Myślę o nowym modelu planu. Chcę, żeby był solidny i z maksymalnym automatycznym uzupełnianiem, żeby ograniczyć kliknięcia! (Mam model SP5 z 2024 roku)
Mam różne problemy z menedżerem warstw. Idealnie byłoby, gdyby użytkownik pracował tylko na zakładce " As Standard " i aby wszystkie przypisania warstw były automatyczne (zgodnie z właściwościami dokumentu)
Jak ustawić domyślną warstwę dla nowych wstawionych widoków?
Jak ustawić domyślną warstwę do kreskowania?
Jak ustawić domyślną warstwę dla linii zgięcia?
Jak usunąć lub zakazać domyślnej warstwy " -Brak- "
Jak mogę przeorganizować kolejność warstw w menedżerze warstw? (przycisk " przesuń" chyba u mnie nie działa...)
Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady w tej sprawie!
Witam; Domyślne " przypisanie " warstw odbywa się w " Property Document " szablonów rysunków. Nie zapomnij wymusić warstwy bazowej do " Zgodnie ze standardem ":
Oprócz odpowiedzi @Maclane Nie zapomnij stworzyć mapy bazowej oraz powiązanego szablonu. I stworzyć spersonalizowany standard. Ale myślę, że już o tym wiedziałeś.
Kreskowanie ma specjalne zachowanie, ponieważ warstwa przypisana do niego podczas tworzenia widoku sekcji będzie warstwą zdefiniowaną dla tej sekcji. Na przykład, jeśli ustawisz domyślną warstwę w standardzie opakowywania dla widoków przekrojów, powiązane włazy będą przypisane do tych samych warstw co linia cięcia i adnotacja.
Można wymusić domyślną warstwę do " Standardowej " poprzez zastosowanie jej w szablonach rysunków, ale nie da się odmówić użytkownikom dostępu do innych warstw podczas edycji.
Niestety, obecnie nie jest możliwe zmienianie kolejności warstw w SolidWorks. Ten punkt od kilku lat jest przedmiotem kilku próśb o poprawę: 3DSwym 3DSwym 3DSwym 3DSwym 3DSwym
Uwaga: Polecenie Move służy do zmiany warstwy przypisanej do wyboru cechy (jeśli wybierzesz adnotacje z daną warstwą na swojej warstwie, otwarcie Menedżera Warstw, aby wybrać inną warstwę i kliknięcie Move zmieni warstwę przypisaną do wybranych adnotacji)
Dziękuję za ten przegląd i widzę, że niestety dochodzimy do tych samych wniosków. Zarządzanie warstwami jest bardzo zwięzłe.
Szkoda, że nie mogę zdefiniować warstwy dla nowych widoków modelu. Szkoda przeciągać tę warstwę " -Brak ", która wygląda jak uniwersalna i jest źródłem błędów.