Zarządzanie jedną stroną części w złożeniach tabeli rodziny

Witam

Jak wskazuje tytuł, szukam sprawdzenia wymiaru szkicu części w tabeli rodziny złożenia.

Moim celem jest posiadanie zespołu, w którym kontroluję wymiary moich części.

Przykładem może być śruba i nakrętka oraz kontrolowanie grubości mojej nakrętki w moim zestawie (śruba + nakrętka), pozwalając użytkownikowi wprowadzić żądaną wartość.

Juliański

1 polubienie

Najprostszym sposobem jest utworzenie konfiguracji na poziomie części i zarządzanie konfiguracją, która jest  używana na poziomie zespołu. Aby sprawdzić, czy chcesz użyć rodziny części, dobrze jest upewnić się, że istnieje wiele możliwych wartości, a tym samym konfiguracji.

masz tylko jedną stronę do zarządzania czy kilka?osobiście pracuję w sejfach i w każdej kategorii sejfów mam standardowe wymiary i mogę je również wykonać na zamówienie, aby uprościć rzecz, tworzę 1 skrzynię, a następnie konfiguruję ją za pomocą driveworks Xpress, ponieważ zarządzam żądanymi wymiarami (dla mnie wysokość, szerokość, głębokość), a pozostałe części są modyfikowane w zależności od tego, o co zapytam

1 polubienie

Mam multum możliwych wartości, więc w zasadzie każdy milimetr...

Dlatego nie chciałem przechodzić przez tabelę rodzinną, w której musiałbym utworzyć tyle wierszy, ile jest przypadków i utworzyć linki do każdego z nich. Mam to do powtórzenia z kilkoma kawałkami.

Myślałem też o umieszczeniu planu w moim zespole kontrolowanym przez mój stół rodzinny i łączę ten plan z moim kawałkiem, aby ewoluował zgodnie z pozycją planu... Nie mogę wymyślić prostszego rozwiązania.

Myślę, że dla Ciebie najprostszym sposobem byłoby skorzystanie z DriveWorks, ponieważ możesz zarządzać wymiarami dzięki cyfrowemu polu tekstowemu (do modyfikacji wymiarów), a rysunki są generowane zgodnie ze zmodyfikowanymi wymiarami.

Jeśli go nie znasz, oto filmik:

http://www.lynkoa.com/store/fr/tutos-formations/formations/initiation-a-driveworks-xpress.html

oraz samouczek:

http://www.lynkoa.com/tutos/utilisation-de-driveworksxpress

2 polubienia

W przeciwnym razie można edytować część w zespole i użyć odniesień zewnętrznych. Tak więc, gdy zmieniamy wymiar w zespole, zmienia się wymiar w części. I może to być wymiar szkicu, jeśli nie jest to rzeczywisty wymiar złożenia.

Ostatecznie zdecydowałem się na plan, w którym zmieniam położenie dzięki tabeli rodzinnej i łączę wartość wymiaru mojego kawałka z wymiarem planu. Ta funkcja pozwala mi również na uwzględnianie i wykluczanie komponentów z określonego położenia płaszczyzny z równaniami.

Rzeczywiście, nie sądzę, że można umieszczać równania w tabeli rodziny lub trzeba tworzyć kilka konfiguracji odpowiadających każdemu przypadkowi, a mam ich zbyt wiele do zarządzania.

I modyfikując ten wymiar za pomocą niestandardowej właściwości, używam go do modeli części i złożeń, działa idealnie, z formularzem właściwości jest świetny.
2 polubienia

Czy mógłbyś opowiedzieć trochę o procedurze, aby to zrobić @Damoon?

Właśnie stworzyłem samouczek, aby to wszystko zobrazować. Mając nadzieję, że jest jasny i że nie ma zbyt wielu błędów.

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/comment-utiliser-l-editeur-de-propriete-dans-un-model

1 polubienie

Świetny samouczek Damoon, ale to nie jest dokładnie to, co chcę zrobić.

1 polubienie

Świetny samouczek Damoon, ale to nie jest dokładnie to, co chcę zrobić.

Rozwiązałem swój problem za pomocą równań powiązanych z tą samą płaszczyzną, której używam do mojej tabeli rodzinnej.

1 polubienie

Dziękuję jbenezet 

Ha, myślę, że wtedy nie rozumiałem, czego chcesz. 

Forms współpracuje z zespołami i rysunkami. W zespołach można działać na wymiarach niezależnych od części.