Zarządzanie różnymi planami projektu

Witam

Wracam z kwestią organizacji i zarządzania nieco większym projektem architektonicznym, ale może to chyba dotyczyć każdego rodzaju projektu.

W tym projekcie wyobraziłem sobie stworzenie kilku rodzajów różnych grup  planów , na przykład grupy układu, grupy parterów budynku południowego, pięter budynku południowego...

W każdej grupie może znajdować się kilka planów, np. w grupie lokalizacji, plan sytuacji istniejącej (geodezja geodezyjna itp.), plan ruchu, plan rozmieszczenia budynków itp.

Na początku wyobrażałem sobie, że najprostszym sposobem będzie posiadanie dla grupy jednego rysunku i arkuszy prezentacyjnych dla każdego konkretnego ujęcia tej grupy. Dla każdego arkusza prezentacyjnego tworzyliśmy specjalistyczne warstwy, jedną dla układu ogólnego, jedną dla ruchu, jedną dla układu budynków...

Drugi etap mojej refleksji. Jeśli chodzi o każdy konkretny plan, na przykład ogólny układ, interesujące mogłoby być posiadanie kilku warstw (plan geodetyli, późniejsze dodatkowe pomiary, wymiary i zlokalizowane informacje...), pomyślałem o stworzeniu grup warstw, które można by aktywować osobno, aby pojawiły się na specjalistycznym planie (arkuszu prezentacji).

Jednak arkusze prezentacji zawsze  pokazują nam to, co jest widoczne w przestrzeni obiektu aktywnego w momencie pracy. Oczywiście, gdy plan zostanie sfinalizowany, możesz go zamrozić na przykład w pliku PDF, ale jeśli przejrzysz projekt, musisz wykonać całą serię manipulacji,  aby odtworzyć arkusz prezentacji.

Miałoby to tę zaletę, że każda zmiana na jednej warstwie może bardzo łatwo zwrócić uwagę na zmiany, które mogą być konieczne w innych warstwach.

Zanim przejdę dalej, chciałbym wiedzieć, czy doświadczenie zawodowe wprowadziło inne procedury zarządzania różnymi planami projektu i ich ingerencją podczas modyfikacji w trakcie rozwoju.

Jest to typowa praca autokratyczna

Co chcesz zrobić w Draftsight

Myślę, że potrzebujesz wersji pro Draftsight

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Na Twoim miejscu zrobię już coś w rodzaju schematu blokowego w Wordzie lub Excelu, aby mieć wszystkie poziomy planów, strukturę drzewa, która pozwoli Ci szybko określić powiązania i wpływy jednego planu na drugi.

Bo mam wrażenie, że to dużo poziomów i że ciężko jest sobie z tym poradzić.

2 polubienia

Witam, moim zdaniem komplikujesz sobie życie. ^^

Dobrze uporządkuj wszystkie swoje pliki, a następnie, @Tomalam, utwórz schemat organizacyjny.

Więc tak, @GT22 racja, aby coś zrobić + push, potrzebujesz wersji pro.

Mam nadzieję, że udało mi się odpowiedzieć na pańskie pytania.

Powodzenia!

1 polubienie

Nie bardzo zrozumiałem, czego szukasz:

- Pracujesz z kilkoma różnymi płaszczyznami typu Xref?

- Pracujesz z różnymi układami typu "Widoki"?

- Czy można blokować lub blokować warstwy, aby zapobiec zmianom w obiektach warstw?

- A może po prostu mają zalety (lub wady) rysunku wstawionego jako blok?

przepraszam, jeśli nie zrozumiałem koncepcji...

Już dziękuję każdemu. Jeśli chodzi o schemat organizacyjny planów, to już zacząłem i wszystko to będzie w pliku Excel, który będę uzupełniał i modyfikował w trakcie realizacji. To jest to, co bym zrobił, może trochę mniej formalnie, 30 lat temu ze zmodyfikowanymi warstwami i  przeciwwarstwami.

Ale osobiście chcę wykorzystać zasoby komputerowe w tym projekcie i nie mając dobrego pojęcia o wszystkich możliwościach programu, mam trudności z wyjaśnieniem pytania. To jest dobrze znane. Zamiast mówić o tym, co wyobraziłem sobie jako rozwiązanie, zacznę od mojego pierwszego pytania.

Zacznę od innego przykładu, mam plan istniejącej sytuacji budynku. Rysunek będzie zawierał trzy poziomy i niektóre sekcje. Ponieważ nie mam łatwego sposobu na drukowanie planów w formacie A1 lub + i zawsze uważałem to za bardzo kłopotliwe, zamierzam ustawić różne arkusze prezentacji, które chciałbym nazwać " Planem ", jeden dla planu parteru, drugi dla planu piętra, jeden dla planu kubka AA, ... i ten sam dla kilku części, które można zobaczyć bardziej szczegółowo.

Biorąc pod uwagę istniejącą sytuację, muszę sporządzić plany przewidywanej sytuacji, a następnie na podstawie tej przewidywanej sytuacji plan dla obwodu elektrycznego, na przykład dla urządzeń sanitarnych...

W pracy kalki papierowej narysowałbym przeciwwarstwy z istniejącej sytuacji (kopia pierwszej na nowej warstwie papieru), które bym zmodyfikował. A potem zrobiłbym nową warstwę dla obwodów elektrycznych... Ta metoda warstwy papieru miała dużą wadę, gdy tylko dokonałeś zmiany na początkowej warstwie, na przykład przesuwając przegrodę, wszystkie inne warstwy musiały zostać zmodyfikowane w głąb.

Jest to z pewnością zaleta programów CAD

Widzę jednak kilka sposobów na wykorzystanie ich możliwości (i pewnie są też inne, których sobie nie wyobrażałem).

Jeśli chodzi o budynek, o którym mowa, rysuję wszystkie widoki na tym samym układzie, w różnych warstwach: sytuacja istniejąca, sytuacja projektowana, instalacja elektryczna, urządzenia sanitarne... zaletą, którą widzę, jest to, że wszystko jest widoczne w tym samym czasie, aby zwizualizować wszelkie konflikty i wprowadzić zmiany po drodze, a każdą warstwę można zobaczyć osobno dla łatwości użytkowania. czytanie. Brzmi to przyjemnie, ale papierowe wyniki z arkuszy prezentacyjnych (na przykład plan przewidywanej sytuacji lub plan obwodów elektrycznych) muszą być ponownie sporządzane po każdej modyfikacji. Ponadto jest to metoda, która może być kłopotliwa pod względem zarządzania i wagi pliku komputerowego.

Innym rozwiązaniem jest wykonanie różnych rysunków dla każdego etapu (sytuacja istniejąca, rzutowana, elektryczność itp.) z kopii warstw wykonanych na innym rysunku. Każdy rysunek jest jaśniejszy, ale zmiany w jednym rysunku nie wpływają natychmiast na inne rysunki.

Czy istnieją skuteczniejsze i prostsze rozwiązania?

Mam nadzieję, że byłem bardziej precyzyjny, przekazując moje pytanie na papierze.

Dziękuję

Bernard

Myślę, że rozumiem prośbę. Mam 3 bardzo różne przypadki i 3 możliwości:

- Mój dom, pobrałem z konkretnego oprogramowania plany 2D mojego domu, aby móc sprowadzić instalacje elektryczne, sanitarne, grzewcze, meblowe (kuchnia, łazienka), VMC,... W rzeczywistości DXf z mojego domu został zaimportowany, oczyściłem i umieściłem wszystko na "płaszczyźnie" (warstwie) zwanej "achitecte". Umieściłem niezwykłe 0,0 punktu i 2 linie orientacyjne 1 m. W rzeczywistości są to punkty wstawienia i odniesienie do skali, aby dostosować wszystkie inne płaszczyzny z różnych źródeł i innych skal. Mając to na uwadze, otworzyłem neutralny plan i wstawiłem mój (czysty) dom jako blok. Dla każdego z nich stworzyłem plany (warstwy) dla każdego rodzaju działania (VMC, obwód elektryczny, rezerwacja płyty, woda, skrzynka,...). Na przykład blok gniazd jest wstawiany na warstwę sprzętu elektrycznego. Aby ustawić meble, wyłączyłem warstwy obwodów (woda, elektryczność,...), ale zachowałem sprzęt elektryczny i komputerowy (aby uniknąć stawiania mebla przed gniazdkiem.

Do przejazdu CMV, elektrycznego, wodnego,... Z piętra na piętro na piętro stale aktualizowałem mój blok "Rezerwacja płyty" na różnych rysunkach, aby móc kontrolować przejścia.

Zaleta, łatwy w transporcie (1 rysunek na piętro), włączam lub dezaktywuję (podczas drukowania lub przeglądania) plany, które mnie nie interesują, zawsze kompletne, ale trochę ważą.

- Przypadek budowy, kiedy pracowałem przy sprzęcie sanitarnym w hotelu, plany zostały zaimportowane tak jak dla mojego domu, z wyjątkiem tego, że wszystkie podłogi były na tym samym rysunku, ale na różnych warstwach. Punktem wyjścia (aktualizacja planów architektów) był często pionowy szyb techniczny w środku budynku, lub częściej klatka windy. Zaletą tego ostatniego jest to, że przechodzi od piwnicy do dachu w linii prostej ze stałym użebrowaniem (zwykle). Całe wyposażenie zostało umieszczone na warstwach funkcjonalnych noszących nazwę podłogi (np. 01-ECS_circuit) Duża wada, waga plików, duża zaleta, podłogi wyglądają podobnie, więc jeśli trzeba dokonać modyfikacji w planach budynku, aktywujemy dane podłogi (zamrożone dla ścian) i rozciągamy, Przenosi.... Dla Twojej informacji, w wersji Autocad (pełnej) z tamtych czasów, usunęliśmy nawet nazwy urządzeń bezpośrednio z planów za pomocą skryptów. Nie brakowało nam kranu ani wanny!

- Przypadek "Architekt" / "DDE", ma to na celu zaoszczędzenie miejsca, wszystko odbywa się w Xref. Plusem jest to, że korzystamy tylko z tego, co nas interesuje (parcela, która do nas należy), pracujemy nad nią, a następnie wysyłamy plik dotyczący parceli. Duże wady, musisz sprawdzić modyfikacje Xref, linki do tych plików i upewnić się, że zawsze wysyłasz wszystkie pliki referencyjne (ale lżejsze). Niespodzianki pojawiały się, gdy pliki (Xref) zawierały zmiany...

Co do reszty, proszę określić rodzaj zasady, która może najlepiej odpowiadać Twojemu pragnieniu / aktywności, aby przejść do bardziej szczegółów.

1 polubienie

Dziękuję Mwalti za twoje wspólne doświadczenie.

Dwa małe pytania:

• Kiedy mówisz "duże pliki" na przykład, gdzie wszystkie plany różnych warstw budynku znajdują się na tym samym rysunku, co to oznacza. Wydaje mi się, że Draftsigth nie jest wielkim pożeraczem przestrzeni czy zasobów systemowych, ale czy to oznacza, że potrzebujesz naprawdę wyspecjalizowanej maszyny, aby móc z nich korzystać.
  • Pomysł warstwy bazowej ze ścianami i kilkoma podstawowymi informacjami, umieszczonymi w formie łatwego do użycia bloku od rysunku do rysunku, wydaje mi się ciekawy. Ale czy ten blok byłby aktualizowany na różnych rysunkach, na których byłby używany? (tak jak w przypadku bloków na pojedynczym rysunku )

Jeśli można to zrobić mniej więcej automatycznie, byłby to dobry kompromis pomiędzy:

• Wszystko na tym samym rysunku z możliwością zobaczenia, jak piszesz, czy rura CMV nie przechodzi przed gniazdkiem elektrycznym, oraz
  • Podczas gdy niezależność i konieczność indywidualnego modyfikowania wszystkich rysunków podczas wprowadzania zmian w konstrukcji.

Dziękuję Bernardzie.

Oto moje komentarze w kolejności:

- Kiedy mówię o dużych plikach, to są to pliki typu architechte z cięciami. Kreskowanie pochodzi z oprogramowania, które często nie jest autocadem, jest podzielone i pojawia się jako niezależna jednostka. np. Kreskowanie pod autocad = Kontur + modyfikacja, w podstawowym eksporcie tysiące linii, nie mówię tu o drewnie czy z + skomplikowanymi wzorami., Normalnie skonstruowana maszyna może odpowiedzieć (z pamięcią, przeciętną kartą graficzną gry i miejscem na dysku). Reszta, moc, daje elastyczność i reakcję.

- Budynek, zajmujący tylko jedno piętro, jest jak plan na czystej kartce papieru typu A0. Znajdujemy wszystkie wylęgi, żebrowanie,... Jest zamrożony w momencie T i reaguje jak papierowa płaszczyzna, stąd idea bloku, który jest włożony (nie rozbity). Na wierzch kładziemy warstwy (przezroczyste) z różnymi czynnościami (hydraulika, elektryczność, VMC, meble, ...) Te warstwy lub płaszczyzny są nakładane na ołówek (wymazywanie, modyfikacje,...).

Czasami plan papierowy jest modyfikowany (sam budynek), chodzi o to, aby powiedzieć, że zmieniam ten papierowy plan na nowy albo wstawiając nowy blok o tej samej nazwie (zapyta, czy trzeba go zregenerować), albo usuwając stary i wstawiając nowy o innej nazwie (musisz pomyśleć o czyszczeniu, aby rozjaśnić stare bloki). Odnośnik (w Autocad) może zostać zablokowany (nie próbowałem tego jeszcze w drafsight), co oznacza, że jeśli plan ulegnie zmianie (połączony plik), będzie on automatycznie aktualizowany za każdym razem, gdy rozpoczniesz rysowanie. Będąc zablokowanym, zareagował jak twój papierowy plan. W takim przypadku należy zachować ostrożność, ponieważ masz większe trudności z zarządzaniem zmianami w połączonym planie, jeśli pracujesz w grupie.

- Subtelność modyfikacji, gdy ściany się poruszają, polega na zamrożeniu płaszczyzn, które nie powinny być naruszone, i zwolnieniu w miejscu, w którym dokonywane są zmiany. Po prostu uchwyć obszar i rozciągnij go od zmiany pozycji. Stąd zainteresowanie tworzeniem warstw z różnymi funkcjami. Kolejną zaletą warstw jest zmiana kolorów, jeśli masz wszystkie pociągnięcia swojej warstwy koloru swojej warstwy, jeśli zmienisz kolor we właściwościach warstw, wszystkie elementy będą podążać. Bardzo ciekawe, gdy chcesz drukować na różnych drukarkach (nie zawsze bardzo ze sobą kompatybilnych).

2 polubienia