęło ;)

1 polubienie

Czy funkcja fantomu może być profilem rury? na przykład Ø wewnątrz na dole spirali i Ø na zewnątrz na maksimum średnicy :)

1 polubienie

Nie, nie ma takiej możliwości, między cewkami jest przestrzeń. Używam więc funkcji flex, jest ciężka, ale działa, a dla niewielkiej części, której bym używał, idealnie mi pasuje.

1 polubienie