Szukam porady, która zapewni bezpieczeństwo modeli SOLIDWORKS, a w szczególności dokładność aktualizacji, które mogą być wykonane przez kilka firm. Czy musimy zarządzać modelami w MASTER? Co należy nałożyć na firmy, aby zachować spójność podczas aktualizacji? W jaki sposób powinniśmy archiwizować modele?
Może być rozwiązaniem do przechowywania w Internecie. Może nie pracuję na tej samej skali, ale przechowuję wszystko na dropboxie (modele, materiały, wygląd, ...) W ten sposób mogę uzyskać do nich dostęp i modyfikować je z dowolnej stacji roboczej (z różnymi klientami) i zawsze mam aktualne pliki.
Nie ma wyboru, aby pracować wydajnie, w wielu lokalizacjach, wymagane minimum to system zarządzania danymi.
W przypadku plików CAD SolidWorks (ale także wszelkich innych typów plików, takich jak Words, Excel itp.....) jednym z rozwiązań jest SolidWorks Enterprise PDM (EPDM).
Są oczywiście inne rozwiązania, mniej lub bardziej przerażające, mniej lub bardziej złożone: to zależy od potrzeb. Jedną z zalet EPDM jest to, że jest w 100% kompatybilny z SolidWorks (ponieważ został opracowany przez samo oprogramowanie) i dość szybki do wdrożenia.
W mojej firmie właśnie to wprowadziliśmy, aby przezwyciężyć ten problem i wiele innych (zarządzanie indeksami, automatyzacja zadań, zestawienia materiałowe itp........)
Dzięki EPDM multisite jest w 100% bezpieczny, ponieważ w danym momencie jest tylko jeden możliwy właściciel pliku, więc jeśli masz kilku interesariuszy, będzie tylko jeden uczestnik, który będzie mógł zmodyfikować plik
Wprowadziliśmy to w 2011 roku i wcale tego nie żałujemy
to nie jest reklama EPDM, ale naprawdę ułatwiła nam życie