Zarządzanie numerami planów

Witam wszystkich,

Chciałbym wiedzieć, czy istnieją półautomatyczne lub automatyczne metody zarządzania numerami planów?
Obecnie ręcznie używam prostego arkusza Excela, który może być podatny na błędy lub zapominalski.

Czy istnieją makra/dodatki lub inne do pobierania numeru planu?

Dziękuję i życzę miłego dnia!

Witam

Oprócz narzędzi typu PDM, myślę, że najprostszym sposobem jest użycie makra z solidworks, które jest wpisywane w wstępnie skonfigurowanym pliku excel lub na odwrót (z excela do tworzenia planu).

O ile się nie mylę, menedżer właściwości niestandardowych nie zezwala na automatyczne zwiększanie wartości pola.

Tak naprawdę wszystko zależy od pożądanej ergonomii obsługi.

Myślę, że TOP byłby mieć okienko (w okienku zadań), które pozwala wybrać:

- CASE (wybór użytkownika)

- PODZESPÓŁ (wybór użytkownika)

- Numer planu zwiększa się tutaj samoistnie, zgodnie z liczbami, które są już zajęte...

Witam

Z naszej strony, ponieważ nie mamy PDM

Korzystamy z programu dostępowego, wystarczy utworzyć tabele, zapytanie, formularz ... jest wtedy czymś więcej niż wstawieniem. Możesz znaleźć wersje z drugiej ręki w sieci lub poprosić kogoś, kto wie, aby stworzył wersję bez wstawiania i po swojej stronie wziąć przeglądarkę od microsoftu, jeśli nadal istnieje, to już nie wiem. Bo w Access jest automatyczne wprowadzanie :)

Wiem, że jeśli potrzebujesz małej bazy, a widz jest dobrze znany, nie wahaj się mi powiedzieć

Dzień dobry

1 polubienie

Dziękuję.

Więc jest darmowa przeglądarka ?
Pozwala na wypełnianie pól?

Jeszcze raz dziękuję, miłego dnia.

Masz również możliwość zmodyfikowania pliku Excel, aby dodać makra do utworzenia nowej linii, wziąć numer i wkleić numer do "schowka", wystarczy wkleić go w oprogramowaniu przed zapisaniem części.

W przeciwnym razie, jeśli opanujesz VBA trochę lepiej, możesz utworzyć makro, które robi wszystko, co właśnie powiedziałem powyżej, bezpośrednio z makra SW połączonego z plikiem Excel.

W przeciwnym razie Axemble z pewnością musi mieć coś w swoich narzędziach, co pozwoli Ci sobie z tym poradzić bez konieczności brudzenia sobie rąk.

Z drugiej strony, smartproperties to robi.

Automatyczna numeracja części, montaż i instalacja.

Zapisywanie ulubionych (Klient, Oferta...)

I wiele innych interesujących rzeczy dla tych, którzy mają dostęp do narzędzia axemble.

Oto link, z którego można pobrać przeglądarkę, znajduje się wyjaśnienie, jak zainstalować...

https://www.microsoft.com/fr-FR/download/details.aspx?id=50040

Jedyne, czego nie możesz zrobić, jeśli dobrze pamiętam, to edytować formularz, a więc nie dane, ale formularz, aby zrobić to jeszcze raz. Ale z drugiej strony możesz uzupełnić dane, usunąć je, zmodyfikować

W każdym razie w wersji, której wtedy używam, po nie wiem, czy microsoft zmienił swoje ;)