Witam
Wracam z kwestią organizacji i zarządzania nieco większym projektem architektonicznym, ale może to chyba dotyczyć każdego rodzaju projektu.
W tym projekcie wyobraziłem sobie stworzenie kilku rodzajów różnych grup planów , na przykład grupy układu, grupy parterów budynku południowego, pięter budynku południowego...
W każdej grupie może znajdować się kilka planów, np. w grupie lokalizacji, plan sytuacji istniejącej (geodezja geodezyjna itp.), plan ruchu, plan rozmieszczenia budynków itp.
Na początku wyobrażałem sobie, że najprostszym sposobem będzie posiadanie dla grupy jednego rysunku i arkuszy prezentacyjnych dla każdego konkretnego ujęcia tej grupy. Dla każdego arkusza prezentacyjnego tworzyliśmy specjalistyczne warstwy, jedną dla układu ogólnego, jedną dla ruchu, jedną dla układu budynków...
Drugi etap mojej refleksji. Jeśli chodzi o każdy konkretny plan, na przykład ogólny układ, interesujące mogłoby być posiadanie kilku warstw (plan geodetyli, późniejsze dodatkowe pomiary, wymiary i zlokalizowane informacje...), pomyślałem o stworzeniu grup warstw, które można by aktywować osobno, aby pojawiły się na specjalistycznym planie (arkuszu prezentacji).
Jednak arkusze prezentacji zawsze pokazują nam to, co jest widoczne w przestrzeni obiektu aktywnego w momencie pracy. Oczywiście, gdy plan zostanie sfinalizowany, możesz go zamrozić na przykład w pliku PDF, ale jeśli przejrzysz projekt, musisz wykonać całą serię manipulacji, aby odtworzyć arkusz prezentacji.
Miałoby to tę zaletę, że każda zmiana na jednej warstwie może bardzo łatwo zwrócić uwagę na zmiany, które mogą być konieczne w innych warstwach.
Zanim przejdę dalej, chciałbym wiedzieć, czy doświadczenie zawodowe wprowadziło inne procedury zarządzania różnymi planami projektu i ich ingerencją podczas modyfikacji w trakcie rozwoju.