Skórzana pochwa

Witam

Co byś mi doradził, aby przedstawić skórzaną pochwę i uzyskać jej rozłożoną wersję?

Na razie zrobiłem zamiatanie bossa/bazy, aby podążać za obręczą, ale nie widzę, jak zrobić płaską reprezentację, tak jak zrobili to w przypadku blachy.

capture_gaine_cuir.png
1 polubienie

Wygląda na to, że SW 2015 wie, jak rozwinąć tego typu rzeczy.

Możesz również spróbować konwersji arkusza blachy.

@Bart również kilkakrotnie wspominał o firmie LOGOPRESS.

4 polubienia

Z zamaszystą blachą to nie działa?

Narysuj obręcz, a następnie zrób zamaszystą fałdę na ścieżce obręczy?

2 polubienia

@Bart musiałem coś przegapić, bo owszem, myślałem o tym, ale SW wyrzuca mnie jak czyste zło...

Ale ponieważ pałąk jest importowany, nie mogę mieć wszystkich funkcji.

Czy pałąk zabezpieczający jest tylko profilem przeciągniętym po łuku? z większą ilością plis.

Zamień pałąk na blachę, jeśli nie chcesz tracić czasu, a następnie wypróbuj zamiatanie.

Czy możesz dołączyć swój element?

1 polubienie

To, co próbujesz zrobić, to tak zwane mapowanie UV. Istnieje wiele programów, które pozwalają to zrobić (Maya, Blender, Ultimate unwrap...) 

-W przypadku Solidworks wersja 2015 pozwala w końcu rozwinąć złożone powierzchnie. Który odpowiada Twojemu wyszukiwaniu.

-Jeśli potrzebujesz innego rozwiązania, możesz rozwinąć skomplikowane kształty za pomocą bezpłatnego oprogramowania Blender. Wymaga to trochę praktyki, biorąc pod uwagę trudności w opanowaniu oprogramowania. Aby to zrobić, musisz zaimportować swój model solidworks do blendera za pomocą formatu STL i postępować zgodnie z procedurą tworzenia "mapy UV" w blenderze. Istnieje wiele witryn oferujących samouczki, jak to zrobić (szukaj w Google lub YouTube).

2 polubienia

Dziękuję za te wyjaśnienia.

Myślę o szkoleniu na blenderze, jeśli naprawdę może pomóc w rozłożeniu blachy, wezmę to! =)

1 polubienie

Ok przymierzę na 2015 a potem na giętarce

Osobiście pod SW 2015 mam duże problemy...

Straciłem wiele plików i wiele części nie jest kompatybilnych.

Ponownie złożyłem moje części w Dassault do analizy.

1 polubienie

Czy próbowałeś przekonwertować swoje krzywe za pomocą szkicu 3D

@gt22

Nie użyłem szkicu 3D dla mojego szefa, ponieważ podążam za płaszczyzną frontu. 

Właśnie otrzymałem rysunek, w którym jest to możliwe i wykonane w ramach SW2013. Tak więc to mój brak wiedzy jest winny, albo moja droga, która nie jest właściwa.

Nawet jeśli nie użyłeś szkiców 3D dla szefa, jak mówisz 

nic nie stoi na przeszkodzie, aby wziąć tę krawędź i przekształcić ją w szkic 3D

a za pomocą tego szkicu 3D powinieneś być w stanie odtworzyć tę powierzchnię, którą można rozłożyć

Zobacz m.in. druty na schodach obrotowych 3/4 z centralną podłużnicą Rozłóż podłużnicę

gdy tylko masz prostą powierzchnię lub krawędź, możesz w każdym przypadku przekształcić linie pomocnicze w szkic 3D 

to bardzo proste @ Gérald 

@+;-))

1 polubienie

@Gerald, to znaczy, że masz rysunek z rozłożonym?

Jeśli tak, może to być również po prostu hack z rozłożonym narzędziem do majsterkowania!

1 polubienie

@gt22

To zawsze jest proste, gdy opanujesz temat. Z mojej strony tak nie jest.

1 polubienie

@ Gérald czy możesz opublikować swój import?

Postaram się to dla ciebie zrobić tak szybko, jak to możliwe, dziś wieczorem, w najlepszym razie nie było to wcześniej dostępne

@+ -))

w międzyczasie muszę być w stanie przekształcić krawędź, która przyjmuje krzywe, w szkic 3D

dzięki temu szkicowi 3D powinieneś być w stanie wykonać powierzchnię odpowiadającą powierzchni 

a ta twarz musi być składana

1 polubienie