Zarządzanie osobistą biblioteką wielowersyjnych komponentów solidworks

Cze wszystkim

Zadaję pytanie o problem, jestem usługodawcą w biurze projektowania mechanicznego i często muszę pracować z różnymi wersjami solidworks (2017/2018/etc.) Tylko wtedy, gdy biblioteka jest tworzona, jest dołączana do używanej wersji. Nie stanowi to problemu dla przyszłych wersji, ale sprawia, że nie nadaje się do użytku w starszych wersjach.

Po zastanowieniu się nad tym, pomyślałem o stworzeniu biblioteki specyficznej dla każdej wersji oprogramowania, ale oznacza to znaczną ilość pracy nad standaryzacją, jeśli chcę skorzystać z każdego dodatku i modyfikacji niezależnie od wersji.

W przeciwnym razie każde uzupełnienie i modyfikacja musiałaby być dokonana na dość starej wersji, ale oznacza to zwrócenie uwagi na konwersję dokumentów.

Chciałbym poznać Wasze opinie i refleksje, jeśli już zadaliście sobie ten problem (dość specyficzny dla mojej pracy, jednakże)

Witam

Ze swojej strony stworzyłbym swoją bibliotekę w najstarszej wersji, z którą mógłbym pracować, i sprawiłbym, że jej części byłyby tylko do odczytu; Zapobiegnie to nagrywaniu do innej wersji.

5 polubień

Witam

Jak ac_cobra, zrobię to samo i jeśli komponent poprosi o nowe funkcje, których nie ma w starym oprogramowaniu, zapisuję go w nowej wersji

Klasa A+

Jako dostawca badań pracujemy również z wieloma wersjami oprogramowania.
W przypadku bibliotek często korzystamy z biblioteki klienta, w takim przypadku jest ona szybko rozliczana.
Do naszej osobistej biblioteki kopiujemy pliki w etui, łatwiej jest na poziomie ścieżek podczas komponowania na wynos dostawy do klienta.

W związku z tym zarządzam tylko wersjami Sw dla plików proto i ewentualnie spawanych profili konstrukcyjnych.

1 polubienie