Witam
Nie mogę użyć metody GetLastFeatureAdded .
Oto mój kod, którego używam do wstawiania funkcji gniazda w edytowanym komponencie w złożeniu!
boolstatus = swModel.Extension.SelectByID2("" & Nazwa & "@Simulateur", "KOMPONENT", 0, 0, 0, Fałsz, 0, Nic, 0) 'Wybieram komponent, dla którego chcę odcisk palca
swAssy.InsertCavity4 0.4, 0.4, 0.4, True, 1, -1 'Tworzenie funkcji odcisku palca.
Następnie chcę zmienić nazwę tej funkcji na odcisk palca. Bo na przyszłość chcę być pewien nazwy stanowiska. Nie ryzykuj, że nadruk będzie nazywany hitem "Imprint1", a potem "Imprint 3" itd.
Używam więc metody: GetLastFeatureAdded , a następnie zmieniam nazwę funkcji.
Zadeklarowałem następujące zmienne:
Dim swFeat As SldWorks.Feature
Dim swModExt jako SldWorks.ModelDocExtension
Następnie uruchamiam metodę:
set swFeat = swModExt.GetLastFeatureAdded
I mówi mi, że zmienna obiektu nie jest zadeklarowana. Naprawdę nie rozumiem, gdzie jest mój błąd lub moje niedopatrzenie.
Dziękuję za radę :)
Witam
Trudno odpowiedzieć w ten sposób, nie mając przed sobą kodu.
Podejrzewam jednak, że Twoja zmienna "swModExt" nie jest zainicjowana i dlatego jest pusta.
Pozdrowienia
2 polubienia
Witam
Myślę o tym samym, co d.roger. Zobacz, jak dodać Set swModExt = swModel.Extension przed Set swFeat
Najprostszym sposobem, aby to zrobić, jest zdefiniowanie go po wierszu, który musi być typu Set swModel = swApp.ActiveDoc i użycie go z boolstatus = swModExt.SelectbyID2.....
Witam
Przepraszam za opóźnienie.
Moja zmienna swModExt jest dobrze zainicjalizowana (nie napisałem całego kodu). W każdym razie nadal szukam. Dziękuję!
Witam
Właśnie w tym miejscu interesujący jest kompletny kod, ponieważ bez niego można przyjąć zbyt wiele założeń.
- Twoja zmienna "swModExt" jest dobrze zainicjowana, tak, ale w odniesieniu do czego? Twoja część edytowana w zespole czy w zespole głównym? wywołanie "ModelDoc2" wcale nie jest takie samo w zależności od poziomu komponentu, do którego chcesz uzyskać dostęp.
- W zależności od tego, w jaki sposób uzyskujesz dostęp do swojej części zespołu, możemy również zastanawiać się, czy wszystkie Twoje części są w trybie rozwiązanym? A jeśli nie, to czy obsługa błędów została zakończona (jeśli nie "Błąd wykonania 91: zmienna obiektowa lub zmienna blokowa z niezdefiniowaną")?
...
Pozdrowienia
2 polubienia