Obecnie pracuję w ramach SW2016. Na potrzeby pewnego projektu nakręciłem film animowany (środowisko "Motion Study"), ale nie jestem w stanie wygenerować tego filmu z efektem ambient occlusion.
Nie mam Photoview, czy to normalne, że nie mogę mieć okluzji otoczenia w moim filmie?
Dziękuję wszystkim, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi w tak krótkim czasie!
Tak, ambient occlusion jest aktywowany w fixed visual i działa bardzo dobrze. Myślę, że to nie pochodzi z karty graficznej.
Widziałem te różne posty, ale nie spotkałem się z żadnymi pozytywnymi reakcjami na proponowane rozwiązania...
Czy masz lub znasz kogoś, komu kiedykolwiek udało się nagrać film z ambient occlusion? Zadzwoniłem do mojego dystrybutora oprogramowania i powiedział mi, że nie jest to możliwe, ale bardzo wątpię w jego odpowiedź, biorąc pod uwagę, że w przypadku Photoview opcja pojawia się w ustawieniach wyjścia wideo (widoczne w Internecie).
Nie dziwi mnie to, ponieważ ambient occlusion działa tylko w trybie ustalonym, kiedy obracasz model, okluzja nie działa, więc w wideo wydaje mi się to logiczne.
Po tym, jak Photoview sobie z tym poradzi, to i tak jest cel.
Wiem, co masz na myśli, ale mimo wszystko, gdy SW2016 tworzy plik wideo, zajmuje tylko ciąg obrazów (tak nieruchomych), że następnie się składa. Korzystałem również z programu Inventor i to jest to, co robi: z każdym obrazem tworzy realistyczny wygląd, którego chce, a następnie łączy je wszystkie razem.
W końcu mi się udało, z mojej strony okluzja pojawia się na filmie tylko wtedy, gdy w osobistych proporcjach użyję opcji "aktywne okno". Pozostałe ustawienia wyłączają okluzję otoczenia!