Chcę przeprowadzić zarządzanie zapasami z obrazem i linkiem (plan PDF) pomieszczenia lub planu.
Stworzyłem w solidworks zestawienia materiałów dla każdego złożenia w formacie excel i przekazałem swoje plany w formacie PDF.
Chciałbym to wszystko umieścić w relacji, aby nie popełnić błędu, gdy inne osoby, które nie mają solidworks, zajmują się plikiem.
Ponadto osoba odpowiedzialna za obróbkę chciałaby mieć dostęp do planu PDF bez konieczności szukania go w kilku różnych folderach, ponieważ moje zespoły zawierają wiele części w różnych folderach i folderach.
Z poziomu programu Excel można łatwo dodać łącza hipertekstowe między oznaczeniem części lub zespołu a jego planem w formacie PDF (pod warunkiem, że wszyscy jesteście w tej samej sieci).
Jeśli chodzi o zarządzanie zapasami, myślę, że trzeba zacząć od makr, ale wydaje mi się to mniej oczywiste. Na jakiej podstawie należy zacząć od początkowego zapasu: dedykowany czy wspólny z innymi projektami?
W przypadku obrazu i linku do pliku PDF jest to rzeczywiście proste w programie Excel. Musisz zrobić zrzut ekranu części, wkleić go do nomenklatury i utworzyć link hipertekstowy do pliku pdf. Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat tworzenia linku, nie wahaj się zapytać.
W przypadku zarządzania zapasami łatwiej jest mieć globalną listę materiałów niż listę materiałów podzespołów. Możemy bezpośrednio zobaczyć całkowitą ilość części, które są używane w kilku podzespołach.
Problem z umieszczaniem linków w pliku Excela polega na tym, że regularnie aktualizuję części i razem w solidworks, a zatem pliki Excela, które otrzymuję z solidworks, są nowe (za każdym razem przerabiane ).
Myślałem, że jest mała aplikacja do zarządzania tym wszystkim. Baza danych Excel według moich plików (która jest automatycznie aktualizowana w mini oprogramowaniu) i która mogłaby zrobić za mnie zarządzanie zapasami.
A priori aktualizacja części nie wymaga ponownego nazewnictwa w nomenklaturze. Jeśli masz niezależny plik zarządzania, nie ma żadnych problemów. W najgorszym przypadku musisz ponownie połączyć się ze zmodyfikowanym planem.
Ściśle mówiąc, jeśli rozwijasz część, jest to nowe odniesienie w twoim magazynie, więc powinieneś dodać linię i nie przerabiać całej listy.
Potem zaczynamy nawet integrować zarządzanie konfiguracją...
Części produkcyjne (plan SLDDRW) przechowywane na serwerze BE zostały wszystkie przekonwertowane na eDrawing (ale działa również w formacie PDF) za pomocą BATCHCONVERTER (każdego wieczoru) i umieszczone w jednym katalogu na serwerze dostępnym dla usług Method/Manufacturing/Assembly.
W załączeniu znajduje się ustawienie "type" narzędzia, które należy wykonać zgodnie z powyższym opisem.