Zarządzanie zestawami montażowymi

Witam

W kontekście mojej pracy chciałbym zarządzać zestawami montażowymi: np. kieszeniem na dostarczanym z częścią, aby móc ją zamontować.

Obecnie nasze maszyny składają się z podzespołów, w tym kotłowni, elementów komercyjnych i sprzętu do montażu tego wszystkiego razem, co jest zarządzane z punktu widzenia CAD za pomocą montaży, planów (rozstrzelonych) i zestawienia materiałów. Montaż tych podzespołów odbywa się we własnym zakresie (fabrycznie), a sklep jest dobrze zaopatrzony i w zasięgu ręki, nie ma żadnych zmartwień.

Maszyny są następnie montowane na miejscu (zbyt duże, aby można je było przetransportować w całości) i to właśnie tam chciałbym zarządzać zestawami montażowymi.
Pozwólcie, że wyjaśnię, muszę zmontować podzespół "A" na podzespole "B" za pomocą "V1" i "V2" do wykonania np. maszyny "M".
Chciałbym więc stworzyć zestaw "K" zawierający "V1" i "V2", który byłby w podzbiorze "A",
w nomenklaturze "A" chciałbym zatem, aby pojawiło się "K", które wizualnie nie znalazłoby się na płaszczyznach rozerwania "A", ponieważ bez drugiego podzespołu nie będzie można go ustawić.
OPRÓCZ Chciałbym mieć możliwość robienia serii "M", aby móc pokazać, dokąd zmierzają "V1" i "V2", więc wizualnie powinno pojawić się "K" i powinno być możliwe do wybuchnięcia i umieszczenia na maszynie. Ale K nie występuje w nomenklaturze "M", ponieważ jest częścią "A".

Czy ktoś miał kiedykolwiek taki przypadek? I jak sobie z tym poradziłeś?

Z góry dziękuję za odpowiedzi

Pozdrowienia

Antoniego Grolleau

1 polubienie

W "M" (gdzie dodałeś "V1" i "V2", aby pokazać montaż s/e "A" i s/e "B") wykluczasz je z nomenklatury.

W tym celu należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na "V1" i "V2" w drzewie "M" (a zwłaszcza nie w "A" s/e), następnie właściwość i zaznaczyć "Wyklucz z nomenklatury" (prawy dolny róg).

1 polubienie

Dla podzbioru K można użyć podzbiorów konstrukcyjnych. Możliwe jest " promowanie " nomenklatury podzespołu, tj. spowodowanie, że ten podzespół K nie występuje w nomenklaturze, ale aby części V1 V2 (lub podzespoły składające się na niego) występowały w nomenklaturze ! Musisz kliknąć prawym przyciskiem myszy konfigurację opcji Właściwości > K > BOM > Podwyższ.

Dzięki temu na rysunku M można łatwo zidentyfikować części, z których składa się ten podzespół.

1 polubienie

@l. Wcześniejszy

Dziękuję, podoba mi się, ponieważ nie ma duplikatów, jednak będę musiał umieścić podzbiór "K" w "M", aby to zrobić, prawda?

Idealnie byłoby, gdyby "K" było w "A", ponieważ "A" można również zamontować na innych maszynach niż "M" i pozwoliło mi to nie zapomnieć o za każdym razem, gdy używam "A"

Jeśli chcesz, aby "K" było w "A", nie masz wielkiego wyboru, musisz użyć mojej metody".

Jedynym ryzykiem jest to, że w "M" lub "M2",..... "M99" zapominasz wykluczyć "V1" i "V2", a potem zamawiasz 2 razy.

To wybór, albo ryzykujesz podwojenie i ryzykujesz, że zapomnisz "V1" "V2"

1 polubienie

To też z tego wywnioskowałem, niestety,

W każdym razie, dziękuję wam obojgu, z mojej strony postaramy się zobaczyć to wewnętrznie, jak sobie z tym poradzić bez popełniania błędów.