Zarządzanie biblioteką

Witam

Zastanawiamy się, jak najlepiej utrzymać bibliotekę gotowych części (, komponenty ELEC, łożyska) dla kilku klientów.

Ta różnorodność klientów wymaga od nas powiązania kilku kodów z częścią/częścią. Jeden kod produktu na klienta.

Chcemy uniknąć duplikowania plików w naszej konfiguracji Solidworks+PDM.

Nie możemy być jedynymi, którzy mają do czynienia z tym zarządzaniem opartym na wielu klientach. Jak to zrobić? Jakie jest najlepsze rozwiązanie?

Jednym z rozwiązań może być posiadanie kodu towaru dla każdego klienta, a także zdefiniowanie przez klienta typu rysunku i zestawienia materiałów, aby znaleźć odpowiedni kod pozycji według klienta.

Albo jedna biblioteka na klienta, ale moim zdaniem jest to bardzo skomplikowane w utrzymaniu.

1 polubienie

Witam

Myślę, że musisz zrobić konfigurację pokoju dla każdego klienta i zarządzać właściwościami, które różnią się właściwościami specyficznymi dla konfiguracji.

Z wyrazami szacunku,

Witam

Konfiguracje wydają się być dobrym rozwiązaniem, ale PDM nie przepada za konfiguracjami. Tak więc, aby zobaczyć zgodnie z twoją metodą pracy w PDM.

Czy to klienci narzucili kody artykułów w pomieszczeniach w Twojej bibliotece?

Witam

I dziękuję za te pierwsze odpowiedzi. Konkretne kodowanie jest skutecznie narzucane przez klienta.

Zachowujemy własne kody artystyczne. w celu zapewnienia kompatybilności z naszym systemem ERP, a klienci chcą kodowania zgodnie z własnym systemem identyfikacji.

Czytając ponownie moją odpowiedź, nie wydaje mi się ona zbyt jasna.

To, co miałem na myśli, to właściwość kodu towaru klienta na klienta, na przykład właściwość customerArticleCode1, inna właściwość CustomerArticleCode2...

Co może szybko ^być czasochłonne, jeśli 250 klientów.

I oczywiście inny MEP dla każdego klienta lub tylko nomenklatura w zależności od potrzeb z kolumną, która będzie szukać odpowiedniego kodu artykułu odpowiadającego wybranemu klientowi.

Mam nadzieję, że tym razem było jaśniej...

Witam

Moim zdaniem wystarczy tylko właściwość customerArticleCode, jej wartość jest różna w zależności od konfiguracji, a co za tym idzie od klienta. W przypadku MEP po prostu skopiuj/wklej zakładkę i zmień cfg widoków i BOM.

Powodzenia....

Dla mnie nie ma konfiguracji, tylko inna nazwa właściwości.

Właściwość: customerArticlecode1 = refarticle1Customer1

Właściwość: customerArticlecode2 = refarticle1Customer2

Dodanie niektórych właściwości nie jest bardzo uciążliwe, w przeciwieństwie do zarządzania konfiguracją.

1 polubienie

Nic ciężkiego przy użyciu tabeli modyfikuje konfiguracje; pojedynczą właściwość i tyle konfiguracji, ile klientów, a zatem ref => tej samej nomenklatury i więcej niż do zmiany cfg dla MEP......

capture_decran_2022-10-05_143826.png
1 polubienie

Nie mówię, że zarządzanie @etudes_20 jest skomplikowane, ale że sprawia, że pomieszczenie staje się cięższe i że w zależności od liczby klientów może szybko stać się skomplikowane.

Wsparcie Visiativ zdecydowanie zaleca unikanie dużej liczby konfiguracji (powolność). Ponadto ryzyko błędów w konfiguracjach (funkcja usunięta lub nie...) jest większe.

Tak więc dla mnie nie jest uzasadnione używanie konfiguracji, która niepotrzebnie obciążałaby twoją część lub zespół, gdy właściwość jest tylko tekstem, a zatem lżejsza.

Ponadto, jeśli skopiujesz zestaw od jednego klienta do drugiego, jeśli masz 1200 do zmiany konfiguracji, może to szybko być uciążliwe, podczas gdy istnieją skrypty do zmiany planu tła w partii.