Pracuję nad wstępnymi projektami z zapisanymi jako część montażami. Projektujemy specjalne maszyny i łatwiej jest mi zarejestrować część wielobryłową niż skopiować kompletny zespół składający się z kilku tysięcy części.
Do widoków komercyjnych używam wizualizacji SW, ale wygląda na to, że bardzo słabo radzi sobie z częściami wielobryłowymi. Łączy ze sobą ciała, czasem bez żadnej logiki. Nie mogę więc zastosować określonego wyglądu do ciała.
Czy masz rozwiązanie dla Visualize, aby dobrze oddzielić każde ciało?
Dziękuję za odpowiedź, poprowadziła mnie do znalezienia rozwiązania.
Do tej pory używałem wbudowanego dodatku solidworks, aby wysłać mój projekt do wizualizacji. Ta metoda nie pozwala wybrać sposobu importowania projektu. Jak zauważyłeś, to kolor/wygląd wydaje się dominować i łączy również elementy.
Aby obejść ten problem, należy otworzyć bryły 3D bezpośrednio z wizualizacji. Otworzy się okno importu: na karcie Geometria w sekcji Grupowanie części wybierz opcję Zachowaj strukturę. W związku z tym wizualizacja tworzy grupę wyglądów dla poszczególnych treści. Musisz pamiętać o zaznaczeniu opcji Monitoruj plik, aby zachować powiązanie z 3D.
Szkoda, że nie możesz skonfigurować importu z modułu dodatkowego solidworks.