Scalanie pociągnięć szkicu

Witam 

Chciałbym stworzyć wytłoczenie dołączonej części z różnymi wzorami w tym arkuszu, mały minus moje wzory są pełne linii i nie tworzą solidnego kształtu. W rezultacie mój szkic jest bardzo ciężki i dlatego trudny do obróbki, a moje wyciągnięcie nie wykrywa różnych wzorów.

Czy istnieje rozwiązanie, aby móc "scalić" pociągnięcia wzorów tak, aby za każdym razem mieć tylko prosty kształt w jednym bloku?

A może rozwiązanie do tworzenia ekstruzji z wzorami jednocześnie?

Z góry dziękuję

Część 1.SLDPRT

Witam

Rozwiązaniem, nieco czasochłonnym, byłoby przekształcenie wielu wzorów w splajny.

W tym celu należy użyć funkcji Splajn Tools/Dostosuj splajn. Powtórz tę funkcję na każdym ze swoich kanałów.

Z drugiej strony, jeśli wzory muszą być obrabiane, być może splajny będą problemem!

Pozdrowienia

splines.png
3 polubienia

Witam

Czy możesz udostępnić swój szkic w dxf, abyśmy mogli zobaczyć, czy możemy zrobić coś na innym oprogramowaniu.

Podobno scalanie jest bardzo proste: wystarczy kliknąć kropkę i usunąć ją (http://help.solidworks.com/2011/french/SolidWorks/sldworks/LegacyHelp/Sldworks/SW_Sketch/Split_Entities.htm).

W Twoim przypadku nie zadziała, ponieważ jednostki nie są rygorystycznie współliniowe.

Wybierając szkic w menedżerze funkcji przed wyborem funkcji wyciągnięcia, wydaje się, że wszystko jest w porządku, z drugiej strony, biorąc pod uwagę liczbę elementów do przetworzenia, będziesz musiał uzbroić się w (bardzo) cierpliwość.

Nie poświęciłem czasu na dogłębną analizę, ale utwór wydaje się symetryczny, a wzory powtarzalne.
Postaram się więc uprościć wzór, a następnie użyć go ponownie za pomocą klasycznych funkcji powtórzeń/symetrii i ewentualnie bloków.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi 

Załączony plik DXF, jeśli może Ci pomóc za pośrednictwem innego oprogramowania 

Dziękuję 

tole_deco_int.dxf
1 polubienie

Witam

Sprawdź, czy jest lepiej?

tole_deco_int_ac_cobra.dxf