Generator kół łańcuchowych

Cześć wszystkim,

Chciałbym zaprojektować proste narzędzie do generowania kół łańcuchowych i zębatek pod oprogramowaniem, aby wyjąć DXF-y i wyciąć je laserowo.

Główne parametry wejściowe to podziałka, średnica rolki i liczba zębów.

Jako pierwszy przykład używam standardu łańcucha " T8F ", który jest klasykiem dla małych silników elektrycznych, który można znaleźć w sieci.

Skok wynosi 8 mm, a średnica rolki (rzeczywista) 4,6 mm.

Skleciłem pilnik (załączony), który działa, ale profil zęba nie jest prawidłowy.

Czy wiedziałbyś, jak go edytować, aby wygenerować idealny profil?

Z góry wielkie dzięki,

Ben
Korona T8F_90T_acier_4mm_X1.SLDPRT (615.6 KB)

Przeprowadziłem swoje badania w // i ostatecznie mam ten plik jako ulepszenie, na podstawie filmu pod poniższym linkiem:
https://www.youtube.com/watch?v=GfeDy47PRKc

Co myślisz? Czy uważasz, że jest to właściwy sposób na narysowanie profilu zęba dla pierścienia napędowego łańcucha?
Korona T8F_V2_90T.SLDPRT (629.9 KB)

1 polubienie

Witam;

Oto samouczek dotyczący modelowania prostych kół zębatych;

Alternatywnie, w zależności od poziomu licencji Solidworks, można czerpać inspirację z kół zębatych zawartych w programie Toolbox.

Trudność polega na tym, aby odnieść sukces w tworzeniu rodziny części, która nie jest zbyt ciężka i stabilna...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję! Nie mam skrzynki z narzędziami... Jeśli chodzi o samouczek, jest on interesujący, a zasady wydają się bardzo podobne do tych, które zastosowałem w filmie z mojego przykładu #2. Z wyjątkiem tego, że wgłębienie między 2 zębami jest różne, aby pomieścić rolkę ogniwa łańcucha.

W każdym razie, chociaż ten rodzaj łańcuszka jest bardzo powszechny, jestem zaskoczony, że samouczki do rysowania koron są bardzo rzadkie!

Dobry wieczór

Jedna z dróg do zbadania: "szkolne" podejście z USA do generowania zębów koła łańcuchowego, podążając za tym linkiem: http://gearseds.com/sample_lessons.html.

Do odkrycia w sekcji "Koła łańcuchowe":

• Plik PDF, który opisuje, jak wygenerować szkic geometrii zęba. Bok zęba składa się z dwóch łuków stycznych do pośredniego odcinka prostego;
  • plik Excel, który oblicza parametry geometryczne tego zęba na podstawie jego podziałki, liczby zębów zębnika i średnicy rolek.

Metoda zainspirowana przez American Chain Association...

Inna (prostsza?) wizja z Autodesk Inventor , w której bok zęba jest pojedynczym łukiem.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Cześć wszystkim, dla waszej informacji, zadziałało dobrze. Dzielę się wynikiem tutaj:

1 polubienie

Bardzo dziękuję benjamin_co.
@+.
AR.