Generator kół łańcuchowych

Cześć wszystkim,

Chciałbym zaprojektować proste narzędzie do generowania kół łańcuchowych i zębatek pod oprogramowaniem, aby wyjąć DXF-y i wyciąć je laserowo.

Główne parametry wejściowe to podziałka, średnica rolki i liczba zębów.

Jako pierwszy przykład używam standardu łańcucha " T8F ", który jest klasykiem dla małych silników elektrycznych, który można znaleźć w sieci.

Skok wynosi 8 mm, a średnica rolki (rzeczywista) 4,6 mm.

Skleciłem pilnik (załączony), który działa, ale profil zęba nie jest prawidłowy.

Czy wiedziałbyś, jak go edytować, aby wygenerować idealny profil?

Z góry wielkie dzięki,

Ben
Korona T8F_90T_acier_4mm_X1.SLDPRT (615.6 KB)

Przeprowadziłem swoje badania w // i ostatecznie mam ten plik jako ulepszenie, na podstawie filmu pod poniższym linkiem:
https://www.youtube.com/watch?v=GfeDy47PRKc

Co myślisz? Czy uważasz, że jest to właściwy sposób na narysowanie profilu zęba dla pierścienia napędowego łańcucha?
Korona T8F_V2_90T.SLDPRT (629.9 KB)

1 polubienie

Witam;

Oto samouczek dotyczący modelowania prostych kół zębatych;

Alternatywnie, w zależności od poziomu licencji Solidworks, można czerpać inspirację z kół zębatych zawartych w programie Toolbox.

Trudność polega na tym, aby odnieść sukces w tworzeniu rodziny części, która nie jest zbyt ciężka i stabilna...

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję! Nie mam skrzynki z narzędziami... Jeśli chodzi o samouczek, jest on interesujący, a zasady wydają się bardzo podobne do tych, które zastosowałem w filmie z mojego przykładu #2. Z wyjątkiem tego, że wgłębienie między 2 zębami jest różne, aby pomieścić rolkę ogniwa łańcucha.

W każdym razie, chociaż ten rodzaj łańcuszka jest bardzo powszechny, jestem zaskoczony, że samouczki do rysowania koron są bardzo rzadkie!

Dobry wieczór

Jedna z dróg do zbadania: "szkolne" podejście z USA do generowania zębów koła łańcuchowego, podążając za tym linkiem: http://gearseds.com/sample_lessons.html.

Do odkrycia w sekcji "Koła łańcuchowe":

• Plik PDF, który opisuje, jak wygenerować szkic geometrii zęba. Bok zęba składa się z dwóch łuków stycznych do pośredniego odcinka prostego;
  • plik Excel, który oblicza parametry geometryczne tego zęba na podstawie jego podziałki, liczby zębów zębnika i średnicy rolek.

Metoda zainspirowana przez American Chain Association...

Inna (prostsza?) wizja z Autodesk Inventor , w której bok zęba jest pojedynczym łukiem.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Cześć wszystkim, dla waszej informacji, zadziałało dobrze. Dzielę się wynikiem tutaj:

1 polubienie

Bardzo dziękuję benjamin_co.
@+.
AR.

Cześć

Właśnie sfinalizowałem oprogramowanie do tworzenia V1.31 " Engrenix 
Za darmo, za darmo, do nadawania i przenośne.
Dostępne na www.altituduino.com
Sekcja pobierania
Mechanika podnagłówków

Do dyspozycji w celu uzyskania informacji

Uwaga: jeśli podoba Ci się oprogramowanie oraz treść strony, nie wahaj się ją reklamować (wszystko jest darmowe!)

Yves Cordier

4 polubienia

Dzięki za podzielenie się @yvescordier :grinning:

=> Lycée Altitude Briançon ... Ale to dlatego, że odbyłem tam małą część moich studiów... :grin:... (Praca nad kablami...)

1 polubienie

Cześć,

Jeden z twoich kolegów (z tego samego dziwnego, dziwnego liceum...) :grin:też zrobił to dawno temu:
http://bib.altitech.free.fr/

Może trochę bardziej odpowiedni dla SW, bo jest natywny (choć w bardzo starej wersji)

2 polubienia

Cześć,
Eksport DXF chyba nie działa
Dziękuję.
Miłego dnia

Boinjour
Wersja Engrenix 2.00 jest dostępna online
Jeśli chodzi o generowane dxf, SW wydaje się być wybredny (od czasu do czasu nie akceptuje mojego dxf). Prostym i darmowym rozwiązaniem jest ponowne odtworzenie dxf przez Librecad (wolne oprogramowanie, które nie jest łaskotliwe) i ponowne zarejestrowanie go pod ... Tam, cudownie, SW to akceptuje. Zawsze szukam problemu, który przeszkadza SW (od czasu do czasu), jeśli ktoś go dla mnie znajdzie, to chętnie go wezmę. Znfin, rozwiązanie librecad, działa i jest darmowe, więc ...
Jeśli chodzi o bibliotekę altitech Pierre'a Granouilleta, nie opiera się ona na procesie obliczania zębów, lecz na symulacji obróbki z użyciem standaryzowanego racka.
Yves Cordier

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedź.
Miłego dnia

Może drukarka 3D Gears?