Dzięki oprogramowaniu SolidWorks i SolidWorks Composer w naszym biurze projektowym, interesujące może być wykorzystanie EPDM do ułatwienia wspólnej pracy i zarządzania naszym asortymentem produktów.
Zastanawiałem się wtedy nad zarządzaniem plikami Composera.
Czy EPDM obsługuje łącza plików Composera (smgproj, smgsce...) tak jak robi to w przypadku plików Solidworks (sldprt, sldasm, slddrw)?
Ponadto, czy powiązanie między geometrią Solidworks a Solidworks Composer jest zachowane w EPDM pomimo zmian w drzewie folderów EDPM?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje na ten temat.
O ile się nie mylę, nie ma żadnego "zewnętrznego odniesienia" z pliku Composer do pliku SolidWorks.
Gdy masz plik smg, smgprj lub inny, ładujesz CAD w określonym czasie. Następnie, jeśli CAD ulegnie zmianie, należy ponownie załadować model (działanie ręczne, a nie automatyczne jak w SolidWorks), aby smg został zaktualizowany. (chyba, że znalazłeś bardziej wydajne ustawienie Composera i wtedy mnie to interesuje :) ).
W każdym razie w EPDM nie ma odniesień do plików Composera : nic nie pojawia się w zakładce "Zawartość". Dzięki temu pliki są zarządzane jako proste .doc lub .xls :/
Dzięki composerowi będziemy mogli manipulować modelem w danym momencie. EPDM, zgodnie z tym, co właśnie przeczytałem, pozwoli nam na wizualizację elementu 3DVIA/Solidworks Composer.
W 3DVIA/Solidworks Composer dostępna jest konfiguracja, która pozwala na aktualizację części podczas otwierania i myślę, że nawet na utrzymanie połączenia z CAD. Edycję geometrii ustawia się w ustawieniach dokumentu. Dotyczy to tylko plików SMG i SMGXML.
Plik SMGPROJ jest plikiem projektu, który umożliwia przesyłanie/zwalnianie plików SMGXL (plik zestawu)/SMGXL-SMGGEOM (plik części).
Jeśli chcesz zsynchronizować CAD i Composer, idealnym rozwiązaniem jest użycie narzędzia takiego jak 3DVIA Sync. Jest to narzędzie wsadowe, które umożliwia przetwarzanie plików CAD i konwertowanie ich do 3DVIA/Solidworks Composer.
Aby wyjaśnić moje badania na ten temat, linki, o których mówiłem, są dwojakiego rodzaju:
- powiązania między plikiem SolidWorks Composer a źródłowym plikiem geometrii 3D (SolidWorks, CATIA, itp.)
- Powiązania pomiędzy plikiem projektu SolidWorks Composer (.smgProj) a jego komponentami podrzędnymi (.smgGeom, .smgSce, .smgView, .smgXml oraz wszystkimi obrazami i innymi elementami składającymi się na publikację SolidWorks Composer)
W przypadku pierwszego łącza synchronizacja jest wykonywana ręcznie (z wyjątkiem przypadku korzystania z synchronizacji 3DVIA), więc proces pozostanie taki sam w przypadku EPDM. Przechodzimy do znalezienia łącza do węzła najwyższego poziomu złożenia SolidWorks i klikamy na "Aktualizuj".
W przypadku tego ostatniego, wewnętrznego dla Composera, nadal istnieją wątpliwości co do zarządzania przez EPDM.
Obawiam się, że gdy plik na przykład foo.smgGeom, wspólny dla kilku projektów (titi.smgProj i tata.smgProj), zostanie przeniesiony, spowoduje to zerwanie wszystkich linków do pliku .smgProj.
Ponieważ baza danych EPDM SQL może obsłużyć tę relację między plikami SolidWorks (.sldasm, .sldprt i .slddrw) nawet jeśli porusza się w architekturze, myślałem, że może być tak samo z Composerem, ale nie mogłem znaleźć żadnej formalnej odpowiedzi na pytanie.
Dlatego pozostaję otwarty na każdą odpowiedź na temat EPDM z Composerem...