Zarządzanie parametrami geometrycznymi w zespole

Witam

Chcę ustalić charakterystyczne wymiary części, które składają się na mój mechanizm (zespół). W tym celu sparametryzowano wszystkie wymiary każdej z moich części. Te tak zwane parametry geometryczne związane z charakterystycznymi wymiarami znajdują się wewnątrz moich części. 

Uwaga: Mówiłem wcześniej o parametrach geometrycznych związanych z częściami, które należy odróżnić od parametrów położenia, które są związane z wiązaniami zespołu.

Martwi mnie to, że nie mam globalnego wglądu we wszystkie moje parametry geometryczne. Muszę otworzyć każdy z moich pokoi, aby zobaczyć ustawienia jednego pokoju. Interesujące byłoby zatem stworzenie kopii wszystkich moich parametrów geometrycznych na poziomie montażu i powiązanie ich z parametrami geometrycznymi zawartymi w każdym z moich elementów. To jest punkt, w którym eksperymentowałem z kopiowaniem na dwóch przypadkach montażu, aby zobaczyć wpływ przywrócenia parametrów do poziomu złożenia. 

Co sądzisz o tym rozwiązaniu polegającym na sprowadzeniu parametrów związanych z częściami z powrotem na poziom montażu?

Co byś polecił do zarządzania parametrami powiązanymi z częściami zespołu (innymi słowy, parametrami geometrycznymi)?

Dziękujemy za Twoją opinię.

assemblages.zip

Witam.

Wolę rozwiązanie Assemblage.1 po kilku modyfikacjach!

Zamiast kojarzyć ustawienia użytkownika i parametry zewnętrzne za pomocą formuły w CATPart, wolałbym raczej wykonać " zastąp ustawienia użytkownika " przez parametry zewnętrzne, zaznaczając pole " usuń ....... ": Nie ma sensu duplikować ustawień użytkownika CATPart i ustawień  zewnętrznych produktu CAT.

Dlaczego nie podoba mi się rozwiązanie montażowe.2 :

Nie jest to powiązanie między ustawieniami użytkownika a tabelą Excela (jest to relacja w produkcie CAT)

Jeśli jesteś tylko zalogowany, na przykład " Part1_assemblage2. KOTPam »

Za pomocą edit/link, Catia potwierdza brak linku.

Jeśli zmienisz parametr na 10 mm, na przykład, że tworzysz geometrię (punkt lub coś innego jest tylko po to, abyś miał pewność, że jest to ta sama część, którą zobaczysz w złożeniu),  to oszczędzasz.

Zamykasz plik, a następnie otwierasz zestaw

Część będzie miała modyfikację geometrii, ale wartość parametru będzie taka sama jak wartość konfiguracji tabeli Excel.

Innymi słowy, jeśli modyfikujesz poza kontekstem, modyfikacja nie jest odzwierciedlana po otwarciu zestawu, jest to wartość tabeli, która ją zastępuje.

W rozwiązaniu 1 jest to niemożliwe, możemy jedynie zmodyfikować parametr zewnętrzny w kontekście montażu.

1 polubienie

Cześć Franck,

Po raz kolejny doskonale odpowiadasz na moje pytanie.

Dokładnie, czułem, że rozwiązanie assembly.1, ale było trochę uciążliwości z tymi parametrami zewnętrznymi i parametrami części.

Nawiasem mówiąc, parametry zewnętrzne pojawiły się automatycznie, gdy utworzyłem formułę łączącą parametr na poziomie zespołu z parametrem na poziomie części.

Odnośnie Twojej uwagi, nie udało mi się tego zaimplementować z powodu "zamiany na parametr", którego nie mogłem znaleźć.

Czy możesz zrobić mi krótki filmik, żebym miał pewność, że Cię rozumiem?

Dziękuję za pomoc.

Do zobaczenia wkrótce

Wystarczy wskazać na parametr za pomocą myszki, kliknąć prawym przyciskiem myszy / na liście znajduje się funkcja "zamień", klikasz na nią, a następnie wskazujesz na parametr pod zakładką odnośnik zewnętrzny.

Tak, pojawiły się podczas tworzenia formuł

{ale możesz również zrobić to samo, kopiując parametr do CATProduct, a następnie aktywując specjalną część wklejania za pomocą linku}.

Edycja: {_} Błąd z mojej strony kopiowanie/wklejanie z linkiem parametru z CATProduct do CATpart jest niedozwolone.

Cześć Franck,

Przepraszam, jeśli jestem wtedy trochę ciężki, ale wydaje się, że to nie działa...

W rzeczywistości wymianę można wykonać tylko na "parametrze zewnętrznym", a nie na innym parametrze na części.

Jeśli jednak zamienię parametr zewnętrzny na drugi parametr na części, wydaje mi się, że tracę powiązanie z parametrem montażu.

Najmłodsze dziecko

Czy jesteś aktywny na CATpart?

Obejrzyj wideo

remplacer.mp4

Cześć Franck,

Kliknąłem 2 razy na moją część, aby ją uaktywnić i ustawić obiekt roboczy również na mojej stronie.

Udaje mi się więc uruchomić polecenie "zamień" na ustawieniach zewnętrznych. Mogę więc poprosić o zamianę parametru zewnętrznego na parametr użytkownika. Ale myślę, że to nie jest to, czego ode mnie chciałeś, ale wręcz przeciwnie.

Z drugiej strony nie mogę uruchomić polecenia "zamień" na parametrze użytkownika. W rzeczywistości uruchamiam polecenie "zamień", ale w tym przypadku nie pojawia się żadne okno. Nie mogę więc wykonać polecenia "zamień" w zalecanym przez Ciebie sensie, a mianowicie "zamień", wybierając parametr użytkownika i prosząc o zastąpienie go parametrem zewnętrznym.

W kopii umieściłem filmik, aby pokazać Ci, czym się zajmuję.

videomethodeassemblage.mp4

Witam.

W V5-6R2014 to działa (choć z mojego punktu widzenia nie powinno!!).

Nie ma sensu "wymieniać" czegoś, co nie jest używane.

Myślę, że jeśli używasz parametru użytkownika L1 w "funkcji", polecenie "Zamień" powinno działać.

Na przykład można utworzyć linię prostą (punkt kierunkowy) z warunkiem końcowym "L1" po próbie zastąpienia L1 przez L1 (parametr zewnętrzny).

Doskonale, to działa!

Tak więc dla mojej strony mam tylko parametry zewnętrzne używane do jego definiowania, a te parametry zewnętrzne są definiowane na podstawie parametrów użytkownika zdefiniowanych na poziomie zespołu.

To mi odpowiada. Z drugiej strony jest mały punkt, który byłby naprawdę praktyczny, ale nie wiem, czy jest to możliwe.

W tej metodzie parametry zewnętrzne w części są definiowane na podstawie parametrów użytkownika na poziomie zespołu. Dobrą rzeczą w tej metodzie jest to, że masz listę wszystkich parametrów geometrycznych części zgrupowanych razem. Z drugiej strony, moim zdaniem, implikuje to wadę: jeśli będę chciał zmodyfikować parametr geometryczny dla części, będę musiał wyjść z części i wrócić do montażu. Innymi słowy, parametry geometryczne części będą dostępne tylko poprzez umieszczenie ich w zespole, a definicja parametrów geometrycznych odbywa się tylko w jednym kierunku: od złożenia do części.

Czy możliwe byłoby dopuszczenie definiowania parametrów w obu kierunkach? Innymi słowy, czy w niektórych przypadkach możliwe byłoby wprowadzenie definicji parametru geometrycznego bezpośrednio w części. Na przykład, jeżeli parametr użytkownika jest wprowadzany na poziomie zespołu, wówczas parametr zewnętrzny jest definiowany w elemencie. Ale jeśli zmienimy parametr zewnętrzny w części, to tym razem zmieniany jest parametr użytkownika w zespole.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię. 

Witam, tak, istnieje rozwiązanie, ale należy uważać, że działa podczas pracy z CATProduct otwartym w sesji

W przeciwnym razie, jeśli otworzymy tylko te części, które znajdziemy się w etui: (Dlaczego nie podoba mi się rozwiązanie Assembly.2 :).

Rozwiązaniem jest skorzystanie z funkcji "Równoważność"

equivalence.mp4