Witam
Używam funkcji BatchProperties do wypełnienia listy właściwości dotyczących części i zespołów w dużym złożeniu, w tym właściwości DESCRIPTION, która wypełnia nazwę bieżącej konfiguracji.
Problem pojawia się, gdy mam części i zespoły używane wielokrotnie w różnych konfiguracjach w moim głównym zespole.
Lista rozwijana części BatchProperties nie identyfikuje, że ta sama część może być używana wiele razy w różnych konfiguracjach.
Kiedy wyświetlam konfiguracje (za pomocą opcji trybu wyświetlania), wśród tych, których używam, jest tylko jedna konfiguracja wyróżniona pogrubioną czcionką.
Starałem się wypełnić wszystkie właściwości dokumentu. Ale manipulacja tylko duplikuje listę z identycznymi wartościami CONFIGURATION NAME we wszystkich konfiguracjach. Ostatecznie otrzymuję identyczny opis na wielu różnych konfiguracjach.
Próbowałem również zmodyfikować właściwości każdej konfiguracji, zaznaczając lub odznaczając Opcje zestawienia komponentów i Opcje zaawansowane w Solidworks.
Czy istnieje rozwiązanie pozwalające na uwzględnienie wielu aktywnych konfiguracji, jeśli część jest używana wiele razy?
Pozdrowienia
Rzymski
Aby zostać przetestowanym, ale musisz zmienić opcje właściwości odczytu/zapisu:
Jeśli wybierzesz aktywną konfigurację w 2 (odczyt, zapis), jeśli działa dobrze za każdym razem, gdy konfiguracja jest używana w zestawie, powinna dodać właściwość description w aktywnej konfiguracji. (Do przetestowania)
Dziękuję za opinię, wypróbowałem tę metodę. Działa to tylko w jednej z konfiguracji.
Dla wyjaśnienia, mam listę części o tych różnych konfiguracjach:
W menedżerze elementów w usłudze BatchProperties jedyną widoczną konfiguracją jest konfiguracja o wartości 1800 (jak pokazano w oznaczeniu pogrubionym:
Ta konfiguracja jest jedyną konfiguracją przetwarzaną z listą właściwości.
Witam;
Narzędzia MyCad nigdy nie były zbyt dobre w zarządzaniu konfiguracjami.
Oczywiście wszystko zależy od ilości właściwości do edycji, ale wypróbuj SmartBom, ponieważ nawet jeśli przetwarzanie jest mniej zautomatyzowane, ograniczy to błędy (zwłaszcza jeśli edytujesz złożenie...).
Pozdrowienia.
Czy próbowałeś ze wszystkich konfiguracji do wszystkich konfiguracji?
Po przetestowaniu działa.
I wynik dla config 2:
Pozostałe konfiguracje są również wypełnione
2 polubienia
Witam
Po kilku próbach wydaje się, że konieczne jest sprawdzenie: "Ze wszystkich konfiguracji" i "We wszystkich konfiguracjach".
Należy jednak pamiętać, że jeśli część lub zespół ma zbyt wiele elementów do przetworzenia i/lub zbyt wiele konfiguracji (co miało miejsce w moim przypadku), to właściwości partii nie uwzględnią wszystkich elementów.
Dziękujemy za Twoją opinię
1 polubienie
FYI, nie zaleca się posiadania więcej niż 100 konfiguracji na części lub zespole (ryzyko spowolnienia zespołu w późniejszym czasie)