Zawsze w trakcie konfiguracji PDM Std, a dokładniej tworzenia map danych.
Zastanawiam się nad wirtualnymi komponentami zarejestrowanymi w złożeniu, których plik części tak naprawdę nie istnieje; Metodę tę stosujemy do naszych elementów obtryskiwanych, w przypadku których część z tworzywa sztucznego nie może istnieć bez wkładki. Ich DFN to plik zespołu z wkładką jako klasycznym komponentem - zapisanym zewnętrznie w pliku .prt, a nadformowywaniem, który jest komponentem wirtualnym - zapisanym w zespole.
Czy możliwe jest przypisanie karty danych do komponentu wirtualnego, który można przeglądać z Eksploratora Windows? A może będzie można przeszukiwać tylko mapę złożenia, a następnie pojawi się potrzeba stworzenia konkretnej mapy danych dla tego typu pliku?
Z góry dziękuję za info.
Witam
A priori jest to możliwe dzięki PDM Enterprise:
http://help.solidworks.com/2016/french/EnterprisePDM/FileExplorer/t_Modifying_a_Virtual_Document.htm
Zapoznaj się z pomocą standardową PDM.
Witaj Silver Surfer, wydaje mi się, że nie możesz stworzyć karty danych dla wirtualnego komponentu. Zgodnie z przeprowadzonym przeze mnie szkoleniem, używali wirtualnych komponentów tylko do symbolizowania elementów bez "zmian" (takich jak podłoga, ściana itp.)
2 polubienia
@PL, w linku , który proponujesz, mówią o wirtualnych dokumentach, a nie o wirtualnych komponentach, nie wiem, czy to ta sama logika...
2 polubienia
Dobry wieczór
O ile mi wiadomo, nie jest to możliwe nawet w wersji pro.
Uznaje się, że komponenty wirtualne znajdują się poza magazynem, więc nie ma skojarzonych funkcji.
Aby można było przeszukiwać kartę danych, wymagany jest fizyczny plik zapisany w przestrzeni dyskowej.
Wirtualne dokumenty to w rzeczywistości coś zupełnie innego (odpowiednik pustej powłoki, która pozwala na wykorzystanie danych w wewnętrznych zestawieniach materiałów EPDM, która jest zupełnie inna niż oprogramowanie)
3 polubienia