Cze wszystkim.
Dla porównania, jestem nowym użytkownikiem Solidworks od 15 dni po >10 latach Creo. O ile moje pierwsze odczucie jest całkiem dobre, o tyle trudno zrozumieć SW w kilku punktach, z których jeden jest naprawdę bliski mojemu sercu: odpowiednik menedżera widoku Creo dla tych, którzy wiedzą.
W moich planach (tym bardziej w przypadku obrabianego elementu) zawsze byłem przyzwyczajony do zaczynania od folio z kilkoma widokami iso, takimi jak podwójne/tylne zgodnie z " sparametryzowanymi " orientacjami (obrót o 33° w punkcie X, 21° w Y, na przykład, jeśli pozwala to zobaczyć coś w najlepszym razie, nagrywanie z przodu, a następnie 180° podążanie za krawędzią w widoku z tyłu). Na planach sprawiło to, że był doskonały, a filozofia chwalona nie raz, aby pomóc w czytaniu poniższych folio.
Teraz na SW chciałbym zrobić to samo. Jeśli skróty do widoku iso , dwukierunkowego lub trymetrycznego są dobrze widoczne, jak utworzyć nieskończoną liczbę innych orientacji, jak chcę? Wypróbowałem klawiatury i przyrost widoków o 1°, ale jest to bardzo powolne i w ogóle nie nadaje się do generowania orientacji z innych orientacji.
To jest mój problem i nie śmiem uwierzyć, że nie ma równoważnego i równie rygorystycznego narzędzia, biorąc pod uwagę, jak dobrze można przemyśleć inne rzeczy.
Dziękuję tym, którzy mnie oświecą.
Nico
Już teraz można zmienić przyrost klawiatury (narzędzia/opcje...):
Z poziomu 3D można zapisać orientację widoku (po orientacji myszy lub klawiatury) i nadać mu nazwę w celu ponownego wykorzystania go z instalacji MEP.
W przeciwnym razie możliwe jest również obrócenie go z widoku instalacji (i ewentualnie zapisanie orientacji widoku):
Zaletą (i/lub wadą) Sw jest często to, że istnieje kilka metod na osiągnięcie tego samego.
Witam
w przeciwnym razie wystarczy otworzyć 3D rysunku w innym oknie
a gdy jesteś na rysunku, opcja Bieżący widok modelu
jest dostępny.
Witam, używam drugiej metody @sbadenis w 3D naciskam spację następnie nowy widok, następnie nazywam swój widok i na końcu sprawdzę mój nowy widok na rysunku podczas wstawiania widoku:
Dziękuję Panowie za opinie, a ja już eksperymentowałem z metodami, które opisaliście. Czyli nie ma możliwości określenia gdzieś wartości obrotu/pozycjonowania? Wszystko jest robione przez mysz bez kontroli nad wartością kątów?
Witam serdecznie.
Kilka lat temu zacząłem programować menedżera widoków (makro), który był dokładnie w tym kierunku, ale była to raczej kompletna (ambitna) rzecz, więc nieuchronnie z innymi rzeczami do zrobienia musiałem go odłożyć.
Przyjrzę się, co jest funkcjonalne i czy może pomóc tak, jak jest.
Witam
O ile nie masz bardzo konkretnych potrzeb, nie rozumiem twojego zaniepokojenia " osądzanymi " poglądami.
W końcu pozwala to naprawdę mieć najbardziej odpowiednie orientacje
Dziękuję oroux1 za odpowiedź.
Rzeczywiście widziałem taką możliwość, ale pozostaje jedno pytanie: czy ta orientacja pozostaje aktualna cały czas, czy przy każdym zregenerowaniu planu (na przykład po modyfikacji) widok " skacze" i aktualizuje się?
Zasadniczo jest to nawyk rygoru, to prawda. Piony zawsze w pionie i równoległe krawędzie między widokami ISO nadawały ujęciom spójność i było to zauważalne. Może będę to opłakiwać
Witam @Nicolas_PECHBERTY i witam.
Po przejściu z Creo na Solidworks jakiś czas temu, oto rada: zapomnij o rygorze Creo!!
W przeciwnym razie, jeśli chodzi o twoje pytanie, też nie znalazłem, jak to zrobić. Podobnie jak orientacja szkicu na planie i inne drobiazgi.
Za fajną rzecz od Solidworks, znika fajna rzecz od Creo
Witam;
Włączam się do rozmowy z tym małym pytaniem:
Czy nie jest możliwe zapisanie żądanych orientacji w modelach układu (lub na mapach bazowych...-mam tendencję do mylenia tych dwóch...)?
Oznaczałoby to zwrócenie szczególnej uwagi na orientację trójścianów (X,Y,Z) podczas tworzenia najmniejszej części lub zespołu, ale przy odrobinie rygoru nie wydaje mi się to nie do pokonania.
Pozdrowienia.
Powinieneś być w stanie wykonać podstawowe makro, aby utworzyć swoje 2 widoki (z nagrywaniem makr w locie).
Widok w 3D przełącza się o krok ustawiony w opcjach po naciśnięciu strzałek:
Więc po prostu przełączaj wyświetlacz za pomocą strzałek, aż uzyskasz żądaną pozycję, nazwij swój widok (ISO_1), wróć do widoku podstawowego, powtórz przełączniki i utwórz ISO_2.
→ masz makro, które tworzy 2 żądane widoki.
Po prostu pamiętaj o tych 2 widokach wymienionych w Twoim MEP i to wszystko.
Jeśli nie chcesz wykonywać makra, możesz również zmodyfikować podstawowy plik szablonu (asm i prt), aby dodać 2 nazwane widoki