Mam pytanie dotyczące zarządzania komponentami wielobryłowymi, takimi jak prowadnice liniowe w nomenklaturze. Wykonuję wiele symulacji kinematycznych z zespołami i dlatego jestem zobowiązany, w przypadku prowadnicy liniowej sprzedawanej w zestawie szyna + płoza, zainstalować korpus szyny w jednym podzespole, a wózek (wózki) w innym podzespole, aby można było wykonać ruchy.
Problem polega na tym, że szyna i wózek (wózki) będą miały ten sam numer referencyjny i ryzykuję, że w pewnym momencie zamówię je w dwóch egzemplarzach, gdy wyjdę z BOM-ów.
Ciekaw jestem, jak udaje Ci się uniknąć tego typu problemów? (FYI, nie mamy PDM)
Prostym rozwiązaniem (ale takim, które nie wyklucza ryzyka błędu) jest wyłączenie z nomenklatury albo szyny, albo wózka. To jest konwencja, którą wybiera się na poziomie BE, aby zawsze robić to samo.
Inny pomysł: nie wprowadzaj właściwości jednego lub drugiego, więc w zależności od ustawienia, którego używasz, albo się nie pojawi, albo pojawi się pusta linia.
Jeśli chodzi o cylinder lub prowadnicę liniową, wszystko jest zaprojektowane w tym samym zespole i elastyczne w zależności od potrzeb (z zaletami i wadami elastycznych zespołów)
A dla nomenklatury wykluczamy części składające się na zespół (np. korpus cylindra i jego tłoczysko)
@sbadenis: Aby uniknąć konieczności wykluczania części składających się na cylinder, możesz pobawić się właściwościami konfiguracji cylindra ASM za pomocą opcji "ukryj" (patrz PJ)
Wirtualizacja komponentów nie zmieni nomenklatury. Chodzi tylko o to, aby ograniczyć liczbę plików w katalogu. Zawsze będziemy musieli bawić się opcjami.