Zarządzanie zakłóceniami

Witam @Tous

W dużym złożeniu, które ma również dużo ruchomych elementów (kinematyki), chciałbym sprawdzić potencjalne kolizje między częściami.

Bez względu na to, jak bardzo jesteśmy ostrożni, nie jesteśmy bezpieczni przed ramponingiem.

Mój problem:

1.  Chciałbym wykluczyć wszystkie stykające się części z fac przed wiązaniami czołowymi
  2. To samo tyczy się wszystkich, które z natury przenikają się nawzajem (oczywiście nie zrobiłem pliku do, więc nie mogę ich tymczasowo usunąć)
  3. To samo dotyczy pierścieni z zespołami H7, które oczywiście przenikają się na kilka setnych.
  4. Chciałbym, aby kiedy poruszam kinematyką, jeśli jedna część styka się z drugą, sygnalizuje mi to.

Zwykle odkręcam wszystkie, kulki, podkładki, łożyska itp. ale tutaj to ASM jest wszystko skonfigurowane gotowe do pracy, co chcę sprawdzić.

Wiem, że mogę wybrać dwie części i sprawdzić, czy nie przeszkadzają, ale chciałbym móc przetestować całość na raz.

Mała pomoc byłaby mile widziana ;-)  ;-)

Pozdrowienia

Dobry wieczór zozo_mp,

Zwykle za pomocą narzędzia do zakłóceń , które radzi sobie z zakłóceniami bez styków. Jeśli dobrze zrozumiałem, czego chcesz.

3 polubienia

Dziękuję @Ac kobra , przyjrzę się temu i będę cię informować na bieżąco

Pozdrowienia

Narzędzie do zakłócania jest tym, czego szukasz.

Z drugiej strony, w zależności od tego, jak zaprojektowane są i pierścienie, wykluczenie tego może być łatwe lub trudne.

Co więcej, dla wszystkiego, co się rusza, wykryje kolizję tylko w pozycji, w której uruchomisz funkcję.

Więc jeśli nie uruchomisz funkcji we wszystkich możliwych i wyobrażalnych pozycjach, nie działa.

Po przetestowaniu tego stwierdzam, że wykrywamy znacznie więcej fałszywych zakłóceń (takich jak otwór H7 lub...) i niż rzeczywistych zakłóceń. A prawdziwa interferencja, gdy coś przesuwasz i w dobrze zdefiniowanej pozycji zderza się z pionkiem, na ogół tego nie dostrzegasz.

Chyba, że coś przeoczyłem, nie jestem fanem tego wykrywania zakłóceń.

Istnieje funkcja, która zabrania przenikania się części podczas ruchu, ale:
- Nie pamiętam, gdzie jest ukryty  (ale musi być w tej samej zakładce co wykrywanie zakłóceń);
- Nie wolno poruszać się zbyt szybko podczas ruchu, w przeciwnym razie oprogramowanie nie będzie za nim podążać;
- Przyczyna poprzedniego: potrzebujesz zasobów maszynowych...

Dziwi mnie, że pierścienie typu H7 powodują zakłócenia, modelujesz je do rzeczywistego rozmiaru?

W przypadku (i innych części, które należy wykluczyć), możesz, jak sądzę, pobawić się właściwością "IsFastener".

2 polubienia

Dzięki chłopaki za pomoc.

@Stefbeno Zamierzam dokładnie przyjrzeć się "IsFastener" (ponieważ całkowicie przegapiłem tę funkcję), ponieważ jeśli wyeliminuję wszystkie, i podkładki, to już oczyści krajobraz. Rzeczywiście, nawet nie wiem, skąd on wie, że to i, bo to są części ściągnięte od dostawców, których nazwę zmieniam tak, żeby pasowała do logiki kodyfu dla nas.
Zgadzam się z tobą co do tego, że musisz jechać powoli do ruchomych kolizji, wiem o tym ;-) Mam do tego aksamitną rękawiczkę ;-)
Tak, modeluję w pełnym rozmiarze, ponieważ ustawiam tolerancje od momentu stworzenia, co sprawia, że MEP jest szybszy.

@Sbadenis się z tobą zgodzę, że to kłopot, ale nie mam innego rozwiązania, jeśli chcę zrobić zero wad za pierwszym razem. Ogólnie rzecz biorąc, postawiłem sobie za cel posiadanie tylko jednego lub dwóch drobnych błędów w złożonych złożeniach i zawsze przegubowych we wszystkich kierunkach, jest to zaleta nowoczesnego oprogramowania, takiego jak SW, które pozwala na dużą kontrolę przed obróbką jakiejkolwiek części.

@Ac kobra , tak, to jest narzędzie do zakłóceń, którego używam, ale coś jest nie tak. Ale z "IsFastener" powinno to poprawić sytuację. Ponieważ jest to funkcja, z której nie korzystam często, muszę zrobić coś niepoprawnie.

Dobry! dziękuję, o reszcie będę Cię informować na bieżąco ;-)

1 polubienie

@stefbeno

TY mówisz     ((( Istnieje funkcja, która zabrania przenikania się części podczas ruchu, ale:
- Nie pamiętam, gdzie jest ukryty  (ale musi być w tej samej zakładce co wykrywanie zakłóceń);     )))

Prawdę mówiąc, muszą być trochę dziwni w swoim rozumowaniu w SW! Umieścili to w  "Wykrywaniu problemów", a następnie w wykrywaniu kolizji, ale musisz użyć

Przesuwanie komponentu lub Obróć komponent

Ponadto nie ma możliwości zastosowania IsFeature, który neutralizuje kolizje spowodowane i ciasnymi otworami. W rezultacie zawsze zaczyna się od komunikatu, który wszystko zatrzymuje, ponieważ bierze pod uwagę, że na początku jest już kolizja.
Usuwa jednak wybór "zatrzymaj się w przypadku kolizji" przez władze, więc usuwa również dźwięk. Ale na szczęście nadal podkreśla dynamicznie kolidującą część. W przypadku kolizji (część zmienia kolor).

Dobry ! Przyznam, że jako że używam go tylko w końcowej fazie, nie mogłem sobie przypomnieć, gdzie to było  ;-) Dziękuję!

Pozdrowienia

1 polubienie