Tutaj szukam sposobu na rozłożenie wygiętych rurek (niezależnie od przekroju) ale na razie szukam.
Bądź ostrożny, nie zamierzam spłaszczać rurki, jak już o to poproszono.
Interesuje mnie określenie długości rur powstałych przed gięciem.
Dzisiaj, aby się do tego zbliżyć, dodaję części liniowe i długości łuku, ale na dużych grubościach lub na rurze z wieloma zagięciami, to przybliżenie rozwiniętego jest dalekie od prawdy.
@ Tomalam: dziękuję, to ciekawe, ta strona, omówię ją trochę, ale obawiam się, że metody obliczeń są takie same, jak te, które wykonuję, ręcznie dodając różne odcinki neutralnej linii rury. Ale z doświadczenia wiem, że jest różnica między tym, co obliczam, a tym, co robię na warsztacie i nie mogę tego określić ilościowo.
Czy są to zagięcia 3D, czy zawsze jest to 2D? Jeśli jest to obraz 2D, możesz ponownie użyć szkicu skanu, aby "wyciągnąć" go do złożonej blachy i zastosować parametry utraty zagnieceń z eksperymentu. W ten sposób z łatwością rozłożysz swoje ciało.
Nie jestem pewien, czy mam jasność! A jeśli jest to gięcie 3D, zapomnij o tym!
@Frédéric drugiej strony mierzy się długość neutralnego włókna. Nie widzę sposobu, aby uwzględnić "stratę na zginaniu". Czy na SW14 jest taka możliwość?
@ Benoit.LF: ponieważ używam niestandardowych stołów ze strefami składania, twój pomysł wydaje mi się interesujący i na pewno jak najlepszy dla mnie (nie myślałem o tym). Jednak w przypadku zespołu z wieloma różnymi rurami oznacza to duże obciążenie pracą dla każdej rury.
Witam, tak, dużo pracy, nie mam doświadczenia w programowaniu, ale już widziałem, jak nasze maszyny Bihler w rzeczywistości drut się naprzód i jest kształtowany przez oprzyrządowanie.