Cze wszystkim
Szukam narzędzia do zarządzania odniesieniami do rysunków powiązanych z częściami 3D, pozwól, że wyjaśnię:
W ramach projektu posiadam pokój A1 z rysunkiem A1, mam kilka innych pokoi tego samego typu co pokój A1 już zaprojektowany, ale o innych wymiarach, nazwijmy pokoje A2, A3 itd.
Chcę skopiować płaszczyznę A1, zmieniając jej nazwę na płaszczyznę A2, plan A3 itp., a następnie zmienić odniesienie do części 3D, kojarząc ją z prawą częścią.
Czy znasz narzędzie, które ułatwia wykonywanie tej pracy?
Z góry dziękuję
Idealnym rozwiązaniem byłoby wykonanie pierwszego rysunku oryginalnej części, a następnie skopiowanie części i MEP za pomocą packAndGo za każdym razem, aby zachować połączenie między 2.
Być może istnieją jakieś makra, ale nie jestem pewien, czy zaoszczędzisz dużo czasu w porównaniu z kopiowaniem, wklejaniem, zmianą nazwy i zmianą ręcznego odniesienia.
Oto przykład makra do zmiany odniesienia (tutaj część w zespole, ale zasada jest identyczna.):
https://help.solidworks.com/2020/english/api/sldworksapi/replace_referenced_document_example_vb.htm?verRedirect=1
Witam @tous
Z mojej strony nie sądzę, aby możliwe było ponowne dołączenie wymiarów i adnotacji, chyba że te części mają te same identyfikatory, w przypadku skopiowania części A, zmodyfikowania jej i zmiany nazwy na A1😜
To powiedziawszy, jeśli tylko wymiary są różne, wybierz konfigurację Excela, będzie to bardziej praktyczne
Witam
Można to zrobić na kilka sposobów:
-
Na rysunku musisz przejść do "narzędzia", a następnie "Zastąp model", "sprawdź wszystkie widoki", a następnie przejść do wyboru nowej części.
-
Innym sposobem, aby to zrobić, jest zmiana nazwy swojego pokoju A1... następnie, gdy otworzysz rysunki A2, A3 itp., Solidworks zapyta Cię, gdzie wskazać. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać utwór, który Cię interesuje. Nie zapomnij ponownie zmienić nazwy swojego elementu A1 po jego ukończeniu