Generowanie wideo z włączoną okluzją otoczenia

Witam

Obecnie pracuję w ramach SW2016. Na potrzeby pewnego projektu nakręciłem film animowany (środowisko "Motion Study"), ale nie jestem w stanie wygenerować tego filmu z efektem ambient occlusion. 

Nie mam Photoview, czy to normalne, że nie mogę mieć okluzji otoczenia w moim filmie?

Z góry dziękuję.

Myślę, że musisz aktywować "wykres rzeczywisty" przed aktywacją okluzji otoczenia.

Dziękuję za odpowiedź. Jednak opcja grafiki relaview jest już włączona, a efekt pojawia się w filmie, ale okluzja otoczenia nie. 

Witam

Czy ambient occlusion jest dostępny jako "stały" element wizualny?

W przeciwnym razie karta graficzna może być niekompatybilna z użyciem okluzji otoczenia?
Jaki to model?

2 polubienia

Witam

Istnieją zgłoszone błędy i nadal otwarte na ten temat

SPR 670184: Okluzja otoczenia nie jest wyświetlana w zapisanym AVI, gdy animacja ma kamery (zamiast widoku)

SPR 749800: W badaniach ruchu okluzja otoczenia i wygładzanie całej sceny są ignorowane podczas zapisywania w formacie AVI.

Możesz być w tym przypadku użycia

Mick

3 polubienia

Dziękuję wszystkim, nie spodziewałem się tylu odpowiedzi w tak krótkim czasie! 

Tak, ambient occlusion jest aktywowany w fixed visual i działa bardzo dobrze. Myślę, że to nie pochodzi z karty graficznej. 

Widziałem te różne posty, ale nie spotkałem się z żadnymi pozytywnymi reakcjami na proponowane rozwiązania...

Czy masz lub znasz kogoś, komu kiedykolwiek udało się nagrać film z ambient occlusion? Zadzwoniłem do mojego dystrybutora oprogramowania i powiedział mi, że nie jest to możliwe, ale bardzo wątpię w jego odpowiedź, biorąc pod uwagę, że w przypadku Photoview opcja pojawia się w ustawieniach wyjścia wideo (widoczne w Internecie).

Witam

Nie dziwi mnie to, ponieważ ambient occlusion działa tylko w trybie ustalonym, kiedy obracasz model, okluzja nie działa, więc w wideo wydaje mi się to logiczne.

Po tym, jak Photoview sobie z tym poradzi, to i tak jest cel.

@+

Wiem, co masz na myśli, ale mimo wszystko, gdy SW2016 tworzy plik wideo, zajmuje tylko ciąg obrazów (tak nieruchomych), że następnie się składa. Korzystałem również z programu Inventor i to jest to, co robi: z każdym obrazem tworzy realistyczny wygląd, którego chce, a następnie łączy je wszystkie razem. 

1 polubienie

Witam

Jestem na SW 2016 SP4 i działa 

Wstawiam zrzut ekranu moich ustawień przechwytywania (które wydają mi się być domyślne)

parametres_animation.jpg

Ponownie

@t.Legagneux ma rację, u mnie też to działa.

@+

@t.legagneux: Widzę na twoim zrzucie ekranu, że masz ustawienia, których ja nie mam, masz Photoview?

Ponownie

Mam te same ustawienia bez photoview.

Którym SP jesteś w 2016 roku?

@+

Mam Photoview, ale nie używam go do moich animacji.

Sprawdziłem na starych animacjach, które zrobiłem za pomocą SW 2015 i rzeczywiście jest ambient occlusion.

Więc nie jestem pewien, czy to problem z wersją oprogramowania

1 polubienie

Posiadam dodatek SP4.

W końcu mi się udało, z mojej strony okluzja pojawia się na filmie tylko wtedy, gdy w osobistych proporcjach użyję opcji "aktywne okno". Pozostałe ustawienia wyłączają okluzję otoczenia!