Scalanie dwóch szkiców trójwymiarowych (3D)

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość połączenia dwóch szkiców 3D w jeden? (Wszyscy w tym samym pokoju)

Pozwólcie, że wyjaśnię: muszę wrócić do pracy, którą wykonywałem dawno temu, a ponieważ byłem tylko uczniem padawana, miałem bardzo zły sposób na tworzenie fajek...
W rezultacie stworzyłem (w pokoju) kilka szkiców 3D, w których powinien być tylko jeden, czy teraz można scalić te szkice 3D?

Dziękuję, Cdt,

Joss

Witam

Miałem zamiar zaproponować stworzenie bloku do scalenia 2, ale nie ma możliwości tworzenia bloków 3D!

Jedynym rozwiązaniem byłoby utworzenie kilku bloków 2D na najprostszym szkicu (na przykład, jeśli masz jeden na 2 płaszczyznach zamiast 3) i wklejenie ich do drugiego szkicu, a następnie rozbicie ich!

Zobacz pomoc dotyczącą tworzenia i zdejmowania bloków:

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/SWHelp_List.html?id=f02f892a11e54e39a001de248c096387#Pg0

Edycja: a priori możesz przekształcić część szkicu 3D w 2D, może to być prostsze.

1 polubienie

Witam

Przede wszystkim pierwszy szkic musi być widoczny (kliknij na niego prawym przyciskiem myszy, pokaż)

Następnie edytuj drugi szkic 3D, wybierz pierwszy i kliknij konwertuj elementy.

EDIT: Zobacz załączone zdjęcia

esquisse.png
2 polubienia

Kopiuj / wklej!

We wszystkich najmniejszych szkicach musisz zaznaczyć wszystko, skopiować wszystko (Ctrl+C), a następnie ponownie edytować główny szkic i wkleić! Zwykle, jeśli małe szkice były dobrze ograniczone, wszystko, co musisz zrobić, to zmienić położenie prawidłowo sklejonych szkiców i to wszystko!

3 polubienia

Dla mnie konwersja encji to najłatwiejszy i najszybszy sposób =)

1 polubienie

Problem polega @Bart na tym, że przy twojej metodzie modyfikacji końcowej równowagi, która zostanie użyta z funkcją X ) będziesz musiał poszukać szkiców 3D, które zostały prześledzone ... Robię to czasami, gdy jestem leniwy i szybko staje się ciężki!!

Haha!

Twoje odpowiedzi bardzo mnie rozśmieszyły^^
Nie chodzi o to, że są to złe rozwiązania, tylko dlatego, że naprawdę nie mamy tego samego sposobu robienia rzeczy (lub nie tej samej pracy^^

Załączam zrzut ekranu, szkic 2 to mała część, którą zakreśliłem, reszta składa się z jednego szkicu (1.), więc rozwiązanie @Lucas jest dla mnie całkowicie niewykonalne, a rozwiązanie @Bart zmusiłoby mnie do rozpoczęcia wszystkiego od nowa od początku na poziomie spawanym mechanicznie i bib fct...

Ponieważ mój drugi szkic jest mały, zamierzam postępować zgodnie z rozwiązaniem @David be3 (nie pomyślałem o prostym kopiuj-wklej), ale myślę, że dla zestawów kanałów, które składają się z dwóch szkiców tak dużych (i złożonych) jak szkic 1, będzie gorąco^^ Zwłaszcza, że w tamtym czasie, Nie ograniczałem dobrze swoich szkiców...

Dziękuję w każdym razie^^

Obraz CF

eskis3d.png
2 polubienia

O tak, trzeba uważać, żeby nic się nie poruszyło podczas "klejenia"! Ale powinien to zrobić! :)

1 polubienie

Następnie usuwam link z moim pierwszym szkicem i to wszystko.

W sumie zajęło mi to chyba z 10 sekund:p

Każdy ma swój własny sposób na robienie rzeczy, tak^^

3 polubienia

@Bart
Tak, ale to oznacza, że zostanie mi najmniejszy szkic, a mój główny szkic, na którym wstawiłem około dziesięciu mechanicznie spawanych profili, zniknie wraz ze wszystkimi moimi kanałami, zajęłoby mi to dużo czasu:p

W tym przypadku wolę rozwiązanie Davida, które usuwa 1m spawanego mechanicznie, a nie około trzydziestu metrów ^^

Gdyby to był mój szkic 1, który był mały, a mój szkic 2 był złożony, wziąłbym twoje rozwiązanie. Ale prawdą jest, że nie umieściłem Cię w moim kontekście, vs nie mogłem zgadnąć, dlatego mnie to rozśmieszyło, odpowiedzi, które są ważne, ale które dla mnie, sprawiłyby, że zacząłbym od zera^^

2 polubienia

Witam

@Joss.G, metoda @Bart wydaje mi się również najszybsza, a przede wszystkim najbardziej niezawodna (brak ryzyka utraty ograniczenia kopiowania i wklejania), z drugiej strony trzeba odwrócić, trzeba edytować szkic 1, aby przekształcić szkic 2 w środku, pod warunkiem, że można go przesunąć przed szkicem 1 przez złamanie może być warunkiem zbiegu okoliczności.

@+

2 polubienia

Jeśli jest to tylko rura, zawsze wszędzie taka sama, wyważenie spawanego mechanika zajmuje 30 sekund

To od Ciebie zależy, jak może być w przypadku =)

1 polubienie

+1 dla @ Bart, Coyotte, david be3

generalnie konwertuję jednostki

Czasami kopiuj i wklejaj szkice, ale jest to bardzo rzadkie

@+ ;-))

1 polubienie