Co myślisz? Czy uważasz, że jest to właściwy sposób na narysowanie profilu zęba dla pierścienia napędowego łańcucha? Korona T8F_V2_90T.SLDPRT (629.9 KB)
Dziękuję! Nie mam skrzynki z narzędziami... Jeśli chodzi o samouczek, jest on interesujący, a zasady wydają się bardzo podobne do tych, które zastosowałem w filmie z mojego przykładu #2. Z wyjątkiem tego, że wgłębienie między 2 zębami jest różne, aby pomieścić rolkę ogniwa łańcucha.
W każdym razie, chociaż ten rodzaj łańcuszka jest bardzo powszechny, jestem zaskoczony, że samouczki do rysowania koron są bardzo rzadkie!
Jedna z dróg do zbadania: "szkolne" podejście z USA do generowania zębów koła łańcuchowego, podążając za tym linkiem: http://gearseds.com/sample_lessons.html.
Do odkrycia w sekcji "Koła łańcuchowe":
Plik PDF, który opisuje, jak wygenerować szkic geometrii zęba. Bok zęba składa się z dwóch łuków stycznych do pośredniego odcinka prostego;
plik Excel, który oblicza parametry geometryczne tego zęba na podstawie jego podziałki, liczby zębów zębnika i średnicy rolek.
Właśnie sfinalizowałem oprogramowanie do tworzenia V1.31 " Engrenix Za darmo, za darmo, do nadawania i przenośne. Dostępne na www.altituduino.com Sekcja pobierania Mechanika podnagłówków
Do dyspozycji w celu uzyskania informacji
Uwaga: jeśli podoba Ci się oprogramowanie oraz treść strony, nie wahaj się ją reklamować (wszystko jest darmowe!)
Boinjour Wersja Engrenix 2.00 jest dostępna online Jeśli chodzi o generowane dxf, SW wydaje się być wybredny (od czasu do czasu nie akceptuje mojego dxf). Prostym i darmowym rozwiązaniem jest ponowne odtworzenie dxf przez Librecad (wolne oprogramowanie, które nie jest łaskotliwe) i ponowne zarejestrowanie go pod ... Tam, cudownie, SW to akceptuje. Zawsze szukam problemu, który przeszkadza SW (od czasu do czasu), jeśli ktoś go dla mnie znajdzie, to chętnie go wezmę. Znfin, rozwiązanie librecad, działa i jest darmowe, więc ... Jeśli chodzi o bibliotekę altitech Pierre'a Granouilleta, nie opiera się ona na procesie obliczania zębów, lecz na symulacji obróbki z użyciem standaryzowanego racka. Yves Cordier