Menedżer warstw i szablon planu

Cze wszystkim

Myślę o nowym modelu planu. Chcę, żeby był solidny i z maksymalnym automatycznym uzupełnianiem, żeby ograniczyć kliknięcia!
(Mam model SP5 z 2024 roku)

Mam różne problemy z menedżerem warstw.
Idealnie byłoby, gdyby użytkownik pracował tylko na zakładce " As Standard " i aby wszystkie przypisania warstw były automatyczne (zgodnie z właściwościami dokumentu)

1. Jak ustawić domyślną warstwę dla nowych wstawionych widoków?
  2. Jak ustawić domyślną warstwę do kreskowania?
  3. Jak ustawić domyślną warstwę dla linii zgięcia?
  4. Jak usunąć lub zakazać domyślnej warstwy " -Brak- "
  5. Jak mogę przeorganizować kolejność warstw w menedżerze warstw? (przycisk " przesuń" chyba u mnie nie działa...)

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady w tej sprawie!

Witam;
Domyślne " przypisanie " warstw odbywa się w " Property Document " szablonów rysunków.
Nie zapomnij wymusić warstwy bazowej do " Zgodnie ze standardem ":

2 polubienia

Oprócz odpowiedzi @Maclane
Nie zapomnij stworzyć mapy bazowej oraz powiązanego szablonu. I stworzyć spersonalizowany standard.
Ale myślę, że już o tym wiedziałeś.

Dziękuję za początek odpowiedzi.
Powinienem był określić, że przypisanie warstw jest już wykonane w właściwościach mojego szablonu dokumentu.

Jednak nie da się osiągnąć wymienionych punktów:

1. Jak ustawić domyślną warstwę dla nowych wstawionych widoków?
  2. Jak ustawić domyślną warstwę do kreskowania?
  3. Jak ustawić domyślną warstwę dla linii zgięcia?
  4. Jak usunąć lub zablokować domyślną warstwę " -Żadna- "
  5. Jak mogę przeorganizować kolejność warstw w menedżerze warstw? (przycisk "przesuń" chyba u mnie nie działa...)

Witam

1. Ustawianie domyślnej warstwy dla nowych rzutowanych widoków odbywa się tutaj:

2. Kreskowanie ma specjalne zachowanie, ponieważ warstwa przypisana do niego podczas tworzenia widoku sekcji będzie warstwą zdefiniowaną dla tej sekcji. Na przykład, jeśli ustawisz domyślną warstwę w standardzie opakowywania dla widoków przekrojów, powiązane włazy będą przypisane do tych samych warstw co linia cięcia i adnotacja.

3. Co ciekawe, kolor linii zgięć nie jest ustalany przez przypisanie warstwy, lecz przez zdefiniowanie koloru w Właściwościach Dokumentu - Blacha:

4. Można wymusić domyślną warstwę do " Standardowej " poprzez zastosowanie jej w szablonach rysunków, ale nie da się odmówić użytkownikom dostępu do innych warstw podczas edycji.

5. Niestety, obecnie nie jest możliwe zmienianie kolejności warstw w SolidWorks. Ten punkt od kilku lat jest przedmiotem kilku próśb o poprawę:
    3DSwym
    3DSwym
    3DSwym
    3DSwym
    3DSwym

Uwaga: Polecenie Move służy do zmiany warstwy przypisanej do wyboru cechy (jeśli wybierzesz adnotacje z daną warstwą na swojej warstwie, otwarcie Menedżera Warstw, aby wybrać inną warstwę i kliknięcie Move zmieni warstwę przypisaną do wybranych adnotacji)

4 polubienia

Dziękuję za ten przegląd i widzę, że niestety dochodzimy do tych samych wniosków.
Zarządzanie warstwami jest bardzo zwięzłe.

Szkoda, że nie mogę zdefiniować warstwy dla nowych widoków modelu.
Szkoda przeciągać tę warstwę " -Brak ", która wygląda jak uniwersalna i jest źródłem błędów. :confused:

1 polubienie