Witam wszystkich,
Jestem nowy w świecie Solidworks, jestem z Pro-eng i mam kłopoty!!
Zrobiłem szkic na bryle z krzywymi i przekształciłem go w powierzchnie, teraz szukam połączenia bryły z powierzchnią, aby utworzyć i
Nie mogę.
Macie jakieś pomysły?
Witam wszystkich,
Jestem nowy w świecie Solidworks, jestem z Pro-eng i mam kłopoty!!
Zrobiłem szkic na bryle z krzywymi i przekształciłem go w powierzchnie, teraz szukam połączenia bryły z powierzchnią, aby utworzyć i
Nie mogę.
Macie jakieś pomysły?
Witam
Czy możesz zrobić sitodruk, abyśmy mogli zobaczyć, gdzie umieścić kawałek??? Ja jestem w 2015 roku, a Ty?
Dziękuję za odpowiedź
Tu!!
Tak, wersja solidworks 2015.
To stapianie powierzchni z cylindrem!
I utwórz tylko jedną bryłę.
Dziękuję Manu 67
Wynik jest bliski, ale jest w solidnym miejscu, moje pytanie było bardziej do rozwiązania na powierzchni.
Jak mogę związać zamkniętą powierzchnię z bryłą a następnie sprawić, że całość stanie się solidna (jak na pro-eng)
Działa, oglądam to w ciągu dnia. Chyba, że ktoś inny zna rozwiązanie.
Zobacz ten link
dla otwartej powierzchni i bryły objętościowej za pomocą narzędzia Przecięcie
http://help.solidworks.com/2013/French/WhatsNew/t_modifying_geometry_intersect.htm
Można tworzyć przecięcia brył, powierzchni i płaszczyzn, aby zmodyfikować istniejącą geometrię lub utworzyć nową geometrię za pomocą narzędzia Przecięcie.
Na przykład można dodać otwartą powierzchnię do bryły, usunąć materiał z modelu lub utworzyć geometrię z zamkniętego gniazda. Można również scalić bryły gęstości zdefiniowane za pomocą narzędzia Przecięcie lub zamknąć niektóre powierzchnie, aby zdefiniować zamknięte objętości.
Otwarta powierzchnia i objętość korpusu | Dwie połówki formy |
---|---|
Otwarta powierzchnia definiuje szczegóły, które można dodać do bryły za pomocą narzędzia Przecięcie. | Wgłębienie ograniczone przez dwa obiekty formy definiuje bryłę, którą można utworzyć za pomocą narzędzia Przecięcie. |
Geometrię, która nie jest potrzebna, można usunąć za pomocą narzędzia Przecięcie. | Można usunąć korpusy formy i utworzyć bryłę z gniazda za pomocą narzędzia Przecięcie. |
Ogólnie rzecz biorąc, powierzchnia musi zostać pogrubiona, a następnie funkcja stapiania (wstaw/funkcja/kombajn)
Witam, myślę, że zrozumiałem, czego chcesz.
Zrobiłem więc dla was sztukę taką, jaką ją rozumiałem.
Jeśli chcesz stopić korpus cerera z powierzchni za pomocą cylindra, wystarczy edytować funkcję "pogrubiania" i zaznaczyć pole scalania.
Informuj mnie na bieżąco, jeśli tego właśnie chciałeś.
1- Wydaje się, że jest to opcja "normalna do profilu" dla szkicu 10, która powoduje problemy w funkcji "powierzchnia graniczna". Bez tej opcji funkcja pogrubiania + scalania daje tylko 1 ciało.
2- Ponadto funkcja zszywanej powierzchni tworzy drugą powierzchnię, ponieważ już zaznaczyłeś opcję szycia w swojej symetrii.
3- W przeciwnym razie możesz również ze swojej symetrii, masz funkcję "przesuń twarz", twoja objętość przesunie swoją powierzchnię na utworzoną powierzchnię. Następnie ukrywasz swoją powierzchnię roboczą.
Dziękuję Ci Mickael.
Materiał nie jest dobrze stopiony... Spójrz w sekcji Pozostała linia.
Próbowałem z funkcją fuzji, ale nie można połączyć 2.
OPEC 27
Właśnie próbowałem
1) usuwając "normalny profil O", funkcja pogrubiania daje mi tylko wybór grubości (nie opcję stworzenia bryły), jeśli stworzę wystarczająco grubą, działa, ale w przypadku, gdy mój cylinder jest rurką o grubości 0,5 mm, już nie będzie działać!
2 Nie widziałem 2 powierzchni razem, gdy przechodziłem z myszką w drzewie modelu.
3 Poruszanie twarzą nie działa dla mnie!
Klasa A+
Tutaj z plikami, -3 z funkcją pogrubienia. -4 z funkcją odsunięcia powierzchni.
z kilkoma obrazami.
1- INIT: w drzewie na górze mamy 2 korpusy powierzchni + 1 korpus objętościowy. Jeśli usuniesz zszytą powierzchnię, zachowasz tylko 1 korpus powierzchni (symetria 1, która ma już włączoną opcję zszywania powierzchni)
2- Pogrubienie 1: wznowienie modelu przed funkcją pogrubiania -> mamy 1x powierzchnię i 1 objętość korpusu. (Strzeliłem w zszytą powierzchnię)
- Zagęścić 2: W przypadku funkcji pogrubiania istnieje tylko jeden korpus.
-Zagęścić fuzję: To tylko opcja scalania wyniku, aby uniknąć późniejszego robienia tego ponownie.
3-Move 1: to tylko opcja funkcji. Nie zapomnij o zarządzaniu, w przeciwnym razie nic się nie stanie.
- Ruch 2: Ukryj powierzchnię używaną do przesuwania twarzy ciała.
4- Teraz, jeśli chcesz zrobić rurkę, równie dobrze możesz to zrobić po wykonaniu wszystkich tych operacji. Albo funkcja powłoki, jeśli grubość musi być stała, albo proste wiercenie, jeśli rura ma więcej materiału pod względem odkształcenia. (patrz zdjęcie powłoki)
- Albo jeśli nadal się bawisz, a masz rurkę przed deformacją, zawsze możesz pogrubić swoją powierzchnię (symetria 1) i połączyć ciała, które Cię interesują.
5- Tylko uwaga: w końcu będziesz miał szybszy do zrobienia wygładzonej objętości między 2 płaszczyznami 1 i 2 za pomocą krzywej prowadzącej 10 (i może dodaj jedną w prawym dolnym rogu) i szkiców szefa...
edit: Właśnie przetestowałem, czy masz rurkę 0,5 mm, pogrubiasz o 10 mm (na przykład) przez łączenie, a następnie wykonujesz swoją funkcję skorupy na powierzchniach, które wystają z funkcji pogrubienia w tubie. I kończysz ze zdeformowaną rurką o grubości 0,5 mm wszędzie.
Opiep27 powiedział:
Proszę bardzo, załączam uchwyt, nad którym pracuję, "prawdziwą" część.
Chcę dodać kopułę na górnej stronie zgodnie z naszkicowaną przeze mnie krzywą (kształt to półksiężyc , jak na przykładzie cylindra) i funkcją "cienkiego cięcia"
Jak byś to zrobił?
Klasa A+
Patrz dołączona przelotka z funkcją wygładzania głośności
Myślę, że to najprostszy przewodnik po tego typu pokoju
załączony plik SW 2012
@+ ;-)
To jest szkic, który został użyty do wykonania powierzchni obramowania. Aby zniknął, należy rozwinąć powierzchnię graniczną, kliknąć prawym przyciskiem myszy na szkic 6 i ukryć go (patrz załącznik)
W przeciwnym razie przechodzisz do wyświetlania i robisz "ukryj wszystkie typy".
Nie musisz nic robić, to szkic konstrukcyjny, który możesz edytować w razie potrzeby
Miłego dnia
To jest szkic, który został użyty do wykonania powierzchni obramowania. Aby zniknął, należy rozwinąć powierzchnię graniczną, kliknąć prawym przyciskiem myszy na szkic 6 i ukryć go (patrz załącznik)
W przeciwnym razie przechodzisz do wyświetlania i robisz "ukryj wszystkie typy".
Nie musisz nic robić, to szkic konstrukcyjny, który możesz edytować w razie potrzeby
Miłego dnia