Zakres produkcyjny

Cze wszystkim

Więc przeniosłem się z CREO 2.0 do SolidWorks 2019, muszę zrobić zakresy produkcyjne. A potem totalnie się blokuję.

Muszę rozłożyć każdą operację obróbki na czynniki pierwsze (Stacja 1, Stacja 2 itd...)

W 3D i 2D (muszę mieć możliwość łatwej modyfikacji każdej stacji, jeśli wprowadzane są zmiany w zakresie)

Jak powinienem postępować, aby być tak wydajnym, jak to tylko możliwe (ale także tak szybkim, jak to możliwe)?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

Jonathan

gamme.png

Witam

Możesz użyć konfiguracji. W każdej konfiguracji tworzone są funkcje, które odpowiadają różnym fazom obróbki. Z drugiej strony trzeba tylko uważać, aby funkcje (lub szkice) nie były zbyt zależne (ograniczenia, dodatki boczne,...).

Pozdrowienia

5 polubień

Witam

Dziękuję za odpowiedź.

Czy istnieje samouczek, jak ich używać i konfigurować?

Dziękuję.

Pozdrowienia.

Witam

Oto przykład z 3 fazami. Dodajesz konfigurację, a następnie tworzysz swoją cechę i powtarzasz te operacje dla każdej fazy obróbki, którą musisz wykonać. Następnie, po ponownym aktywowaniu konfiguracji, zostanie wyświetlona część z wykonanymi operacjami.

Jeśli funkcje pojawiają się (lub nie), musisz użyć funkcji "Konfiguruj funkcję" (kliknij funkcję prawym przyciskiem myszy) lub ustawić się w konfiguracji i użyć ikony "Usuń" (Uważaj, aby nie "Usuń/usuń...)!" lub "Cofnij usunięcie".

Pozdrowienia

gamme_fab.sldprt
3 polubienia

Doskonale, dziękuję! Dobrze rozumiem, jak krok po kroku konfigurować produkcję mojej części.

Jeśli chodzi o narzędzia (na jakiej obrabiają się część), jak należy nimi zarządzać?

Przypuszczam, że przez montaż, ale w asemblerze mogę też robić konfiguracje?

Dziękuję bardzo

Witam

Oto 2 przykłady części do procesu produkcyjnego wraz z konfiguracjami.

Pierwszą z nich jest część frezowana.

Zwróć uwagę na drzewo budynków:

coulisseau_fraisage.sldprt
1 polubienie

i 2. grać w strzelanie:

pommeau_tournage.sldprt
2 polubienia

Super!

Dziękujemy za te przykładowe szablony. Udało mi się je zmodyfikować i dodać operacje i konfiguracje, aby lepiej zrozumieć.

Jak dodać narzędzia do każdej operacji?

Domyślam się, że muszę się nim podzielić w zestawie, ale czy możemy tworzyć konfiguracje w zestawie?

Dziękuję.

Nie musisz tworzyć swojej obróbki w kontekście złożenia. Ale możesz tworzyć konfiguracje w złożeniach!

Funkcje obróbki można dodać do obrabianego przedmiotu.

Najlepszą rzeczą dla Ciebie jest skorzystanie z sekcji "Samouczki SOLIDWORKS" w prawym górnym rogu okna SOLIDWORKS, która pozwoli Ci pójść dalej w korzystaniu z oprogramowania. W sieci znajdziesz również wiele samouczków.

Szkolenie tutaj byłoby trochę żmudne!

Powodzenia na przyszłość!

1 polubienie

Dziękuję za poprzednie odpowiedzi i przykładowe pliki.

Zamierzam uważnie obejrzeć te samouczki, aby móc korzystać z oprogramowania z największą maestrią.

Powodzenia!

Pozdrowienia

2 polubienia