Zarządzanie projektami i modyfikacja bez PDM

Witam

Chcę mieć konfigurowalną aplikację lub makro, które pozwoli mi skopiować cały projekt, wskazując mniej lub bardziej automatycznie pliki i plany, które zostały zmodyfikowane.

Bardziej szczegółowo:

1 Mam istniejący produkt z powiązanymi częściami, zespołami i rysunkami, wszystko w trybie tylko do odczytu, aby uniknąć złej obsługi.

2 Kopiuję cały projekt wraz z kompozycją do zabrania wraz z planami w nowym katalogu "Projekt" zachowując przy tym strukturę.

3 Stosuję wszystkie zmiany/kreacje w moim projekcie w tym katalogu, który zachował strukturę początkowego produktu

4 Po zatwierdzeniu, chcę masowo przełączyć cały ten katalog "project" z powrotem na "product", wskazując pliki, które ewoluowały lub są nowo utworzone, wraz z powiązanym z nimi rysunkiem (o tej samej nazwie co plik źródłowy i w tym samym katalogu co on). Najlepszą rzeczą byłoby to, że jeśli zmienię indeks części, zaoferuje mi to zmianę indeksu zespołu, w którym jest ona używana (ale to będzie w drugim kroku)

5 Archiwizuję stare pliki w innym katalogu "archiwum", aby nie zaśmiecać katalogu "produkt" (przy okazji z przetwarzaniem PDF jako środek ostrożności)

Taki jest cel mojego podejścia, które przypomina uproszczony PDM. To właśnie faza 4 stwarza oczywiście najwięcej problemów.

Aby skomplikować sprawę, muszę pracować z SW2011, ze względu na kompatybilność z niektórymi użytkownikami.

Do tej pory próbowałem się w to zagłębić za pomocą projectmanagera, ale nie było możliwe automatyczne przetwarzanie zmiany indeksu, ponieważ pliki mają nazwy mieszające cyfry i litery, a reguły wykrywania są zbyt zamknięte (przynajmniej w V2011). Ponadto w aplikacji nie ma zapisywania, co pozwoliłoby na późniejsze ponowne wykonanie manipulacji lub jej poprawienie.

Dzięki integracji nie ma potrzeby przetwarzania nazw plików. Możliwe do przetestowania, ale bez operacji.

Zwróciłem się do makra "zapisz jako" Lucasa Prieura, aby zautomatyzować przetwarzanie określonej składni pliku, ale także pozostaje, aby dowiedzieć się, jak przetworzyć całą grupę plików.

Dlatego proszę o umiejętności w bardziej zaawansowanym korzystaniu z istniejących aplikacji lub w pisaniu makr, aby posunąć się naprzód w moim projekcie. Chyba, że masz do zaproponowania inną metodologię.

Dziękuję.

Sebastian

Witam

Dostosowałem istniejące makro, aby uruchomić je w folderze, po prostu otwórz plik w folderze, aby uruchomić makro dla wszystkich elementów w folderze.

Rozważ włączenie opcji "Microsoft Script Runtime" w VBA "Narzędzia > odwołania".

Dostosowałem też trochę makro po naszej wymianie e-maili.

Mam nadzieję, że to zadziała!

enregistrer-sous-masse.zip

Dla twojej fazy 4 (dziękuję mrówkom)  

Po co?

Jeśli weźmiesz wszystkie pliki w folderze i otworzysz go

2 Kopiuję cały projekt wraz z kompozycją do zabrania wraz z planami w nowym katalogu "Projekt" zachowując przy tym strukturę.

_donc foldery ref są takie same jak przed modyfikacją, ponieważ zamierzasz wprowadzić te modyfikacje

Zbliżamy się do fazy 4

zmieniasz nazwę pliku, jego nazwę +1, którą zapisujesz

Skończysz z 2 folderami 

1 z oryginalną nazwą, 1 z oryginalną nazwą +1

ponownie otwierasz swój punkt początkowy, zmieniasz jego nazwę na +A (archiwum)

i umieszczasz go w swoich archiwach po wydrukowaniu

Osobiście uważam, że wszystkie zmiany zasługują na podpowiedź, Data

@+ ;-)

Witam

Za pomocą narzędzia Integracja można uruchomić makro.

Narzędzie otworzy każdy dokument, uruchomi makro, zapisze i zamknie dokument.

Upraszcza to makro.

Klasa A+

3 polubienia

Jeśli dobrze zrozumiałem:

• Punkt 1 to Twój standardowy produkt, a tym samym Twoja podstawa do rozwoju produktu klienta.
  • W punkcie 2, gdy duplikujesz w "PROJECT", zmieniasz nazwę swoich plików SolidWorks?

(Jeśli nie zmienisz nazwy, moim zdaniem jest to bardzo niebezpieczne: SolidWorks nie lubi zduplikowanych plików !!)

• W punkcie 3: jeśli modyfikujesz istniejącą część (z Twojej standardowej bazy danych) oznacza to, że indeksujesz swoją część, jak nią zarządzasz (z właściwościami w części?) czy zmieniasz nazwę pliku na "nazwa fichier_indice"?
  • Dlaczego w punkcie 4 po prostu nie zmienić nazwy folderu "projekt" na "produkt"?

Dla "Najlepiej byłoby, gdyby zmodyfikował indeks części, on sam oferuje mi możliwość modyfikacji indeksu zespołu, w którym jest używany (ale będzie to w drugim kroku)": tutaj myślę, że nie powinniśmy marzyć, nawet EPDM nie robi tego sam!!

• 5 Archiwizujesz: to znaczy, że tworzysz kopię katalogu "projekt" (zachowując tę samą numerację? czyli tworząc nowe duplikaty?).

pierwszy:

Makro Lucasa wyrzuca mnie, gdy muszę wpisać nazwę nowego pliku (ale  nie zaproponował mi wyboru katalogu). Przyszła raz po wybraniu 8 cyfr dla nowego imienia, ale poprosiła mnie o imię po raz drugi (tym razem 7 cyfr).

W końcu udało mi się przekształcić mój plik, który nazywał się 02-P10866, w 01234567-1234567. Jeszcze nie to, przepraszam. Spróbuję dowiedzieć się, jak to zrobić na własną rękę po przestudiowaniu wszystkich odpowiedzi (których nie spodziewałem się tak wielu, przyznaję).

Sekunda:

Nie zrozumiałem "+1"

Kiedy przenoszę swoją kompozycję na wynos z projektu do produkcji, chciałbym, aby za każdym razem proponował mi:

"Ten plik już istnieje, czy chcesz zachować istniejący (wybór 1), zachować oba (zarchiwizować stary i zwiększyć indeks nowego)" w sposób systemu Windows, ale kojarząc go z rysunkami z indeksem, który następuje po indeksie pliku źródłowego.

Mam nadzieję, że będę zrozumiały...

w trzech:

Nie myślałem o użyciu makra w integracji, ścieżce do zbadania. Szkoda, że operacje na nazwach plików nie są oferowane w standardzie. Jednak to narzędzie nie oferuje zapisania procedury, aby zastosować ją później. To "jednorazowy strzał", przynajmniej w 2011 roku.

Zmodyfikowałem makro, które tutaj zamieściłem, aby normalnie uwzględniało Twoją składnię!

I musisz uruchomić makro o nazwie "main", aby mieć wybór folderu.

Edit: Przepraszam, rzeczywiście zapomniałem części kodu, trzeba go zmodyfikować:

Pętla, podczas gdy Len(NewCode) <> 8

Przez:

Pętla while IsNumeric(Left(NewCode, 2)) = false i IsNumeric(Mid(NewCode, 5, 5)) = false and mid(NewCode, 3, 2) <> "-p" 

ostatni:

W punkcie 3 nie zmieniam nazw plików. Mam więc wszystkie pliki w duplikatach między bazą roboczą a bazą projektu. Te w bazie roboczej są tylko do odczytu, aby uniknąć nonsensu. Zarządzanie indeksem odbywa się bezpośrednio na nazwie pliku (składnia: typ produktu na 2 cyfry + myślnik + "P" + podtyp produktu na 1 cyfrze + A jeśli montaż + numer części na 3 cyfrach + indeks (nic lub A lub B ...) Jeśli jest to plik części, bez litery A, numer części zmieni się na 4 cyfry + indeks.

Dopiero gdy zdecydowałem się zweryfikować rozwiązanie i je zastosować, zmieniam indeks lub tworzę nowy kod, przełączając się z powrotem do oryginalnego katalogu.

Nie zajmuję się indeksem według właściwości (może to błąd, nie przyzwyczajenie).

Po powrocie do katalogu początkowego w fazie 4 cały projekt stał się produktem, a wcześniej skopiowany projekt można usunąć lub zarchiwizować/skompresować, aby uniknąć duplikatów. Archiwizacja poprzedniego indeksu jest po to, aby nie zaśmiecać katalogu starymi indeksami, jest to tylko przeniesienie pliku (część + montaż + plan).

Pomysł, który przychodzi mi do głowy:

• Pozycja 1:

Istniejący produkt: Wszystkie nazwy plików (PRT,ASM,DRW) zaczynają się od "STD_" (dla standardowego).

Na każdym z plików (asm,prt) dodaje się właściwość "ETAT" z tylko 3 możliwymi parametrami (można to łatwo zrobić z poziomu smartproperties):

• Norma
  • Nowy
  • Zmienione

Uwaga: w istniejącym produkcie wszystkie pliki są w stanie "Standardowy"

• Pozycja 2:

Tworzysz swoją kompozycję na wynos, zmieniając nazwy wszystkich plików (prt,asm,drw): zastępujesz prefiks "STD_" prefiksem "PROJET_" (więc nie ma duplikatów !!) i przechowujesz je w katalogu projektu.

• Pozycja 3:

To Ty wprowadzasz wszystkie swoje zmiany.

W przypadku tworzenia nowej części: we właściwości STATE pliku należy przypisać wartość: New

W przypadku modyfikowania części: we właściwości STATE pliku należy przypisać wartość: modified

Jeśli nie zrobisz nic na pliku.... niczego nie dotykasz, ponieważ własność państwowa pozostanie w standardzie

• Pozycja 4:

Po walidacji tworzysz kompozycję, którą zabierasz do domu, zmieniając nazwy wszystkich plików (prt,asm,drw):zamieniasz prefiks "PROJET_" na prefiks "PRODUIT_" (więc nadal nie ma duplikatów i przechowujesz archiwum swojej pracy w trybie projektu  !!) i przechowujesz je w katalogu Produkt.

Można więc drukować zbiorczo lub tworzyć pliki DXF za pomocą konwertera wsadowego, filtrując je za pomocą właściwości STATE.

Możesz użyć Propertielist, aby wyświetlić listę wszystkich swoich plików i wyodrębnić te nowe i/lub zmodyfikowane (Utwórz tabelę z kolumną STATE).

Czy wyraziłem się jasno?

Czy to ci nie przeszkadza?

To "państwowe" rozwiązanie dość mocno mnie uwodzi, ale mam dwa małe zastrzeżenia:

- Nie mogę zmienić nazw bieżących plików (zajętych przez makra Excela lub przez zakupy, jak sądzę). Ale to nic nie uniemożliwia, mogę po prostu dodać tymczasowy prefiks na czas trwania projektu.

- Muszę ręcznie zmienić indeks wszystkich zmodyfikowanych planów (chyba że zautomatyzuję na właściwości "STATE"). Więc może z powrotem z makrem "zapisz jako"?

Jednocześnie myślę, że będę musiał znaleźć automatyczne rozwiązanie, aby zmienić właściwość STATE podczas transferów / tworzenia, aby nie mieć awarii, jeśli ta właściwość zapomniała zostać wypełniona/zmodyfikowana przed przetworzeniem. Muszę o tym myśleć ze spokojną głową, ciekawe.

Dziękuję.
Sebastian