Zarządzanie mechanizmami podzbiorów

Witam

Mam Zgromadzenie Catia, składające się z podzespołów. Każdy podzbiór zawiera własne ograniczenia złożenia, powiązania kinematyczne i mechanizm nim sterujący.

Pytanie: Jakie narzędzie symulowałoby wszystkie mechanizmy jednocześnie lub sekwencyjnie w głównym montażu? Przetestowaliśmy funkcję Submechanism Import, ale animowane są tylko pilotowane linki.

Dziękuję za pomoc, cdlt

To pytanie do specjalisty @franck.ceroux

3 polubienia

Od jakiegoś czasu interesuję się symulowaniem mechanizmów w CATIA. Tak więc pańskie pytanie jest dla mnie bardzo interesujące. Z drugiej strony, nie bardzo rozumiem twoje pytanie. Czy możesz wyjaśnić swoje pytanie?

1) Czy chcesz animować swój mechanizm w kinematyce ASSEMBLY czy DMU?

2) Czy istnieją jakieś ograniczenia montażowe dla zespołu głównego między podzespołami?

a następnie inne wiązania zespołu dla każdej z części podzespołów? 

3) Czy Twój mechanizm ma pętle kinematyczne? Jeśli tak, konieczne będzie kontrolowanie odpowiedniej liczby stopni swobody w układzie. Na przykład w przypadku układu korbowod-korba będzie tylko jeden ddl do napędzenia.

Do zobaczenia wkrótce

2 polubienia

Tak, animacja to DMU Kinematics i chcę ją zrobić na głównym poziomie montażu.

Tak, zespół główny ma ograniczenia między podzespołami

Wreszcie, na poziomie każdego podzbioru, mam Mechanizm Kontrolowany (DDL=0).

Chodzi więc o to, aby stworzyć powiązanie między podzespołami a sterowanymi, przy jednoczesnej animacji mechanizmów podzespołów

Witam, przepraszam, ale nie posiadam licencji KIN (kinematyka DMU).

Jeśli nie możesz znaleźć pomocy tutaj, może po tej stronie 

http://catiav5.forumactif.org/search?search_keywords=kinematics

1 polubienie

Nie jestem pewien, czy można mieć 2 poziomy mechanizmów symulowanych za pomocą DMU Kinematics.

Nawiasem mówiąc, w DMU Kinematics wszystkie tworzone połączenia kinematyczne znajdują się na tym samym poziomie w wale na poziomie mechanizmu.

W przeciwnym razie, przy systemie 0 ddl z elementami sterującymi jest to, co jest potrzebne przed rozpoczęciem symulacji.

Przepraszam, że nie pomogłem ci więcej. Być może rozwiązaniem byłoby przejście na potężniejsze narzędzie (tjs z CATIA), a mianowicie LMS Virtual Lab. Ale nadal musisz mieć licencję, ale także się z nią uporać, co nie jest łatwe...

2 polubienia

Cienki

Jeśli Franck Ceroux wyschnie, będzie to skomplikowane.

Uwaga dla jego pracodawcy: musi posiadać licencję KIN (kinematyka DMU) licencję KIN (kinematyka DMU)!